2

 ایران، چین و روسیه؛ مثلث هم‌پیمانان قابل‌اتکا برای صلح افغانستان

  • کد خبر : 294637
  • ۲۸ شهریور ۱۳۹۸ - ۲۲:۱۸

در حالی که مذاکرات صلح افغانستان به بازیچه‌ای برای آمریکا تبدیل شده است اکنون مثلث ایران، چین و روسیه می‌توانند هم‌پیمانانی قابل اعتماد و اتکا برای پیشبرد صلح باشند.

یادداشت| ایران، چین و روسیه؛ مثلث هم‌پیمانان قابل‌اتکا برای صلح افغانستان

افق انلاین ، روز گذشته اعضای دفتر سیاسی طالبان برای رایزنی پیرامون روند صلح در افغانستان وارد تهران شده و با برخی مقامات سیاسی و مقامات وزارت امور خارجه کشورمان رایزنی و گفت‌وگو کردند.

پیش از این در هفته گذشته هیات سه نفره طالبان به رهبری شیرعباس استانکزی عازم روسیه شد تا او نیز روند مذاکرات و دیپلماسی گروه طالبان را در نقطه‌ای دیگر پیگیری نماید.

آنچه در این میان اهمیت دارد وقوع این دو سفر مهم و استراتژیک به کشورهای ایران و روسیه پس از لغو مذاکرات آمریکا و طالبان به دستور دونالد ترامپ است.

تصور عده‌ای در داخل افغانستان و خارج از این کشور این بود که با این دستور ترامپ کلیه فعالیت‌های مربوط به صلح به اغما خواهد رفت و این رفت‌وآمد نشان از زنده بودن روند صلح و خواست کشورهای منطقه برای رسیدن افغانستان به صلح پایدار است.

تمام طرف‌ها در افغانستان در طول یک سال گذشته همه امید خود را به آمریکا بسته بودند تا در گفت‌وگو با طالبان در نهایت بتواند گره مشکلات کشورشان را باز کند اما با گذشت هر روز از این مذاکرات و روشن شدن مواضع آمریکا و منفعت‌طلبی واشنگتن همه اطراف به این جمع‌بندی رسیدند که آمریکا تنها تقلایش بر این است تا بتواند خود را از باتلاق افغانستان بیرون بکشد و هیچ برنامه‌ای برای آینده این کشور ندارد و علاوه بر بی‌برنامگی اهمیتی نیز برای سرنوشت مردم آن قائل نیست.

گروه طالبان نیز پس از حدود یک سال مذاکره مستقیم با آمریکایی‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که واشنگتن در حرف و عمل صادق نیست و در هر مرحله به نوعی به دنبال مکر است و می‌خواهد با ترفندی خود پیروز میدان مذاکره باشد.

از سوی دیگر هم طالبان و هم طرف‌های جدی صلح در افغانستان به ویژه جهادی‌ها و چهره‌های سرشناس سیاسی غیر دولتی در کابل به این موضوع واقف هستند که برای رسیدن به هم‌فکری نهایی و نشستن بر سر یک میز مذاکره نیاز به میانجی صادق و در عین‌ حال قدرتمند هستند که بتواند حامی دولت مرکزی در کابل پس از صلح باشد.

گذشت ۱۹ سال از حضور آمریکا در افغانستان و نمایان شدن مکر و حیله آمریکایی در همه عرصه‌ها در این کشور این موضوع را حتمی جلوه می‌دهد که باید از آمریکا عبور و به سمت هم‌پیمانان قابل‌ اعتماد و قابل‌ اتکا رفت.

شاید برگزاری دو دور مذاکرات مستقیم میان هیات سیاسی طالبان و سران و رهبران جهادی و سیاسی افغانستان در مسکو نیز این مهم را ثابت کرد که افغان‌ها می‌توانند با هم کنار بیایند و به صلح برسند و نیازی به مکر و حیله آمریکایی‌ها برای این توافق صلح نیست و آمریکا تنها راهش خروج از افغاستان و سپردن سکان امور به خود افغان‌هاست.

اکنون به نظر می‌رسد ایران، چین و روسیه که هم همسایگان قدرتمند افغانستان هستند، هم متحدین جدی در این کشور دارند و هم منافع‌شان با منافع مردم افغانستان گره خورده و در نهایت در طول سال‌های گذشته نشان داده‌اند که حاضرند صادقانه در روند صلح افغانستان ورود پیدا کنند، می‌توانند به عنوان هم‌پیمانان جدی و قابل‌ اتکا وارد روند صلح شده و همه اطراف را بر سر یک میز بنشانند.

این مثلث همچنین می‌تواند اجماعی جهانی برای حمایت از آینده سیاسی افغانستان را به میدان بیاورد و نیازهای مادی و سیاسی  دولت پساصلح در کابل را بدون نیاز به آمریکایی‌ها تامین کند.

با توجه به اتفاقات چند ماه اخیر نیز این برداشت به وجود آمده است که هم طالبان و هم سایر رهبران سیاسی و جهادی افغانستان نیز به این مثلث قدرتمند اعتماد پیدا کرده و حاضرند در روندهای صلح به میزبانی هر یک از اضلاع این مثلث حضور جدی داشته باشند.

آمریکایی‌ها نیز همانطور که در توافق عقیم‌شان با طالبان آمده بود اکنون تنها ماموریت‌شان باید خروج کامل از افغانستان باشد تا افغان‌ها خود مسائل‌شان را بدون دخالت واشنگتن حل و فصل کنند.

تسنیم

لینک کوتاه : https://ofoghnews.ir/?p=294637

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

آمار کرونا
مجموع مبتلایان در جهان
آخرین بروزرسانی در:
مبتلایان

فوتی‌ها

بهبود یافته‌ها

موارد فعال

مبتلایان امروز

فوتی‌های امروز

موارد بحرانی

کشورهای تحت تأثیر