حدود ۳۰۰ مقام سابق آمریکایی با امضای نامهای از استیضاح رئیسجمهور این کشور به دلیل رسوایی موسوم به «اوکراینگیت» حمایت کردهاند.
در این نامه که جمعه متن آن منتشر شده مقامهای سابق آمریکایی نوشتهاند تلاش ترامپ برای استفاده از «وولودیمیر زلنسکی»، رئیسجمهور اوکراین در راستای منافع خودش برای تحقیق از «جو بایدن»، یکی از نمایندههای حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ آمریکا یک «نگرانی عمده در زمینه امنیت ملی» به شمار میرود.
در این نامه آمده است: «ما تمایل نداریم درباره کلیت حقایق موجود یا اقدامات کنگره قضاوت زودهنگام کنیم. همزمان، گریزی از این واقعیت نیست که دانستههای فعلی ما به اندازه کافی جدی هست که ایجابکننده آغاز روند استیضاح باشد.»
در ادامه این نامه آمده است: «به نظر میرسد رئیسجمهور ترامپ از اختیارات و منابعی که در اختیار عالیرتبهترین مقام این کشور قرار میگیرد به عنوان اهرم فشاری جهت فراخوان دخالتهای خارجی بیشتر در فرایندهای دموکراتیک ما استفاده کرده است. این، مصداق سوءاستفاده از قدرت است.»
پایگاه «هیل»، نزدیک به کنگره آمریکا نوشته بسیاری از امضاکنندگان این نامه مقامهای دولت «باراک اوباما»، رئیسجمهور سابق آمریکا هستند. عدهای از امضاکنندگان نامه هم مقامهای «جورج دبلیو بوش»، رئیسجمهور ما قبل اوباما هستند.
«نانسی پلوسی»، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا روز ۳ مهرماه رسماً آغاز تحقیقات برای استیضاح رئیسجمهور این کشور را به دلیل مسائل مطرحشده در ارتباط با گفتوگوی تلفنی ترامپ با رئیسجمهور اوکراین را اعلام کرد.
رسانههای آمریکا گزارش دادهاند ترامپ در این مکالمه تلفنی تلاش کرده رئیسجمهور اوکراین را برای تحقیقات فساد از کسب و کار «جو بایدن» و پسر او «هانت» تحت فشار قرار دهد.
روزنامه والاستریتژورنال اخیراً گزارش داد ترامپ در بخشی از آن مکالمه اعطای کمک نظامی به اوکراین را به انجام این تحقیقات منوط کرده است.
کاخ سفید روز چهارشنبه تحت فشار شدید نمایندگان کنگره و رسانههای آمریکایی بالأخره متن گفتوگوی تلفنی رؤسای جمهور آمریکا و اوکراین را منتشر کرد.
بر اساس این متن که از حالت طبقهبندی خارج شده و روی پایگاه اطلاعرسانی کاخ سفید قرار گرفته، «دونالد ترامپ» در این مکالمه تلفنی از «ولودیمیر زلنسکی» به پرونده فرزند جو بایدن «نگاهی» بیاندازد.
با این وجود، در متن منتشر شده از سوی کاخ سفید، به کمکهای مالی آمریکا به اوکراین اشارهای نشده و ترامپ دستکم به صورت مستقیم پرداخت کمک به کییف را به پیگیری پرونده بایدن مشروط نکرده است. ترامپ البته پیش از طرح درخواست خود، به زلنسکی یادآوری میکند که آمریکا، بر خلاف اروپاییها از جمله آلمان، به اوکراین کمکهای زیادی کرده است.
کاخ سفید اذعان کرده است که این متن، پیادهشده کلمه به کلمه صحبتهای ترامپ و زلنسکی نیست. علاوه بر این، در سه بخش از متن، درست در جایی که ترامپ در حال طرح درخواستش است، ادامه جمله تقطیع شده است.
بر اساس این متن، ترامپ با اشاره به شرکت «کرود استرایک» که مسئول تحقیق در مورد هک سرور حزب دموکرات آمریکا بود، از زلنسکی میخواهد در مورد سرور این شرکت تحقیق کند. او البته در این مورد توضیح بیشتر نمیدهد. وی به زلنسکی گفته است: «میخواهم به ما لطفی کنی… آن سروری که میگویند اوکراین دارد… میخواهم دادستان کل با شما یا آدمهای شما تماس بگیرد و ته و توی این قضیه را دربیاوری… هر کاری که میتوانی بکنی. خیلی مهم است که اگر امکانش هست، این کار را انجام دهی.»
رئیسجمهور اوکراین همچنین میگوید تیم او اخیراً با «رودی جولیانی» وکیل شخصی ترامپ که مأمور پیگیری پرونده بایدن شده، صحبت کرده است. زلنسکی میگوید: «شخصا به شما میگویم که همین اخیرا یکی از دستیاران من با آقای جولیانی صحبت کرده و بسیار امیدواریم که آقای جولیانی بتواند به اوکراین سفر کند. زمانی که سفر کند، با او دیدار خواهیم داشت.»