معاون سیاسی سپاه گفت: ما امروزه از قدرت خنثی سازی تهدیدات برخوردار هستیم و در پرتو این قدرت دفاعی میتوان بدون امتیاز دادن به بیگانه باتوجه به داشتههای خودمان، در داخل کشور این مشکلات را حل کنیم.
سردار جوانی، معاون سیاسی سپاه پاسداران، در گفتگوی به چندوچون تحولات امروز منطقه غرب آسیا و جایگاه ایران در این تحولات پرداخته است.
اهم اظهارات سردار جوانی را بخوانید:
– بهترین منبع برای ترسیم وضعیت کشور در ابعاد مختلف و در شرایط کنونی، بیانیه گام دوم مقام معظم رهبری است. ما وارد پنجمین دهه از انقلاب شدهایم و وقتی وضعیت کشور را بررسی میکنیم، میبینیم که وضعیت ما در حوزه اقتصادی بهگونهای است که علیرغم بسیاری از مشکلات، بسترهای خوبی در کشور فراهم شده و کشور قابلیت یک جهش اقتصادی را دارد.
– یکی از معضلات اقتصادی ما بهلحاظ ساختاری، وابستگی به فروش نفت خام است اما شرایط تحریم میتواند یک فرصت خوب فراهم کند که با اصلاح رویکردها و سیاستها، این نقیصه را برطرف کنیم. این مشکل اقتصادی با اصلاح رویکردها و سیاستها قابل حل است و با افزایش رونق صادرات غیرنفتی میتوان این مشکل را برطرف کرد اما همه اینها در گروی اصلاح رویکردهای اقتصادی است.
– در حوزه سیاسی، نگاهی که داخل کشور ما وجود دارد بهگونهای است که امکان تقویت گفتمان انقلاب برای جریان ارزشی و انقلابی فراهم شده است. با توجه به نگاهی که در سالهای گذشته بود و بهنوعی عبور از انقلاب اسلامی و نزدیک شدن به غرب را راهحل مشکلات کشور میدانست، اما امروز مشخص شده که این روش غلط بوده است.
– از طرف دیگر، با توجه به تهدیدات دشمن، یک وحدت و انسجام خوبی در حال شکلگیری در کشور است و ما در سال ۹۸ بیشتر شاهد این وحدت و انسجام هستیم. وضعیت امنیتی کشور هم خوب و مطلوب است.
– با توجه به برنامههای دشمن که طی این سالها بهدنبال اجرای سناریوی عراق و سوریه در ایران بودند ــ که نشانههایی از تحرکات آنها را در مرزهای کشور دیدیم ــ اما امروز بهترین نوع امنیت را که امنیت پایدار هست در کشور داریم.
– وقتی رهبر انقلاب میگویند ما مشکل غیر قابل حل نداریم، یعنی کشور از وضعیت خوبی برخوردار است و با توجه به اینکه کمترین عامل حل مشکلات مبتنی بر توانمندیهای داخلی خنثیسازی توطئههای امنیتی و دفاعی است، که ما امروزه از قدرت خنثیسازی این تهدیدات برخوردار هستیم و در پرتو این قدرت دفاعی میتوان بدون امتیاز دادن به بیگانه باتوجه به داشتههای خودمان در داخل کشور این مشکلات را حل کنیم.
– سید حسن نصرالله هم بیان کرد که خیمه و نقطه کانونی محور مقاومت در منطقه که دشمن قصد محاصره آن را دارد، جمهوری اسلامی بهرهبری آیتالله خامنهای است و این نشاندهنده آن است که جمهوری اسلامی یک قدرت منطقهای و در حال تبدیل شدن به قدرت بینالمللی است.
– این روند توسعه قدرت در منطقه با محوریت جمهوری اسلامی بدان معنی است که آمریکاییها بهناچار باید منطقه را ترک کنند و ترک منطقه از سوی آمریکاییها هم بهمعنی شتاب گرفتن قدرت مقاومت در منطقه و تبدیل شدن قدرتهای موجود وابسته به بیگانه به قدرتهای مردمی است. با این روندی که مشاهده میشود، در آینده نهچندان دور همه کشورهای منطقه برخوردار از دولتهای مردمی خواهند بود.
– برخی از جریانات سیاسی برای پیشبرد اهداف خودشان تحلیلهای غلطی ارائه میدهند. این نوع تحلیلها با واقعیت خیلی فاصله دارد. اینکه ما در کشور معضلات و مشکلاتی داریم، تردیدی در آن نیست و وجود مشکل را نمیشود انکار کرد اما این مشکلات در حدی نیست که برخی کشور را مثلاً در آستانه فروپاشی معرفی کنند و بعد یک نسخهای هم تجویز کنند. این نوع تحلیلها به دوره دوم خرداد برمیگردد و اگر ما به آن زمان برگردیم میبینیم که آنها با تحلیلهای غلط نسخههای غلط برای کشور تجویز میکردند.
– در دوره اصلاحات شاهد این نگاه بودیم که آنها میگفتند “کشور در آستانه فروپاشی است و باید در مقابل غرب و آمریکا از اصول خودمان عقبنشینی کنیم وگرنه آمریکا کشوری است که قدرت دارد و نمیشود با آن مقابله کرد”. نایبرییس مجلس ششم این مطلب را بیان کرد که “من از آمریکای سراپامسلح میترسم و حاضرم برای نجات کشور با آمریکاییها دست هم بدهم”.
– در همین مجلس ششم، بعد از ۱۱ سپتامبر، نامهای به حضرت آقا نوشتند و گفتند “هر آن ممکن است آمریکاییها به کشور حمله کنند و ممکن است کشور اشغال شود و اگر لازم است تا جام زهری نوشیده شود شما این کار را بکنید تا این اتفاق نیفتد”.
– از آن موقع تا الآن قریب به ۲۰ سال میگذرد و مشخص شده که آمریکا جرئت حمله به ایران را ندارد. اگر آن زمان ما مقابل آمریکا کوتاه آمده بودیم شرایطی فراهم میشد که آنها مجدداً بر ما مسلط شوند، یعنی این آقایان تحلیلهای غلط از وضعیت کشور ارائه میدهند و نسخهای ارائه میدهند تا منویات خودشان پیاده شود اما غافل از اینکه پیاده شدن این منویات سلطه بیگانه را بههمراه دارد.
– نامه نمایندگان مجلس ششم یک سند تاریخی است و عقبه فکری این آقایان است. کسانی که یادداشت مینویسند و تحلیل غلط ارائه میدهند عقبه فکری اینها همین نامهها و نگاهها است در حالی که امروزه مشخص شده نیرویی که در منطقه تعیینکننده است ایران بوده که امروز یک قدرت منطقهای و درحال تبدیل شدن به یک قدرت بینالمللی است.
– ما امروز در نقطهای قرار داریم که یک مقام نظامی آمریکایی میگوید “من قدرت نظامی ایران را تمجید میکنم”. امروز همه میدانند که قدرت ایران یک قدرت واقعی است، لذا من معتقدم که برخی جریانهای دگراندیش با تحلیلهای غلط میخواهند زمینه را برای رسیدن به اهداف خودشان فراهم کنند.
– ما دیدیم که جان بولتون در همایش منافقین گفت “در سال ۹۷ ایران چهلسالگی خود را نمیبیند” اما امروز سال ۹۸ است و آمریکا بیش از همیشه دچار شکست در منطقه شده است. منافقین و بنیصدر هم میگفتند که “ما چندماه دیگر برمیگردیم”، اما الآن چهل سال گذشته و آنها به هدف خود نرسیدهاند.
– نظام ما یک نظام مردمسالار دینی است و از طرفی مردم ما هم بصیر و باایمان هستند و دشمن را خوب میشناسند. وقتی در دی ماه سال ۹۶ آن آشوبها پیش آمد و مردم دیدند که دشمن قصد دارد بر موج نارضایتی آنها سوار شود، اگر در جایی ۲۰۰ یا ۳۰۰ نفر آمدند اغتشاش کردند روز بعدش چند هزار نفر از مردم آمدند و آن حرکت را محکوم کردند.
– دشمن در سال ۹۶ قصد داشت با بهرهگیری از ابزار رسانه و شبکههای اجتماعی و سوار شدن بر موج نارضایتی مردم، یک جنگ داخلی را ایجاد کند اما خود مردم با بصیرت و آگاهی ــ که اتفاقاً مشکلات اقتصادی را هم داشتند ــ این حرکت را خنثی کردند، لذا در چهل سال گذشته دشمن همواره بهدنبال برهم زدن آرامش کشور ما بوده است. در هر مقطعی که دشمن با برنامهریزی خواسته کاری را انجام دهد، مردم با بصیرت خودشان نقشه دشمن را برهم زدند.
– فتنه ۸۸ و ۹۶ را مردمی خنثی کردند که انقلاب و نظام را متعلق به خودشان میدانند اما از برخی مشکلات هم ناراضی هستند و این نارضایتی به این معنا نیست که مردم خواستار سرنگونی نظام هستند بلکه میخواهند این مشکلات حل شود.
– دشمن بهدنبال این بود که با تحریمهای حداکثری و فشار حداکثری، مردم را ناراضی کند تا به خیابان بیایند و اعتراضات فراگیر شود. اما سال ۹۷ فشارها بیشتر شد و فراخوانها هم بیشتر ولی با اقبالی از ناحیه مردم مواجه نشد. دشمن امیدش به این بود که با تشدید فشارها این نارضایتیها به نقطه انفجار برسد اما این اتفاق نیفتاد.
– امروز همه به این نکته اذعان دارند که ایران به نقطه مهار فشار تحریمها رسیده و بهسمت بیاثر کردن تحریمهای حداکثری رفته است. امروز هم در جامعه یک امیدی بهوجود آمده و آن دغدغهها و نگرانیهایی را که مردم در سال ۹۷ برای خرید ارز و طلا و سکه داشتند نمیبینیم و این معنایش آن است که مسئولان و دولتمردان تدابیری را در پیش گرفتند و بهسمت اصلاح مشکلات و وضعیت میرویم.
– امروز دیگر در عمل برای همه مشخص شده که نگاه به غرب میتواند حلال مشکلات ما باشد. وقتی برجام امضا شد برخی فکر میکردند با ورود سرمایههای خارجی کشور به رشد اقتصادی ۸ درصد میرسد اما آمریکاییها هم از برجام خارج شدند و بنا را بر فشار حداکثری گذاشتند و بعد از خروج آمریکا از برجام، اروپاییها هم نشان دادند که به تعهدات برجامی خود عمل نمیکنند، لذا مشخص شد که با امتیاز دادن نمیشود مشکلات کشور را حل کرد. آنها با هویت دینی و اسلامی و آزادیخواهانه ملت ایران مشکل دارند.
– بعد از برجام، اوباما گفت که زمانی ایرانیها از منافع این قرارداد برخوردار میشوند که به روح برجام عمل کنند. تفسیر روح برجام هم یعنی ایرانی باید تغییر رفتار دهد. در دوره ترامپ این موضع صریحتر شد چراکه اساساً فرقی بین اوباما و ترامپ یا دولت دموکراتها و جمهوریخواهها نیست.
– تصور آنها در آستانه انتخابات این بود که با یک سری حملات نقطهای میتوانند کسب آبرو کنند و از طرفی هم میخواستند نوع واکنشها را محک بزنند اما روند تحولات بهگونهای است که نتانیاهو میگوید “ایکاش این کار را شروع نکرده بودیم”. برای مثال پاسخ حزبالله به حملهای که اسراییل به یک ساختمان در لبنان انجام داد وضعیت را برای آنها کاملاً متفاوت کرد چراکه پاسخ حزبالله یک پاسخ کاملاً حسابشده، دقیق و بموقع بود.
– امروزه مقاومت اسلامی برای پاسخ به حملات رژیم صهیونیستی هیچ کمبود و تردیدی ندارد اما اقداماتش مبتنی بر برآوردهای دقیق و بهنگام است. ممکن است کسانی که برآورد دقیقی از صحنه ندارد انتظار پاسخ متفاوت داشته باشند اما پاسخ باید مؤثر و بهنگام باشد. هم آمریکا و هم اسراییل و هم متحدانشان هر اقدامی برای تضعیف مقاومت انجام دهند مقاومت بهموقع به آنها پاسخ میدهد، حالا این پاسخها ممکن است سریع و مستقیم یا طولانی و غیرمستقیم باشد اما آنها پاسخ این پیامها را میگیرند.
– جمهوری اسلامی بارها اعلام کرده که سیاست منطقهایاش حفظ امنیت و ثبات در منطقه است. جمهوری اسلامی حاضر است با کمک دولتها و ملتها امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز را تأمین بکند و بارها هم اعلام کرده عامل اصلی برهم زدن امنیت در منطقه آمریکا و اسراییل و برخی کشورهای اروپایی هستند.
– برخی از دولتهای منطقه تا زمان زدن پهپاد آمریکایی، به عمق توانمندیهای جمهوری اسلامی پی نبرده بودند اما وقتی که پهپاد زده شد و یا وقتی نیروهای ما اقدام به توقیف کشتی انگلیسی کردند، همه شاهد واکنش انفعالی آمریکا و انگلیس بودند که حقایقی را برایشان آشکار کرد، ازقبیل اینکه اولاً جمهوری اسلامی در دفاع از امنیت خودش هیچ تردیدی ندارد و بهمحض اینکه پهپاد آمریکاییها وارد حریم هوایی ما میشود ایران واکنش نشان میدهد و آن را با یک سامانه ساخت داخل شکار میکند و نکته دوم هم اینکه طرف مقابل ناتوان از واکنش است.
– این نشان میدهد قدرت ایران از بازدارندگی فراتر رفته و دارای قدرت ضربه متقابل است. خوب، کشورهای منطقه این قدرت جمهوری اسلامی و رفتار آمریکاییها و انگلیسیها را میبینند، اگرچه ترامپ یک سناریوی خندهدار را درباره انصراف از حمله به ایران مطرح کرد اما آنها به این دلیل عملیات خود را متوقف کردند که متوجه شدند اگر موشکی بهسمت ایران شلیک کنند باید کشتههای خود را از سراسر جغرافیای غرب آسیا جمع کنند و حیات اسراییل به خطر میافتد و در هیچ جایی پایگاههای آمریکاییها امنیت نخواهد داشت.
– مثلاً بنیانگذار آلسعود، انگلیسیها هستند و وابستگی این جریان به غرب و آمریکا محرز است و هرقدر آمریکاییها اینها را تحقیر میکنند به رگ غیرتشان برنمیخورد، این نشان میدهد که حیات اتاق شیشهای آنها به دست آمریکاییها است.