جاهای دیدنی چابهار بیشتر شامل جاذبه های طبیعی و بناهای تاریخی می باشد و از طرفی آب و هوایی خاص منطقه که اکثر اوقات معتدل است یکی دیگر از دلایل جذب گردشگران به این منطقه به حساب میآید، همچنین گفته میشود که اسم شهر چابهار از اصطلاح “چهار بهار” گرفته شده و اشاره به آب و هوای معتدل این شهر در زمانهای مختلف سال دارد. تنها شهر بندری کشور که پس از آن می توانید نمای اقیانوس را ببینید و در جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته، شهر چابهار میباشد. شهر ساحلی چابهار در کنار دریای عمان و اقیانوس هند واقع شده است در نتیجه منطقه آزاد چابهار از نظر بازرگانی موقعیتی استراتژیک و خاص دارد و همین باعث رونق و اهمیت بیشتر این شهر شده است. اما این نکته مهم را باید در نظر داشته باشید که اهمیت شهر چابهار به موقعیت بازرگانی خلاصه نمیشود؛ چرا که شما با مسافرت به این شهر زیبا میتوانید بسیاری از جاهای دیدنی چابهار بی نظیر را ببینید.
بندر چابهار (چاه بهار، چهار بهار) یکی از شهرهای استان سیستان و بلوچستان و تنها بندر اقیانوسی ایران استاین بندر از شمال با بمپور، سرباز و راسک، از جنوب با دریای عمان، از شرق با پاکستان و از غرب با بندر جاسک و میناب همسایه است. از آنجا که بندر چابهار نزدیکترین مسیر دسترسی کشورهای افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان و قزاقستان به آبهای آزاد است، اهمیت زیادی دارد و یکی از پر رونقترین بنادر کشورمان میباشد.اطلاعات دقیقی در مورد پیشینه شهرنشینی این بندر در دست نیست؛ اما شواهد به دست آمده نشان میدهد که این بندر از دیرباز حائز اهمیت بوده است. در سال ۱۲۷۰ هجری قمری ابراهیم خان بهزادی بمی از سوی دولت قاجار به حکومت بمپور منصوب شد، وی در زمان حکمرانی به بمپور توانست بلوچستان را جزئی از خاک ایران کند. در سال ۱۲۸۱ هجری قمری، ابراهیم خان مرز ایران را تا نزدیکی چابهار و گواتر گسترش داد، اما چابهار همچنان تحت تسلط اعراب باقی ماند. سرانجام در سال ۱۲۸۹ دولت مرکزی ایران مداخله کرد و حکمران بمپور توانست چابهار را به تصرف درآورد؛ از آن زمان تاکنون چابهار جزئی از خاک کشورمان است.
در سال ۱۳۵۲ هجری شمسی طرح جامع راه اندازی بندر چابهار آغاز شد و در همین راستا قراردادهایی نیز با پیمانکاران منعقد گردید، پس از پیروزی انقلاب اسلامی چند سال عملیات راه اندازی بندر متوقف شد پس از آن مجددا این پروژه از سر گرفته شده و در سال ۱۳۶۲ عملا به بهره برداری رسید. البته تکمیل این پروژه تا چند سال بعد نیز ادامه پیدا کرد.
بندر چابهار در تمام فصول سال آب و هوای معتدلی شبیه به آنچه در فصل بهار تجربه میشود را دارد، به همین دلیل آن را چهاربهار نیز مینامند. علاوه بر آب و هوای مطلوب و موقعیت راهبردی حائز اهمیت، این بهشت گمشده ایران جاذبه های گردشگری کم نظیری نیز دارد که هر ساله گردشگران زیادی را به سوی خود میکشاند.
از جمله زیباترین جاذبههای گردشگری این بندر میتوان اشاره کرد به قلعه پرتغالیها، قلعه پیروزگت، گل افشان، کوههای مینیاتوری (کوه های مریخی)، تالاب لیپار، موزه محلی چابهار، انجیر معابد، منطقه گاندو، بندر گواتر، مسجد جامع تیس، مسجد جامع دزک، غارهای بان مسیتی، گورستانهای تاریخی روستای تیس، گورستان دشتیاری و گورستان تپه نهادی. چابهار علاوه بر جاذبههای گردشگری، صنایع دستی زیبا و غذاهای محلی لذیذی نیز دارد که بسیار مورد توجه گردشگران است.
عکاس و خبرنگار : مریم احمدی