نمایندگان رسمی ایران و ایالات متحده آمریکا برای نخستین بار در دولت “دونالد ترامپ” در یک نشست مجازی درباره روند صلح در افغانستان مشارکت و مذاکره کردهاند.
به گزارش عصرایران به نقل از وب سایت اندیشکده آمریکایی” شورای آتلانتیک”، در حالی که تنش در روابط تهران و واشنگتن طی ماههای گذشته به سطح بیسابقهای رسیده است، نمایندگان جمهوری اسلامی و ایالات متحده آمریکا در روز ۲۰ می (۳ روز پیش) در قالب گروه ۲+۶ درباره افغانستان در یک نشست ویدئو کنفرانسی شرکت کردهاند.
خانم “رُزماری دیکارلو”، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی و ایجاد صلح در گفتگو با وب سایت اندیشکده آتلانتیک با تایید این موضوع گفته در این نشست مجازی “زلمای خلیلزاد”، نماینده ویژه آمریکا با دیپلماتهایی از روسیه و ۶ کشور همسایه افغانستان از جمله جمهوری اسلامی ایران مذاکره کرده است.
“رُزماری دیکارلو”، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی و ایجاد صلح/عکس:وب سایت سازمان ملل
او این نشست را ” یک اتفاق بینظیر” در شرایطی توصیف کرد که کانالهای مذاکراتی مستقیم بین مقامات آمریکایی و ایرانی بسته شدهاند.
به گفته این دیپلمات سازمان ملل به نظر میرسد در هفتههای اخیر تنشها (بین ایران و آمریکا) تا حدودی در عراق کاهش یافته است. ایران به نخست وزیری “مصطفا الکاظمی” که تاحدودی شخصیتی طرفدار آمریکا توصیف میشود که در زمان ترور (شهید) سردار سلیمانی در عراق وزیر اطلاعات عراق بوده، چراغ سبز نشان داده است.
علاوه بر این به گفته “دیکارلو” طی هفتههای اخیر ایران در متقاعد کردن جناحهای درگیر در دولت افغانستان برای دستیابی به توافق برای مذاکره با طالبان کمک کرده است.
او بدون ذکر جزییات بیشتر مدعی شده ” ایران اکنون در رابطه با حوثیهای یمن هم نقش سازندهای دارد.”
گزارش اندیشکده شورای آتلانتیک به قلم “باربارا اسلاوین” از اعضای ارشد این اندیشکده در ادامه نوشته است:” خلیلزاد که یک دیپلمات آمریکایی افغانتبار است طی سالهای گذشته (در ۲ دهه گذشته) از تسلط خود به زبان “دری” (پسرعمومی نزدیک زبان فارسی) برای گفتگو با همتایان ایرانی استفاده کرده است. او با شناختی که از محیط سیاسی خاورمیانه و ایران دارد، میداند که ایران توانایی عظیمی برای کمک به ثبات و یا ایجاد بیثباتی در کشورهای همسایه خود و در نتیجه پیشرفت و یا ایجاد مانع برای تحقق منافع ایالات متحده آمریکا در منطقه دارد.
زلمای خلیلزاد (فرد سمت چپ تصویر) در دیدار با رییس جمهوری (محمد اشرف غنی) و رییس شورای عالی آشتی ملی(عبدالله عبدالله) در ارگ ریاست جمهوری افغانستان در شهر کابل/ ۲۰ می ۲۰۲۰/ رویترز
به نوشته این گزارش: “یکی از نقصهای جدی سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ علیه تهران این است که منافع همسایگان ایران را قربانی کرده است. کشورهایی مانند افغانستان و عراق نیازمند تجارت و ارتباط با همسایه بزرگ خود یعنی ایران هستند. در نتیجه تحریمهای آمریکا به همسایگان ایران صدمه زده و روابط آنها با ایالات متحده را پیچیدهتر کرده است.”