به گزارش افق انلاین ، حمیدرضا مقدمفر استاد دانشگاه و کارشناس فرهنگی و رسانهای میهمان برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه قرآن و معارف سیما بود.
این استاد دانشگاه درباره تأثیرگذاری دانشجویان در ادوار مختلف تاریخ گفت: ۱۶ آذر یک نماد است و باید توجه داشت که چرا این روز را «روز دانشجو» مینامند. ۱۶ آذر مربوط به سال ۱۳۳۲ است. در آن سال، کودتای بزرگ ۲۸ مرداد اتفاق افتاد؛ کودتایی که با حمایت آمریکاییها، تغییراتی در نظام سیاسی رژیم پهلوی بوجود آورد. ۴ ماه بعد ریچارد نیکسون معاون رئیس جمهور وقت آمریکا به ایران میآید تا مدیریت کشور را در دست بگیرند. حالا در شرایطی که ملت ایران از یک کودتای بزرگ بیرون آمدهاند و هنوز فضای استبداد و خفقان در کشور حاکم شده است و حاکمیت مطلق پهلوی شرایط را برای مردم سخت کرده، دانشگاه به خروش در میآید و دانشجویان علیه استبداد قیام میکنند.
وی ادامه داد: این اعتصاب و اعتراض نهایتاً منجر به مقاومت رژیم پهلوی باعث میشود و سه نفر از دانشجویان به شهادت میرسند و آنها نماد ایستادگی و مقاومت در برابر استکبار و استبداد در طول تاریخ باقی میمانند. از همان زمان نیز ۱۶ آذر به یک نماد بیداری، استکبارستیزی و خیزش جنبش دانشجویی در جهت استقلال کشور تبدیل میشود.
مقدمفر با بیان اینکه دشمنان همواره سعی کردهاند این صفت بیداری و استکباریستیزی را از نماد ۱۶ آذر بگیرند، گفت: در ادبیات سیاسی اروپاییها و آمریکاییها عموماً از دانشجو بهعنوان معترضان جهانی حکومتها یاد میشود؛ یعنی معمولاً از دانشجویان بهعنوان ابزاری برای سرنگونی حکومتها استفاده میکنند.
استکبارستیزی ویژگی بارز جنبشهای دانشجویی
این کارشناس فرهنگی و رسانهای درباره دو نماد جنبش دانشآموزی و دانشجویی گفت: دو حرکت سیاسی نمادین در جریان انقلاب اسلامی رخ داده است. یکی از آنها رویداد ۱۶ آذر سال ۱۳۳۲ است که پیش از انقلاب اسلامی رخ داد و دیگری رویداد ۱۳ آبان سال ۱۳۵۸ است که در جریان تسخیر لانه جاسوسی آمریکا به وقوع پیوست. هر دو یک خصوصیت ویژه دارند و آن هم استکبارستیزی است. این نماد هنوز هم در دانشگاه حاکم است. شاید جنس آن فرق کرده باشد اما جنبشهای دانشجویی و جنبشهای اساتید دانشگاه هنوز هم ادامه دارد.
وی ادامه داد: امروز با حرکتهای علمی و پیشرفتهای علمی در جهان، نظام سلطه همواره سعی دارد از پیشرفت علم و فناوری، علیه ملتها استفاده کند. ما چارهای نداریم تا برابر دسیسههای آنها مقاومت کنیم و اگر ۱۶ آذر سال ۱۳۳۲ دانشجویان ما به خیابان آمدند و علیه آمریکاییها فریاد زدند؛ امروز نیز این فریاد را باید در عرصههای علمی و فناوری داشته باشیم. چرا نظام سلطه، شهید فخریزاده و شهید سلیمانی و شهید تهرانی مقدمها را ترور میکنند؟ شهید تهرانی مقدم یک دانشمند بود و شهید فخریزاده، فخر دانشگاه به شمار میآمد. چه افرادی آنها را ترور کردند؟ در پاسخ باید گفت که نظام سلطه این کار را کرده است. امروز دانشگاهیان ما مسیر را پیدا کردهاند.
این کارشناس فرهنگی و رسانهای درباره ویژگیهای دانشجوی تراز انقلاب اسلامی نیز گفت: انقلاب اسلامی در ادامه نهضت پیامبران شکل گرفته است. این حرکت حتماً یک جهت دینی و ایمانی دارد. اولین خصوصیت دانشجوی تراز انقلاب اسلامی، ایمان روشنبینانه و تدیّن واقعی و اعتقاد به اسلام ناب محمدی (ص) است. قرآنکریم میفرماید: “وَکَأَیِّنْ مِنْ نَبِیٍّ قَاتَلَ مَعَهُ رِبِّیُّونَ کَثِیرٌ فَمَا وَهَنُوا لِمَا أَصَابَهُمْ فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَمَا ضَعُفُوا وَمَا اسْتَکَانُوا ۗ وَاللَّهُ یُحِبُّ الصَّابِرِینَ” چه بسیار رخ داده که پیغمبری جمعیت بسیار (از پیروانش) همراه او جنگیدند و با این حال، اهل ایمان با سختیهایی که در راه خدا به آنها رسید هرگز بیمناک و زبون نشدند و سر زیر بار دشمن فرو نیاوردند و (صبر و ثبات پیش گرفتند، که) خدا صابران را دوست میدارد.
وی ادامه داد: این صبر و استقامت با تکیه بر ایمان بدست میآید و ضعفِ ایمان است که انسانها را سست میکند تا نتوانند در مقابل استکبار و نظام سلطه ایستادگی کنند و ما در طول انقلاب اسلامی مصادیقی داشتهایم که برخی در مقابل آمریکاییها کوتاه آمدهاند. رهبر انقلاب در سخنانی فرمودند: کسی که پرچم هدایت اسلامی را به دوش میکشد باید از بصیرت دینی و استقامت ایمانی برخوردار باشد.
مقدمفر دومین ویژگی دانشجوی تراز انقلاب اسلامی را حفظ روحیه انقلابی دانشجو دانست و افزود: انقلاب یک مسیر و حرکت مستقیمی در طول حرکت پیامبران است. دو خصوصیت از دانشجوی انقلابی انتظار میرود. یکی حفظ روحیه انقلابی است و دومی اینکه دانشجو، روح انقلابیگری را در کالبد جامعه بگستراند.
وی ادامه داد: امروز اگر پیشرفتی در صنایع نظامی و نانوتکنولوژی و غیره داشتهایم به جهت این است که عناصر انقلابی در آنجا حضور داشتهاند. امروز در صنعت خودرو اگر مشکلاتی وجود دارد به جهت این است که عناصر انقلابی در آنجا نیستند.
این کارشناس فرهنگی و رسانهای با بیان اینکه دانشجوی انقلابی، آرمانگرا و پاسدار ارزشهای انقلاب است، گفت: دانشجوی انقلابی تعلقات دنیایی ندارد و اصطلاحاً دنیاگرا نیست. دانشجوی انقلابی به دنبال تلاش علمی است. انقلابی بودن در عرصههای دانشگاهی میتواند کشور را از شرِّ مدیریتهای ناکارآمد و مدیریت ناتوان و مخرب نجات دهد.
مقدمفر به ویژگیهای دیگر دانشجوی تراز انقلابی اشاره کرد و گفت: دانشجوی انقلابی باید تولّی و تبرّی داشته باشد. یعنی با دوستان انقلاب دوست و با دشمنان انقلاب، دشمنی کند. لبخندش را نثار دشمن نکند و اخم و قهرش را به دوستان بزند. دانشجوی انقلابی باید مرزبندی پررنگی با دشمن داشته باشد و عقبههای شمنان را بشناسد. امیرالمؤمنین (ع) در نصیحت به فرزندشان در مواجهه با دشمن اینطور میفرمایند که منتهیالیه دشمن را ببین.
وی ادامه داد: یکی دیگر از ویژگیهای دانشجوی تراز انقلاب این است که پاسخگوی نیازهای مردم و انقلاب اسلامی باشد. دانشجوی انقلابی باید با مردم ارتباط خوبی داشته باشد. امروز وقتی دانشجویان در اردوهای جهادی و در بحرانها در کنار مردم حضور پیدا میکنند، تأثیرات بسزایی را به ارمغان میگذارند.
این استاد دانشگاه با اشاره به وحدت بین حوزه و دانشگاه گفت: اشتراکاتی بین دانشگاه و حوزه وجود دارد و آن هم تعلیم و تعلّم است. دانشگاه و حوزه هر دو یک افق دارند و آنهم پیشبرندگی انقلاب اسلامی است. طلبهای که در حوزه درس میخواند در حال کنکاش در مسائل دینی است و دانشجو به دنبال کسب علم در مسائل مختلف علمی و فناوری است. اگر این دو از هم منفصل شوند یقیناً انحرافاتی را به دنبال خواهد داشت و این پیوند اتفاق و برکات زیادی را رقم خواهد زد.
مقدمفر در پاسخ به این سؤال که میزان اثرگذاری نامههای رهبر انقلاب به دانشجویان اروپایی چقدر بوده است؟ گفت: برخی به دنبال آن هستند که میزان اثرگذاری این نامهها را کمرنگ کنند و متأسفانه برخی حتی در داخل کشور آنها را همراهی میکنند. انتظار نداریم که این نامهها در فاصله یک یا دو سال، تحولات بزرگی را داشته باشد و غرب را دگرگون کند. چنانچه پیامبر در سفرهای متعدد تبلیغی حضور پیدا میکردند و سنگ باران میشدند و شاید یک نفر هم از آن جمع مسلمان نمیشدند. مهم این است که پیام پیامبر (ص) و اسلام منتقل شود. حاکمان کشورهای اروپایی و بهویژه حکومت فرانسه موانعی بر سر راه قرار دادهاند تا پیام این نامهها به دست مردم نرسد اما در واقع این پیام در بستر فضای مجازی مخابره شده و اثرات خوبی را نیز بر جای گذاشته است.