به گزارش افق انلاین ، خبرنامه «دیپلماتیک» متعلق به لارا روزن خبرنگار امریکایی نوشت: یک دیپلمات ارشد آمریکایی گفت که ایالات متحده به جای تلاش برای تفسیر سیگنال هایی که از ایران دریافت می کند، تا بعد از مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی در هفته جاری منتظر خواهد ماند تا ببیند که آیا ایران آماده بازگشت به اجرای کامل توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ هست یا خیر.
در ادامه این مطلب آمده است: وی افزود: اما اگر تیم جدید ایرانی فکر کند که می تواند از طریق برنامه هسته ای خود به عنوان اهرم فشار، امتیازات بیشتری به دست آورد، این یک توهم خطرناک خواهد بود.
این دیپلمات ارشد آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، تاکید کرد: این باور مقامات تهران که می توانند به توافق بهتری دست یابند و با گسترش برنامه هسته ای خود اهرم فشاری برای خود ایجاد کنند، خطرناک است.
این مقام دولت بایدن اضافه کرد اگر آمریکا تشخیص دهد که ایران آمادگی بازگشت به توافق را به گونه ای که به طور کامل آن را اجرا کند، ندارد یا برنامه هسته ای ایران تا حدی پیش رفته است که محدودیت های عدم اشاعه در توافق قابل بازگشت نیست، گزینه هایی از جمله تشدید تحریم های اقتصادی را بررسی می کند، اما امیدوارم که واشنگتن به این نتیجه نرسد.
این دیپلمات تصریح کرد: ما ضرب الاجل نداریم… زمانی وجود خواهد داشت که پس از آن دیگر قسمت عدم اشاعه توافق قابل بازیابی نیست.
وی گفت: کارشناسان هسته ای آمریکا باید مشخص کنند که چه زمانی به این نقطه می رسیم. البته امیدوارم هرگز آن روز فرا نرسد.
این دیپلمات از بیان اینکه ایالات متحده در صورت عدم دستیابی به توافق، چه گزینه هایی را فراتر از تشدید تحریم های گسترده آمریکا علیه ایران مد نظر خواهد داشت، طفره رفت. او گفت: من قصد ندارم بحث را از این بیشتر باز کنم. تحریم های ما هنوز به قوت خود باقی است.
وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا در سفر به چین در روز ۲۶ جولای، به گفتگو درمورد احتمال تشدید تحریم ها علیه کمپانی های چینی وارد کننده نفت از ایران در صورت عدم احیای برجام پرداخت.
یک دیپلمات آمریکایی گفت: ما امیدوار بودیم که در صورت دستیابی ایران و آمریکا به توافق بتوانیم تحریم ها را در بخش های انرژی و بانکی ایران و از جمله در مورد شرکت های چینی که نفت ایران را خریداری می کنند، برداریم.
او تصریح کرد: اما اگر امکان بازگشت به برجام وجود نداشته باشد… و اگر در یک دوره طولانی بدون بازگشت به برجام به سر ببریم، در وهله ی اول ما سیاست اعمال فشار با تحریم های خود را بررسی می کنیم.
گفتنی است، فرانسه نیز این هفته فشار آورد تا ایران به سرعت به میز مذاکره بازگردد. ششمین دور مذاکرات بین المللی در مورد بازگشت به توافق در اواسط ماه ژوئن در وین به پایان رسید. انتظار نمی رود که دور هفتم قبل از اواسط آگوست تشکیل شود.
سخنگوی وزارت خارجه فرانسه روز دوشنبه (۲۶ ژوئیه) در یک نشست خبری گفت: بازگشت فوری ایران به میز مذاکره ضروری است. وی افزود: پیشرفت هایی در شش جلسه مذاکره صورت گرفته است، اما ایران با اقدامات خود به تشدید وضعیت هسته ای ادامه می دهد. اگر تهران این مسیر را ادامه دهد، نه تنها زمان دستیابی به توافق درباره ی لغو تحریم ها را به تأخیر می اندازد، بلکه می تواند احتمال نهایی شدن مذاکرات وین و بازگرداندن برجام را هم به خطر بیندازد.
این مقام وزارتخانه فرانسه ادامه داد: ما با هدف مشترک از سرگیری مذاکرات در اسرع وقت و دستیابی به توافق در حال رایزنی دقیق درباره این وضعیت با شرکای اروپایی خود شامل انگلیس و آلمان و سایر شرکت کنندگان برجام از جمله ایالات متحده هستیم.
انتخاب/ بروئر گفت: پس از شش دور مذاکره در وین، اختلاف نظرها اکنون در مورد مجموعه ای از مسائل کوچک اما بسیار مهم وجود دارد. اما اگر دولت جدید ایران کمی بیشتر تعلل کند، حل و فصل این مسائل بسیار دشوار می شود.
وی افزود: اگر طرفین نتوانند در کوتاه مدت به توافقی دست یابند، آنها به نقطه ای می رسند که وقفه یک ساله غیرقابل جبران می شود [یا] برای جبران آن نیاز به تغییرات قابل توجهی در برنامه هسته ای ایران است. … البته متقاعد کردن ایران به اینکه به این تغییرات تن دهد، سخت است.
هنری رُم، تحلیلگر مسائل ایران در گروه اوراسیا گفت: آنچه من را در مورد آن مسأله زمانی نگران می کند، این است که هر چه زمان می گذرد، برنامه هسته ای ایران تا چه حد به طرزی برگشت ناپذیر پیش می رود، به گونه ای که جبران این وقفه ی یک ساله غیرممکن می شود.
در همین حال یک مقام دولت بایدن گفت که اطرافیان رئیسی احتمالا درمورد فشارهای اقتصادی و دیپلماتیکی که ایران ممکن است در صورت ایجاد اجماع بین المللی که تصمیمات تهران عامل ناکامی مذاکرات است، مواجه شود، دچار سوء محاسبه هستند.
وی افزود: شرایط اجماع بین المللی با شرایطی که ترامپ از توافق در سال ۲۰۱۸ خارج شد، متفاوت است، چراکه در آن زمان، عمده ی جهان مخالف «فشار حداکثری» آن هم باوجود اجرای برجام توسط تهران، بودند.