پرسیاوشان از نظر طبّ قدیم ایران، معتدل است. در طب گذشته از گیاه پرسیاوشان در درمان سرفه و علائم سرماخوردگی و ریزش منطقهای مو استفاده میشد.پرسیاوشان با نام علمی Adiantum capillus veneris گیاهی است علفی، سرخسی و پایا که در مناطق شمالی از جمله مازندران، گیلان و در تهران در مناطق شرق، غرب و جنوب غربی قابل مشاهده است.
این گیاه زیبا و چند ساله معمولاً در نقاط مرطوب، اماکن سایه دار و کم نور میروید. این گیاه در نواحی مدیترانه، اروپای مرکزی و جنوبی، آمریکا و ایران رشد میکند. برگهای آن شبیه برگ گشنیز بده و دارای دمبرگ های بسیار نازک و دراز، شبیه مو میباشد.پرسیاوشان دارای ریزومی خزنده است که ریشههایی باریک از آن خارج میشود. برگهای این گیاه استفاده طبّی دارد.
نتایج حاصل از مطالعات گیاه شناسی قومی و یا بومی گیاه پرسیاوشان در منطقه نشان میدهد که این گیاه برای درمان سرماخوردگی، درمان تب و سرفه مفید است.گیاه پرسیاوشان در گویش مازندرانی به نامهای سیولنگه واش، گیلکی چاه سیالَک و سیالک، لری پَرِسیووَش و در گویش کردی با نام سیاوخشی قابل شناسایی است.
گیاه پرسیاوشان به فقر مواد آلی و عناصر کم مصرف، مقاومت خوبی را نشان میدهد و این گیاه از نظر نیازه۶ای اکولوژیکی بسیار کم توقع است.۶نتایج حاصل از مطالعات اتنوبوتانی گیاه پرسیاوشان در مازندران نشان میدهد که بیشترین استفاده از این گیاه برای درمان سرماخوردگی، درمان تب و سرفه و کمترین مورد مصرف آن برای درمان سرخک در اطفال است.
برخی دیگرپرسیاوشان از خواص دارویی این گیاه عبارتند از:
برای دفع سنگ مثانه مفید است.
تنگی نفس را درمان میکند.
سرفه و سرماخوردگی را تسکین میدهد.
ادرارآور است.
التهاب گلو را درمان میکند.
برای درمان برونشیت موثر است.
خوردن گرد خشک آن برای اسهال مفید است.
ضماد سوخته آن جهت جلوگیری از ریزش مو و رویاندن آن کاربرد دارد.
پرسیاوشان تببر است.
طرز تهیه دم کرده پرسیاوشان
برای دم کردن این گیاه فقط از برگهای آن استفاده کنید.
درون یک ظرف، یک پیمانه آب را روی دو قاشق چایخوری برگ پرسیاوشان خشک و یا در صورت تازه بودن برگها، یک چهارم پیمانه بریزید.
وقتی مخلوط جوش آمد بگذارید به مدت پنج دقیقه آهسته بجوشد.
مخلوط را درون یک صافی بریزید.
اگر میخواهید جوشانده شما شیرین باشد کمی عسل درون آن بریزید و برای طعم بهتر نیز میتوانید چند قطره آب لیمو درون آن بچکانید.
توجه:
• قبل از استفاده از این گیاه دارویی، با یک پزشک مشورت کنید.
• از جوشانده این گیاه به طور مداوم استفاده نکنید برای این کار میتوانید ۱۰ روز از آن استفاده کنید و ۵ روز فاصله بگذارید و مجدد آن را مصرف کنید.
• استفاده از گیاهان دارویی ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشند از این رو با مشاهده هر نوع عارضهای، فورا پزشک خود را مطلع سازید.
• تنها یک فنجان از این جوشانده را در روز بنوشید مگر در مواقع بیماریهای حاد مانند سرماخوردگی حاد یا آنفلوآنزا، که مصرف سه فنجان در روز به مدت ۴ روز مجاز است.
مضرّات پرسیاوشان
پرسیاوشان گیاهی است کاملاً بی خطر و حتی در طول تاریخ برای کودکان به کار رفته است و هیچ گونه عوارضی ندارد.
گیاه پرسیاوشان و معجزه این گیاه