شهرزاد نظیفی و نورا نراقی، مادر و دختر موتورسوار همراه سایر دوستانشان هر هفته تا غربیترین نقطه تهران؛ پیست موتورسواری شهران، میروند تا شاید روزی بتوانند آرزوی دیرینه زنان موتورسوار را برآورده کنند. آنها باور دارند که روزی مانند مردان اجازه حضور در مسابقات داخلی و بینالمللی را میگیرند. البته در این میان نورا در یکسال گذشته تمرینات زیادی در کنار قهرمانان موتورسواری آمریکا و فرانسه داشته و تجربه تمرین در پیستهای جهانی را دارد اما هنوز مسابقه دادن در رقابتهای پیدرپی، آرزویی است که برآورده نشده است. با این حال او، مادر و دوستانش امیدوارند بهزودی به خواستهشان برسند.
چطور شد به سمت موتورسواری کشیده شدید؟
شهرزاد: همسر من مهرشاد نراقی یکی از قهرمانان موتورسواری ایران است و علاقه او به موتورسواری باعث شد من هم به موتورسواری علاقه پیدا کنم. اوایل برای من سخت بود اما حالا به موتورسواری علاقه زیادی پیدا کردهام.
نورا: من هم که همراه پدر و مادرم موتورسواری را شروع کردم. اولین بار چهارساله بودم که روی موتور نشستم. پدرم موتور را روشن کرد و من را روی آن گذاشت. از آن سال به بعد علاقه زیادی به این رشته پیدا کردم. موتورسواری ورزش جذابی است و فکر میکنم هرکس که یکبار در پیست حضور داشته باشد، عاشق این رشته میشود.
فقط در شهران تمرین دارید؟
نورا: بیشتر در شهران، اما زمانی که برف میبارد و پیست شهران غیرقابل استفاده میشود، در نسیمشهر تمرین میکنیم.
در خیابان هم موتورسواری کردید؟
شهرزاد: من و نورا تجربه موتورسواری در خیابان را داریم. تا پیست با موتور حرکت میکنیم.
نورا: البته پیست به خانه ما خیلی نزدیک است و به همین دلیل ما از موتور برای رفت و آمد استفاده میکنیم اما بیشتر بچهها فقط در پیست موتورسواری و موتورهایشان را با ماشین حمل میکنند.
مشکلی پیش نیامده؟
نورا: لباس موتورسواران مرد و زن فرقی نمیکند و به همین دلیل کسی توجهی به ما ندارد. باید خیلی دقت کنند تا متوجه شوند که دختر سوار موتور شده است. ضمن آنکه ما در خیابان زیاد موتورسواری نمیکنیم.
حرکات نمایشی هم انجام میدهید؟
نورا: حرکات نمایشی جزو حرکات موتور کراس نیست. موتورسواری رشتههای مختلفی دارد و حرکات نمایشی بخش دیگری از موتورسواری است. اما من احساس خوبی نسبت به کسانی که در خیابانها حرکات نمایشی انجام میدهند ندارم. فکر میکنم کار درستی انجام نمیدهند.
هنگام موتورسواری صدمه هم دیدهاید؟
نورا: من چندین بار زمین خوردهام اما هیچ وقت مشکل جدی برایم پیش نیامده است. اگر در پیست به حرفهای مربی گوش دهی به هیچوجه صدمه نمیبینی. در حالیکه در سایر ورزشها ممکن است صدمات جدیتری ببینی. متاسفانه خانوادهها اطلاعات درستی از موتورسواری ندارند و به دلیل خطای برخی موتورسواران در خیابانها، ذهنیت بدی راجع به این رشته دارند. در حالیکه در رشتهای مانند فوتبال صدمات بیشتری میبینی تا رشتهای مانند موتورسواری. معتقدم موتورسواری یکی از جذابترین و ظریفترین رشتههای ورزشی دنیاست.
شهرزاد: یکبار برایم مشکل جدی بهوجود آمد. مربی گفت که از روی مانعها نپر و من پریدم و دستم شکست اما به غیر از این مورد هیچوقت برایم مشکل جدی بهوجود نیامده است.
میگویی موتورسواری ورزش ظریفی است. درحالی که بارها در تلویزیون دیدهایم که ورزشکاران این رشته صدمات زیادی دیدهاند.
نورا: متاسفانه در برخی از برنامههای تلویزیونی، تبلیغات نادرستی درباره موتورسواری میشود. دقیقا زمانی که قرار است مسابقات موتورسواری برگزار شود، فیلمی درباره کشته شدن موتورسواری که به دلیل حرکات نمایشی جانش را از دست داده است، نشان میدهند. درحالی که ممکن است سالی یکبار چنین اتفاقی در مسابقات موتورسواری بیفتد. موتورسواری رشته بسیار ظریفی است و تا به حال نشنیدهام که در مسابقات کراس کسی صدمه جدی ببیند. اگر در موتورسواری صحبتهای مربیان را گوشدهی هیچ وقت صدمه جدی نمیبینی.
دو سال پیش برای اولینبار مسابقات موتورسواری زنان در ایران برگزار شد. چطور شد که با برگزاری مسابقه زنان موافقت کردند؟
نورا: بارها از فدراسیون درخواست کرده بودیم که برای ما مسابقهای ترتیب دهد اما نشد تا اینکه مسوولان باشگاه زانیار با درخواست ما موافقت کردند و تصمیم گرفتند این مسابقات را برگزار کنند. مسوولان شرکت کاسیو اسپانسر برگزاری مسابقات شدند. تراکت پخش و شرایط برگزاری مسابقات را مهیا کردیم. البته تا لحظه آخر مطمئن نبودیم که میتوانیم این مسابقات را برگزار کنیم اما با وجود اسپانسر توانستیم مسابقات را برگزار کنیم.
از اینکه برای اولین بار در مسابقات موتورسواری شرکت میکردید، چه احساسی داشتید؟
شهرزاد: من نگران برگزاری مسابقات بودم چون ما تا آخرین لحظه مطمئن نبودیم که مسابقات برگزار میشود. صبح باد و باران شدیدی بود. اما مسابقه برگزار شد و فکر میکنم با وجود بارانی که صبح آمده بود زمین مسابقه بسیار نرم بود. من تا به حال پیست شهران را اینطوری ندیده بودم. نورا جلو من حرکت میکرد و من نگرانش بودم.
نورا: فکر کنم استرس من از بقیه بیشتر بود. اصولا من روز اول کلاسهایم و زمانی که امتحان دارم استرس میگیرم. روز مسابقه هم استرس زیادی داشتم. میترسیدم که جلو مسابقات را بگیرند و نتوانم در مسابقه شرکت کنم.
معمولا حضور تماشاچی در مسابقات استرس ورزشکار را زیاد میکند. شما چه احساسی داشتید؟
نورا: خیلی جالب بود. من تا به حال این همه تماشاچی ندیده بودم. پیست پر شده بود و بسیاری هم پشت در پیست ماندند. وقتی مسابقه شروع شد، من صدای سوت و کف تماشاچیان را میشنیدم. آنها ما را تشویق میکردند درحالی که اصلا اسم هیچکدام از ما را هم نمیدانستند.
بازتاب برگزاری این مسابقه در خارج از کشور چطور بود؟
نورا: خیلی جالب بود. میگفتند در انگلستان و آمریکا صحنههایی از مسابقه را نشان دادهاند. اصلا باور نمیکردند که ایران دختران موتورسوار داشته باشد. از خبرگزاری فرانسه هم با من و مادرم مصاحبه کردند. بهطور کلی مسابقات بازتاب خوبی در جهان داشت.
نورا تو علاوه بر این مسابقه داخلی، سال گذشته با هزینه شخصی در مسابقات WAM آمریکا شرکت کردی و در کنار اشلی فالک، قهرمان موتورسواری جهان تمرین داشتی. از تجربهات بگو؟
من مکاتباتی با اشلی داشتم و او از من دعوت کرد به آمریکا سفر کند. من هم از طریق همسرم که در باشگاه زانیار فعالیت میکند، عازم مسابقات شدم. تمرین کردن در کنار او و مسابقه دادن بهترین تجربه من بود. از روزی که اشلی را شناختم اعتمادبهنفس بیشتری پیدا کردم. اشلی ناشنواست و با تمام مشکلات جسمی که دارد توانسته است به عنوان بهترین دختر موتورسوار جهان شناخته شود. این میتواند برای ما الگوی خوبی باشد.
دختران ایرانی میتوانند به پای اشلی برسند؟
شهرزاد: ما اگر تجربه موتورسواران خارجی را برای حضور در مسابقات بینالمللی داشتیم، میتوانستیم مانند آنها باشیم. اما ما فقط یکبار در مسابقه داخلی شرکت کردهایم.
نورا: من هم فکر میکنم اگر ما تجربه موتورسواران خارجی را داشتیم، میتوانستیم به عناوین خوب جهانی دست پیدا کنیم.
بعد از تمرین در کنار اشلی، تو به فرانسه سفر کردی. تمرین کردن در کنار قهرمانان موتورسواری جهان و پیستهای استاندارد، چقدر روی کیفیت کار تو تاثیر گذاشته است؟
نورا: من از نظر تکنیکی خیلی پیشرفت داشتم اما باز هم کار سختی در پیش دارم. باز مدت زیادی است که مسابقه نداریم و نمیتوانیم روی پیستهای استاندارد تمرین کنیم و این کار را مشکل میکند. البته مسوولان فدراسیون قول دادهاند که بهزودی زنان هم مسابقه داشته باشند.
به گزارش شرق، در خبرها آمده بود که برای دیدار مسوولان فدراسیون جهانی به سوییس سفر کردهای، برخورد مسوولان فدراسیون با تو چطور بود؟
نورا: برخورد مسوولان خیلی جالب بود. از اینکه در ایران موتورسواری زنان راهاندازی شده است، خوشحال و متعجب بودند. من توضیح دادم که ما از طریق باشگاه کار میکنیم و در ایران موتورسواری زنان پیشرفت زیادی داشته است.
در حال حاضر علاوه بر شما که در تهران تمرین میکنید، در سایر شهرها موتورسوار زن داریم؟
نورا: روزی که ما شروع کردیم پنج، شش نفر بودیم اما در حال حاضر نزدیک ۲۰ نفر در ایران فعالیت میکنند. حتی شنیدهام که در شهرهایی مثل یاسوج و شهرکرد هم موتورسواری زنان راهاندازی شده است. امیدوارم که هر روز تعداد بیشتر شود. اگر مسابقات برگزار شود، انگیزه زنان هم بیشتر میشود.
موتورسواری ورزش گرانی است و آنطور که گفته میشود هنوز زنان نتوانستهاند اسپانسر بگیرند با این اوصاف چطور هزینههایتان را تامین میکنید؟
نورا: موتورسواری ورزش گرانی است و ما مجبوریم برای تامین هزینههای این رشته کار کنیم، به همین دلیل نمیتوانیم به صورت حرفهای موتورسواری کنیم. البته این تنها مشکل ما نیست. مردان موتورسوار هم همین مشکل را دارند. اسپانسرها ترجیح میدهند در رشتهای مانند فوتبال سرمایهگذاری کنند.
با این اوصاف آینده موتورسواری زنان چه میشود؟
نورا: من به آینده موتورسواری بانوان امیدوارم. همانطور که گفتم مسوولان فدراسیون قول دادهاند که مسابقات برای زنان هم بهزودی برگزار شود و بهصورت جدی تمرین داشته باشیم.
شهرزاد: ما تمرین میکنیم و امیدواریم بهزودی بتوانیم در مسابقات داخلی شرکت کنیم. اگر مسابقات برگزار شود، هر روز تعداد علاقهمندان به این رشته در ایران هم زیادتر میشوند/مشرق