به گزارش خبرنگار افق نیوز : عبدالرضا پازوکی ؛ رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران در نشست خبری پنجمین کنگره جراحی های چاقی و متابولیک اظهار کرد: نخستین مرکزی که به عنوان قطب علمی جراحی چاقی و متابولیک در منطقه فعالیت میکند بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی ایران است. اکنون نیز تعداد ۶ مرکز دانشگاهی ایران، تهران، شهید بهشتی، مشهد، شیراز و اصفهان مشغول تربیت فلوشیپ هستند و بیش از ۱۰۰ فلوشیپ تاکنون تربیت شدهاندودر سال ۲۰۲۲ نیز بیشترین تعداد مقالات در ژورنال جراحی چاقی و متابولیک از کشور ما بوده است و ایران بعد از آمریکا و چین ، سومین کشور از نظر تعداد مقالات بوده است.
پازوکی افزود : یکی از معضلات امروز جوامع جهان، چاقی و اضافه وزن است که بیش از ۶۰ درصد جمعیت کشور دچار آن هستند و حدود ۱۲ درصد مردم دیابتی هستند؛ فشارخون نیز یکچهارم جمعیت کشور را درگیر کرده که این بیماریها از چاقی سرچشمه میگیرند. از سنین کودکی تا میانسالی و کهولت، چاقی میتواند زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد و حتی ممکن است سبب بروز بیماریهایی شود که طول عمر افراد را هم تحت تاثیر قرار دهد.
وی افزود : معیار اضافه وزن و چاقی شاخص توده بدنی است. عدد ۱۸٫۵ تا ۲۵ نمایه توده بدنی طبیعی، ۲۵ تا ۳۰ اضافه وزن و بیش از ۳۰ چاقی محسوب میشود و اگر شاخص توده بدنی به چاقی مفرط برسد باعث کاهش عمر بیمار تا ۲۰ سال میشود.
جراحی چاقی نتایج مثبتی بر طول عمر و کیفیت زندگی افراد دارد و به طور جدی یک مسئله درمانی است و مردم نباید آن را جراحی زیبایی بدانند بلکه این عملی برای سلامتی است.
وی در ادامه داد: خطر عوارض جراحی چاقی در صورتی که نکات از سوی بیمار رعایت شود؛ به حد انجام عمل جراحی کیسه صفرا پایین میآید اما اگر پیگیریهای بیمار به طور مرتب انجام نشود و یا بیمار نکات تغذیهای و پزشکی گفته شده را رعایت نکند این جراحی خطرات و عوارضی به دنبال دارد.
دبیر اجرایی پنجمین کنگره بین المللی جراحی چاقی افزود: در کل از هر هزار مورد جراحی چاقی که انجام میشود، یک مورد مرگومیر رخ میدهد. از هر هزار نفری که جراحی چاقی انجام میدهند در سه تا ۶ نفر، خونریزی رخ میدهد که دو مورد از آنها به مداخلاتی مانند مداخله لاپاراسکوپیک نیاز دارد؛ لخته شدن خون در پا و آمبولی ریه از دیگر عوارض این جراحی است که با پوشیدن جوراب واریس و راه رفتن بیمار پس از جراحی، این عارضه قابل کاهش یافتن است.
وی ادامه داد: اگر استانداردهای جراحی و نکات آموزش داده شده به بیمار رعایت شود عوارض قابل چشمپوشی است اما اگر جراحی چاقی توسط افراد بدون مدرک انجام شود و یا تیم پزشکی به درستی بیمار را قبل و بعد از عمل پایش نکند، عوارض عمل جراحی چاقی بسیار خطرناک خواهد بود.
به گفته وی، عمل جراحی متابولیک چاقی برای نمایه توده بدنی بالای ۴۰ تحت پوشش بیمه و هزینه عمل کمتر از ۱۰ میلیون تومان است .
شهاب شهابی؛ مدیر علمی گروه جراحی کنگره با بیان اینکه جراحی چاقی نیازمند تیم پزشکی است، بیان کرد: برای نخستین بار در کنگره یک بخش را به جراحان جوان اختصاص دادیم تا تجارب خود را با یکدیگر و به همراه اساتید به اشتراک بگذارند.
وی ادامه داد: جراحی چاقی از سن ۱۶ تا ۶۵ سالگی قابل انجام است و در صورتی که فرد شرایط بیهوشی را داشته باشند میتوان آن را انجام داد.
شهابی با بیان اینکه میزان کلی عوارض ناشی از جراحی چاقی یک درصد است، گفت: انتخاب جراح و مرکز مناسب برای جراحی، اهمیت بسزایی دارد؛ عوارض کوتاهمدت بعد از جراحی تا یک هفته پس از انجام عمل ممکن است بروز یابد اما عوارض طولانی مدت شامل مشکلات تغذیهای و سوءتغذیه است بنابراین پس از انجام جراحی فرد نیازمند دریافت مکملهای مولتی ویتامین خواهد بود.
مدیر علمی گروه جراحی پنجمین کنگره جراحی چاقی با تاکید بر اینکه هیچ جراحی چاقی مداومت مادام العمر ندارد؛ تصریح کرد: ۵۰ درصد کاهش وزن مربوط به جراحی و عملکرد جراح و ۵۰ درصد مربوط به خود بیمار و اصلاح سبک زندگی او است و ۲۰ تا ۳۰ درصد احتمال بازگشت وزن پس از انجام جراحی چاقی وجود دارد.
دکتر غلامرضا محمدی، مدیر علمی گروه غیرجراحی پنجمین کنگره بینالمللی جراحیهای چاقی و متابولیک نیز در این نشست خبری با بیان این که جراحی چاقی، فقط قسمتی از درمان چاقی است؛ گفت: اگر اصلاح سبک زندگی فرد مانند وضعیت تغذیه و تحرک بدنی اتفاق نیفتد، در بازه زمانی ۶ ماهه پس از جراحی، کاهش وز رخ میدهد اما استمرار نمییابد و ممکن است عوارض خطرناکی نیز برای بیمار به جا بگذارد.
دکتر علیرضا خلج؛ رئیس انجمن چاقی ایران با بیان این که مهمترین علتِ قابل پیشگیریِ مرگومیر افراد، چاقی است، اظهار کرد: جراحی چاقی برای افرادی انجام میشود که به هیچ عنوان نمیتوانند با رژیم غذایی و ورزش و سایر درمانها، وزن خود را کاهش دهند.
وی افزود: در هیچ جای دنیا رایج نیست که جراح چاقی به تنهایی تصمیم به جراحی بگیرد و متخصص تغذیه، جراح چاقی و بیهوشی و … باید با همکاری یکدیگر برای تصمیم گیری نهایی جهت انجام جراحی چاقی اقدام کنند.
وی ادامه داد: اگر جراحی چاقی توسط پزشکی انجام شود که تجربه کافی ندارد و یا تیم تخصصی برای پیگیری وضعیت بیمار فعالیت نکنند، ممکن است منجر به سوءتغذیه و مرگ بیمار شود. عوارض ناشی از جراحی چاقی معادل جراحی کیسه صفراست.
محمد کرمان ساوری؛ دبیر علمی کنگره بینالمللی جراحیهای چاقی و متابولیک اظهار کرد: از ۲۱ کشور دنیا شامل آمریکا، استرالیا، اسپانیا، انگلیس و … در این کنگره حضور مییابند و معیارهای جراحی چاقی و روشهای آن مورد بحث قرار خواهد گرفت.
وی ادامه داد: جراحی چاقی باید توسط فلوشیپها انجام شود و جراح عمومی نمیتواند این کار را انجام دهد مگر آنکه تاییدیه گذراندن دورههای آموزش جراحی چاقی را داشته باشد.
دبیر علمی کنگره بینالمللی جراحیهای چاقی و متابولیک با بیان اینکه چاقی منجر به نازایی، فشار خون، آپنه خواب و کاهش ۱۵ ساله سن فیزیولوژیک بدن میشود، افزود: در جراحی چاقی، معده کوچک و یا بخشی از جذب غذاها کم میشود اما نباید به این جراحی مانند یک شعبدهبازی نگاه کرد زیرا آنچه به ماندگاری کاهش وزن و بهبود پس از جراحی چاقی کمک میکند پایبندی به رژیم غذایی و انجام ورزش روزانه است.
ضمنا پنجمین کنگره بین المللی جراحی های چاقی و متابولیک ۳۰ آذر ماه لغایت ۲ دی ماه ۱۴۰۱ در سالن همایش های رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار خواهد شد.
عکاس : پریسا شکری
خبرنگار : امین فرج الهی