خوانسار یکی از توابع استان اصفهان است که حدود دو ساعت با شهر اصفهان فاصله دارد. جمعیت این شهر نزدیک به ۳۰ هزار نفر است. مستندات تاریخی معتبر نشان میدهند که خوانسار پیشینهای طولانی دارد و به جنگهای داریوش سوم و اسکندر برمیگردد. درباره رشادت و جانفشانیهای مردم خوانسار داستانهای بسیار زیادی نقل شده است.
نام شهر خوانسار از دو بخش «خوان» به معنی چشمه و «سار» به معنی زیاد بودن تشکیل شده است. خوانسار به معنی شهری پر از چشمههای روان است و در واقعیت نیز صدها چشمهی پرآب در این شهر وجود دارند. قدمت شهر خوانسار به دوران قبل از اسلام برمیگردد و اسنادی دربارهی مهاجرت قسمتی از قوم یهود به خوانسار وجود دارد که نشان میدهد در زمان کوروش دوم به این شهر مهاجرت کردند، این اسناد اکنون در شهر همدان نگهداری میشوند. وجود آتشکدهای به نام تیر نیز نشاندهندهی قدمت این شهر است. نوشتههای روی سنگها حاکی از آنند که اسکندر هنگام سفر به اصفهان از این منطقه عبور کرده است. زمانی که افغانها به ایران حمله کردند، دستهای قصد محاصره خوانسار را داشتند، اما با مقاومت مردم شکست میخورند و از تصرف این شهر منصرف میشوند. خوانسار در دوران قاجار نیز مورد توجه زیادی قرار گرفته بود به طوری که برخی حاکمان برای حکومت در خوانسار انتخاب شدند.
خوانسار روستاهای زیادی اطراف خود دارد که بسیاری از آنها چشماندازهای فوقالعاده و طبیعت چشمنوازی دارند و حتی به عنوان مناطق دیدنی خوانسار به شمار میروند. بسیاری از گردشگران و مسافران هنگام سفر به خوانسار سری به روستاهای اطراف آن نیز میزنند. در این قسمت از مقاله برخی از روستاهای خوانسار را به شما معرفی میکنیم:
- ارجنک
- استخرپهن
- تجره (خوانسار)
- تیدجان
- حاج بلاغ
- حاجیآباد
- حسنآباد
- خشکرود
- خم پیچ
- دربند
- رحمتآباد
- صفادشت
- قلعه بابامحمد
- قودجان
- کهرت
- لایجند
- مهرآباد
- مردم خوانسار مانند بسیاری از شهرهای دیگر از راههای مختلفی درآمد خود را به دست میآورند. آبوهوای مطلوب شهر خوانسار باعث بهوجودآمدن باغات زیادی در این شهر شده، بنابراین باغداری و پرورش محصولات باغی مانند گردو، بادام و آلو جزو منبع درآمد اصلی مردم خوانسار به شمار میرود. یکی دیگر از مشاغل پررونق در خوانسار که کمک زیادی به اقتصاد این شهر میکند، پرورش زنبور عسل است. همانطور که در ابتدای مطلب گفتیم، عسل شیرین و غلیظ خوانسار در همه جای ایران شهرت دارد. مراتع سرسبز ییلاقی، گیاهان فراوان خودرو و گلهای رنگارنگ، شرایط بسیار خوبی برای پرورش زنبور عسل به وجود آوردهاند و این باعث شده خوانسار به یکی از قطبهای اصلی پرورش زنبور عسل تبدیل شود.خشکرود (خوانسار)، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان خوانسار در اصفهان است.
عکاس: مهسا محمودی
خبرنگار: جلال نعمتی