به گزارش خبرنگار اجتماعی مهر، ۲۲ مردادماه، روز ملی تشکلها و مشارکتهای اجتماعی، فرصتی است تا به اقدامات دستگاههای متولی مشارکت اجتماعی پرداخته شود و عملکرد آنها به مخاطبین، اساتید و کارشناسان این حوزه معرفی شود. اداره کل مشارکتهای اجتماعی و فعالیتهای داوطلبانه وزارت ورزش و جوانان بهعنوان یکی از متولیان اصلی این حوزه، دو مأموریت توسعه کمی و بهبود کیفی مشارکت اجتماعی جوانان را دنبال میکند.
کاهش فرآیند صدور مجوز فعالیت سازمانهای مردمنهاد جوانان
یکی از اقدامات مهم این اداره کل، کاهش فرآیند صدور مجوز برای تأسیس سمنهای جوانان بوده است. پیش از این، متقاضیان بهطور میانگین ۵ ماه برای دریافت مجوز فعالیت منتظر میماندند؛ اما با تسهیل فرآیندها، این زمان اکنون به ۱۵ روز کاهش یافته است. علاوه بر این، در سه سال اخیر شاهد رشد ۲۵ درصدی در صدور مجوز سمنهای جوانان بودهایم.
اقدامات انجامشده در بخش صدور مجوز سمنها طی سه سال اخیر:
صدور ۱۲۲۹ مجوز فعالیت برای سازمانهای مردمنهاد جوانان
رشد ۲۵ درصدی در صدور مجوز سمنهای جوانان
رفع موانع ثبت شخصیت حقوقی سمنها و تسهیل در دریافت شناسه ملی
تدوین اولین دستورالعمل صدور مجوز سمنهای جوانان با رویکرد تسهیل فرآیندها
رونمایی از سامانه مشارکتهای اجتماعی جوانان با هدف کاهش زمان صدور مجوز از ۵ ماه به ۱۵ روز
کاهش تعداد مراحل صدور مجوز از ۲۵ مرحله به ۵ مرحله
رویداد نما: نوآوری در مشارکت اجتماعی جوانان
یکی از برنامههای شاخص این اداره کل، برگزاری رویداد نوآوری مشارکت اجتماعی، موسوم به “نما” است. این رویداد فرصتی برای جوانان ۱۸ تا ۲۵ ساله فراهم کرده تا ایدههای خلاقانه خود را در زمینه حل مسائل اجتماعی مختلف ارائه دهند. در پایان این رویداد، ایدههای منتخب شناسایی و از آنها حمایت شد.
اقدامات انجامشده در رویداد نما:
شرکت ۴۲۳ تیم از جوانان ۱۸ تا ۲۵ سال
معرفی ۸۰ تیم برتر در مرحله اول و برگزاری ۵ کمپ آموزشی در پهنههای جغرافیایی مختلف کشور
معرفی ۲۰ تیم برتر در مرحله نهایی و حمایت از اجرایی شدن طرحهای منتخب
برگزاری رویداد نماشو در ۱۷ استان با حضور بیش از ۳۵۰ تیم جوان
توانمندسازی سمنها از طریق شبکهسازی تخصصی
اداره کل مشارکتهای اجتماعی جوانان به توانمندسازی سمنها با ایجاد شبکههای تخصصی تشکلها در ۱۱ موضوع مختلف پرداخته است. اهداف این شبکهسازی شامل شناسایی مسائل و مشکلات موجود، همافزایی و تعامل اعضای شبکه، فعالسازی ظرفیتهای کمی و کیفی سمنها و برقراری تعامل با نهادهای مرتبط است.
اقدامات انجامشده در شبکهسازی سمنها
تدوین شیوهنامه شبکهسازی سمنها و تصویب آن در ستاد ملی امور جوانان
راهاندازی ۱۱ دبیرخانه ملی شبکهها
راهاندازی ۳۸۰ دبیرخانه استانی و برگزاری انتخابات در استانهای سراسر کشور
برگزاری ۱۱ اجلاس ملی برای توانمندسازی دبیرخانههای استانی شبکهها
برگزاری ۲۳ جلسه شورای تخصصی شبکهها
تنظیم برنامههای عملیاتی برای ۱۰ شبکه تخصصی
رویداد همنا: همافزایی مشارکت نهادمند اجتماعی
رویداد همنا با تأکید بر ارتقا کیفیت آموزشهای عمومی تشکلهای جوانان و گفتگوی چهره به چهره مدیران و کارشناسان وزارت ورزش و جوانان با فعالان اجتماعی و فرهنگی جوانان برگزار شده است. این رویداد به صورت سلسهوار در طول دو سال گذشته در ۲۹ استان کشور با حضور سمنهای جوان و تشکلهای فعال در حوزه جوانان برگزار شده است.
انعکاس فعالیتهای سمنهای جوانان در رسانهها
یکی از اقدامات ارزشمند این اداره کل، تدوین سازوکار انعکاس خبری نظاممند فعالیتهای سمنها و معرفی الگوهای برتر این حوزه است. تاکنون، اقداماتی برای پوشش خبری فعالیتهای سمنهای جوانان، معرفی الگوهای برتر و آشنایی جوانان با فعالیتهای اجتماعی از طریق تأسیس سمنها انجام شده است.
توانمندسازی سمنها از طریق تدوین نظامنامه آموزشی
اداره کل مشارکتهای اجتماعی جوانان برای توانمندسازی سمنها، نظامنامهای آموزشی تدوین کرده که چارچوب استانداردی برای آموزش اعضا و مدیران سمنها فراهم میکند. همچنین، تولید بخش رسانهای و مکتوب این نظامنامه و برگزاری کمپهای آموزشی حضوری ویژه سمنها در استانها از دیگر اقدامات این حوزه بوده است.
افزایش حمایت از طرحهای سمنها
اداره کل مشارکتهای اجتماعی جوانان با دریافت طرحهای پیشنهادی جوانان در حوزههای مختلف اجتماعی و حمایت از اجرایی شدن آنها، به توسعه مشارکت اجتماعی جوانان پرداخته است. در سال ۱۴۰۲، این حمایتها رشد ۴ برابری داشته و تاکنون از ۱۶۵۷ طرح و برنامه کاربردی سمنها حمایت شده است.
معرفی الگوهای برتر سمنها در جشنواره ملی اتفاق
جشنواره ملی اتفاق بهعنوان یکی از برنامههای این اداره کل، با هدف تجلیل از سمنهای برتر برگزار میشود. در این دوره از جشنواره، پیشبینی شده است که از ۴۰۰ سمن شاخص تجلیل و نمایشگاه توانمندیهای سمنهای جوانان سراسر کشور برگزار شود.
برگزاری جلسات گفت و شنود جوانان با مسئولین
این اداره کل با برگزاری جلسات گفت و شنود جوانان با مسئولین، به شناسایی چالشها، طرح مسائل و دغدغههای جوانان و ارائه تحلیلی واقعگرایانه از شرایط کنونی کشور پرداخته است. تا کنون بیش از ۲۲۰ جلسه با حضور بیش از ۱۴۳۰۰ جوان و نوجوان در سراسر کشور برگزار شده است.
تدوین پیشنویس سند راهبردی توسعه مشارکت نهادمند اجتماعی نسل جوان
در این مطلب که به قلم ملیحه اسکندری تهیه شده است آمده که: جلسات کمیسیون تخصصی مشارکت اجتماعی و هویت جوانان، اداره کل مشارکتهای اجتماعی جوانان پیشنویس سند راهبردی توسعه مشارکت نهادمند اجتماعی نسل جوان را تدوین و برای تصویب به شورای عالی جوانان ارائه داده است.