به گزارش افق و نقل از روابط عمومی فرودگاههای کشور بسیاری از کشورهای غیرعضو در این سازمان و به ویژه آن دسته از کشورهایی که سابقه خصومت و عناد با ایران را دارند از مدت ها پیش اقدام به سم پاشی و تبلیغات منفی علیه میزبان سران جنبش عدم تعهد کرده بودند. اما با آغاز نشست و پیش رفتن برنامه ها مطابق با آنچه از قبل پیش بینی شده بود، جهانیان در حیرت از میزبانی ایران تلاش کردند بیشتر موضع سکوت اتخاذ کنند.
سادگی و در عین حال ظرافت در میزبانی، نکاتی است که جنبش عدم تعهد از آغاز تاکنون بر آن تاکید داشته اند. ریشه این مهم را شاید بتوان در خوی و منش موسسان این جنبش جست؛ مارشال تیتو، فیدل کاسترو، جواهر لعل نهرو، جمال عبدالناصر و …
برای همین هم برگزارکنندگان اجلاس در ایران، تمام تلاش خود را به کار بستند تا در بهترین شرایط و با کمترین میزانِ مزاحمت برای شهروندان تهرانی به آماده سازی مقدمات این نشست بپردازند.
در این میان یکی از نگرانی های اساسی شهروندان ایرانی در زمان برگزاری اجلاس، بروز اختلال در سفرهای هوایی بود. نگرانی ای که رییس کمیته فرودگاهی و پروازی شانزدهمین اجلاس سران غیرمتعهدها در واکنش به آن گفته بود: « مسافران ورودی و خروجی مهرآباد که از قبل بلیط تهیه کردهاند بدون مشکل و کما فیالسابق میتوانند برای پرواز خود برنامهریزی کنند.»
محمود رسولینژاد، مدیرعامل شرکت فرودگاههای کشور و رییس کمیته فرودگاهی ستاد برگزاری اجلاس سران غیرمتعهدها تاکید کرده بود که برنامه ریزی های لازم برای این اجلاس انجام شده است و «بر اساس جدول زمان بندی شده تعدادی از پروازهای داخلی فرودگاه مهرآباد کاهش خواهند یافت اما سایر فرودگاه های کشور از جمله فرودگاه حضرت امام (ره) به صورت عادی به فعالیت خود ادامه داده و حتی افزایش پرواز نیز خواهند داشت.»
«مسائل امنیتی» و «ایمنی» دغدغه های دیگری بودند که در برخی رسانه ها مطرح می شدند. این مساله نیز با برگزاری چندین مانور از جمله مانور طرح اضطراری که با هدف حفظ آمادگی نیروهای امدادی – امنیتی و همچنین تجزیه و تحلیل دستورالعملها و روشهای برخورد در وضعیتهای اضطراری پروازهای سیاسی اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران در فرودگاه بین المللی مهرآباد صورت گرفت، مرتفع شد. نکته جالب توجه، حضور همه بخش های مرتبط و دخیل در این زمینه بود به گونه ای که تمام معاونت ها، سپاه، پلیس، گذرنامه، حراست، ایمنی و آتش نشانی، الکترونیک، مراقبت پرواز، مخابرات هوانوردی، مرکز عملیات ترمینال، نقلیه، تدارکات و اورژانس، اکیپ هائی از آتش نشانی تهران بزرگ، جمعیت حلال احمر (با حضور یک فروند بالگرد) اورژانس تهران و ستاد بحران و … در این مانور مشارکت داشتند.
با برنامه ریزی های صورت گرفته فرودگاه های تهران با بالاترین میزان آمادگی، پذیرای میهمانان اجلاس شدند و تمام امکانات را برای این میزبانی به کار بستند. منصوری شیرازی، معاون عملیات هوانوردی فرودگاه امام خمینی (ره) پیش از آغاز اجلاس گفته بود: «فضای ایمنی و امنیتی برای پرواز سران کشورها، مطلوب و مطابق با استانداردهاست.» او به بازدیدهای صورت گرفته از تجهیزات ترمینالی و سالن تشریفات در نظر گرفته شده و بخش های مختلف فرودگاه ها و قسمت های خدماتی اشاره کرده و عنوان کرده بود: «تمام این مسائل به شکلی برنامه ریزی شده که در زمان برگزاری اجلاس سران کشورهای عدم تعهد در تهران، پروازهای فرودگاه امام (ره) در زمان مقرر و بدون تاخیر انجام شوند و مسافرین با مشکلی مواجه نشوند.»
تنها در دو روز آغازین ورود کارشناسان و سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد به تهران، بیش از ۱۱۰ هیئت خارجی از طریق ۹۰ پرواز وارد فرودگاه امام خمینی (ره) شدند، در حالی که به گفته مرتضی دهقان مدیر کل فرودگاه امام خمینی (ره) «هیچ وقفهای در برنامه پروازهای خارجی به وجود نیامد.»
گذشته از برخی مشکلات مثل ترافیک و یا سخت شدن تدابیر امنیتی (که در خلال برگزاری چنین جلساتی گریزناپذیرند)، فرودگاه ها به عنوان اولین ایستگاه پذیرش میهمانان خارجی، شرایطی را فراهم کردند تا کمترین خللی در امور جاری شان ایجاد نشود.
این امر تنها به تهران محدود نمی شد. برخی از فرودگاه های کشور نیز با فراهم کردن زمینه ها، برای پذیرش میهمانان اجلاس اعلام آمادگی کردند. توجه مدیران و متولیان بخش فرودگاه به این مهم که “فرودگاه می تواند دروازه توسعه یک شهر تلقی شود”، آنها را بر آن داشت تا با استفاده از فرصت پیش آمده (اجلاس سران جنبش عدم تعهد) فرودگاه های کشور را آماده پذیرش میهمانان این اجلاس کنند تا از این طریق تمام فرصت های صنعتی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی کشورمان به آنها معرفی شود. اینها همه نشانگر توان و ظرفیت بالای مجموعه فرودگاه های کشور است که با زمینه سازی مناسب می توانند شرایط لازم برای توسعه کشور را فراهم کنند.