به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، استان هرمزگان با توجه به دارا بودن اکوسیستمهای متنوع از کوهستانها تا سواحل دریایی، یکی از مناطق مهم از نظر پراکنش گونههای مختلف آبزی و خشکیزی محسوب میشود.
هرمزگان به طور خاص از دو گونه برجسته و در معرض خطر انقراض “پلنگ ایرانی” و “خرس سیاه بلوچی”میزبانی میکند که وضعیت جمعیتی پلنگ کمی بهتر از خرس سیاه بلوچی است.
پلنگ ایرانی که در مناطق کوهستانی و دشتی استان پراکنش دارد، در معرض تهدیدهایی چون تخریب زیستگاه و تعارض با فعالیتهای کشاورزی و دامداری قرار دارد همچنین خرس سیاه بلوچی که عمدتاً در مناطق کوهستانی شرق هرمزگان زندگی میکند، با چالشهای مشابهی مواجه است. با وجود این تهدیدات، برنامههای حفاظتی و پایشهای مداوم در تلاش است تا وضعیت این گونهها را بهبود بخشد و آگاهیرسانی به جوامع محلی برای حمایت از این گونههای ارزشمند را تقویت کند.
در رابطه با این موضوع، حبیب مسیحی تازیانی؛ مدیرکل محیط زیست هرمزگان به تسنیم میگوید: ما در استان شرایط کوهستانی، دشتی و ساحلی داریم که این اکوسیستمها، تنوع زیستی منحصر بهفردی را به وجود آورده است. این تنوع زیستی از لحاظ خشکی مشابه بسیاری از استانهاست اما از نظر دریایی به دلیل اتصال به اقیانوس ویژگی خاصی دارد.
وی افزود: به عنوان مثال، گونههایی مثل لاکپشتها و برخی ماهیها در زیستبوم دریایی استان وجود دارند. همچنین خرس سیاه بلوچی در منطقه ما یافت میشود و برنامههای پایشی برای آن شروع شده است. پلنگ ایرانی هم پراکنش گستردهای در استان دارد.
مدیرکل محیط زیست هرمزگان با اشاره به کاهش جمعیت شدید خرس سیاه بلوچی در کشور گفت: مناطق شرقی استان به دلیل جمعیت کمتر و طبیعت کوهستانی و بارانهای موسمی که از جنوب شرقی وارد کشور میشود، شرایط خوبی برای زیست این گونهها ایجاد کرده و ما نیز در این مناطق، به ویژه زیستگاههای کوهستانی و شرق استان، شرایطی را فراهم کردهایم که این گونه از نظر تغذیه و زیست پایداری مناسبی داشته باشند.
مسیحی تازیانی با اشاره به تعارضات خرس سیاه بلوچی با مردم گفت: یکی از تعارضهای اخیر، تقابل خرس سیاه بلوچی با محصولات کشاورزی است. در پایشهای اخیر، این چالشها شناسایی شدهاند و برنامههایی برای رفع این تعارضها اجرا شده است.
وی ادامه داد: به عنوان مثال، از طریق همکاری با سمنها و سازمانها مردم نهاد آموزشهای لازم به باغداران داده شده است همچنین با توجه به تغدیه خرس از خرما، خرماهایی که ارزش اقتصادی پایینی داشتند به محصولات قابل فروش تبدیل شدند. این اقدام هم برای حفاظت از خرس سیاه که از خرما تغذیه میکنند، مفید بود و هم برای مردم محلی که از فروش این محصولات درآمدزایی داشت.
مدیرکل محیط زیست هرمزگان تأکید کرد: در حال حاضر، استان هرمزگان در حوزه حفاظتی به دستاوردهای خوبی رسیده است و با افزایش زادآوریها، جمعیت خرس سیاه در مناطقی که پیشتر تعدادشان محدود بود، افزایش یافته و گزارشهایی از حضور این گونه در مرکز استان نیز ثبت شده است.
وی با بیان اینکه پلنگ ایرانی نیز با دامداران تعارضهایی دارد، گفت: به دامداران روشهایی برای حفاظت از دامهایشان آموزش داده شده و در نتیجه همکاری محیط زیست سمنها و دامپزشکی برای جلوگیری از بیماریهای مشترک بین حیاتوحش و دامهای اهلی، اقدامات مؤثری انجام شده است.
مسیحی تازیانی خاطرنشان کرد: خوشبختانه بر اساس پایشهای جمعیتی که با مشارکت سازمانهای مردم نهاد انجام شده، نرخ زادآوری پلنگ ایرانی بهبود یافته و از نظر حفاظتی جزو استانهای رده بالا هستیم.
وی گفت: اقدامات حفاظتی، پایشهای مستمر و آموزشهای ارائه شده به جوامع محلی، تأثیرات مثبتی بر زیستبوم استان داشته است. این روند ادامه دارد و امید میرود که با اجرای برنامههای بیشتر، شرایط برای گونههای در معرض خطر بهتر شود.
انتهای پیام/