در هفته ای که گذشت اقتصاد کشور شرایط متفاوتی را از سر گذراند؛ از خبرسازی قیمت روغن تا حواشی خودروساز ایرانی. بخشی از مهم ترین اخبار اقتصادی هفته گذشته را در ادامه مرور می کنیم.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، درهفته گذشته گروه خودروسازی ایران خودرو اعلام کرد که قصد دارد به تجدید ارزیابی دارایی های خود بپردازد این اقدام درحالی صورت می گیرد که این شرکت تا همین چند وقت قبل در آستانه اخراج از بورس قرار داشت و سهامداران ایران خودرو را بیش از پیش نگران کرده بود در نهایت با موافقت رئیس سازمان بورس قرار به تمدید مهلت یکساله جهت خروج از ماده ۱۴۱ قانون تجارت شد. به همین جهت به نظر می رسد این شرکت با ابزار تجدید ارزیابی برای خروج از زیاندهی استفاده کرده است.
از سویی دیگر موضوع واگذاری سهام این شرکت به شرکت کروز نیز بحث مهم دیگری است که از مدت ها مطرح شده است. صنعت خودرو ایران در آستانه تصمیمی سرنوشتساز قرار دارد. کروز با خرید تدریجی سهام ایرانخودرو بهدنبال تصاحب این خودروساز است. این اقدام که بهعنوان تعارض منافع دیده میشود، میتواند منجر به انحصار و گرانفروشی در صنعت خودرو شود.
بزرگترین بدهکار بانک مرکزی چه نهادی است؟
اتفاق مهم دیگری که در هفته گذشته رخ داد این بود که بررسی صورتهای مالی بانک مرکزی تا پایان آبانماه نشان میدهد بدهی جدید دولت به این بانک، تنها در مدت سه ماه فعالیت رسمی دولت چهاردهم، به رقم ۷۹ هزار میلیارد تومان رسیده است. این افزایش، بدهی کل دولت به بانک مرکزی را به بیش از ۴۱۱ هزار میلیارد تومان رسانده است. این عدد در مقایسه با آبانماه سال گذشته، رشد خیرهکننده ۹۹.۲ درصدی را نشان میدهد و نسبت به پایان سال گذشته نیز ۲۹ درصد افزایش یافته است.
مسئله مهم دیگر صادرات سیمان به کشورهای همسایه ازجمله افغانستان با قیمت بسیار ارزان بود که سروصدای زیادی به راه انداخت. صادرات سیمان به کشورهای منطقه به ویژه افغانستان در شرایطی رخ میدهد که گاهی سود آن پاسخگوی قیمت تمام شده سوخت کارخانه ها هم نیست ؛ طوری که قیمت سیمان و کلینکر صادراتی به قیمت۳۰ دلار فروخته میشود؛ اما هیچ کجای دنیا قیمت سیمان۳۰ دلار نیست. بنابراین قیمت صادراتی فعلی پاسخگوی قیمت سوخت بر مبنای قیمت بین المللی هم نمیشود و این مسئله بیشتر از آنکه به ورود ارز شود نتیجه ای جز خروج ارز از کشور ندارد.
یک بام و دو هوای روغن
خبر مهم دیگر اقتصادی گرانی روغن در بازار بود این درحالی بود که باوجود تکذیبیههای مسئولان مختلف از جمله انجمن صنفی صنایع روغن نباتی مبنی بر عدم افزایش قیمت روغن، قیمت انواع روغن تا ۲۱ درصد در بازار گران شد.
قیمت روغن خوراکی چند روز بعد از خروج صافولای عربستانی از ایران، درگیر حاشیه های زیادی شد. از طرفی صحبت از کمیابی روغن در بازار بود و از طرف دیگر زمزمه های افزایش قیمت روغن نباتی شنیده می شد. در این میان موضع گیری خوشبینان همیشگی بر این بود که نباید الکی نگرانی ایجاد کرد و خروج یک شرکت سعودی هیچ تاثیری بر بازار روغن ایران ندارد! این در حالی است که تنها یک هفته از انتشار این خبر نگذشته است که بازار روغن واکنش خود را به این خبر نشان داد.