به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، سید جواد حسینی امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه در سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به سؤال تسنیم مبنی بر اینکه گاهی شاهد بدرفتاریهایی با معلولان در مراکز نگهداری آنها هستیم که با انتشار تصاویر مربوط به آن، احساسات عمومی را بشدت جریحهدار میکند، سازمان بهزیستی چه مکانیسم نظارتی بر این مراکز دارد؟ اظهار کرد: این موضوع نیز یکی از مسائلی است که هنگام پرداختن به آن، گاها در حق کارکنان سازمان بهزیستی اجحاف میشود.
وی افزود: اکنون ۲۵ هزار کودک به فرزندخواندگی داده شدهاند؛ ۱۸ هزار کودک در خانواده جایگزین هستند، سالانه ۳ هزار کودک بدسرپرست به خانوادههای زیستی خود تحویل میدهیم و ۹۰۰۰ کودک را در مراکز شیرخوارگاهی نگهداری میکنیم، ۵۵۰ مرگز نگهداری سالمندان داریم، ۱۵۶ مرکز اوتیسم و تعداد زیادی مراکز نگهداری بیماران اعصاب و روان داریم و بنابراین تعداد مواردی که با بدرفتاری مواجه میشوند در برابر این خدمات بسیار کم است لذا فکر میکنم خدمات حمایتی، حرفهای و نظارتی در ابعاد گوناگون روی مددجویان تحت پوشش به خوبی اتفاق میافتد.
رئیس سازمان بهزیستی تصریح کرد: ما نظارتهای ۳۶۰ درجه را نیز انجام میدهیم یعنی از ظرفیت کارکنان برای نظارت استفاده میکنیم. تلفن ۱۴۸۲ در این زمینه فعال است و تلفن ۱۲۳ نیز در این زمینه میتواند کمک کند.
حسینی متذکر شد: باید از نظارت خود این تشکلها نیز استفاده کنیم اما فراموش نکنید که ما ۲۴ هزار مرکز توانبخشی و سالمندی و خانواده داریم که ۳ هزار مورد آن دولتی و مابقی غیردولتی است و با تعداد اندکی از این بدرفتاریها و ناهنجاریهای رفتاری مواجه میشویم؛ ما در عین حال که زحمات همکاران را میبینیم و ارج مینهیم اما در رابطه با افراد تحت پوشش خود حساسیت داریم و یک مورد تخلف نیز قابل چشمپوشی نیست و روشهای نظارتی خود را اعمال میکنیم همچنین ما کمیسیون ماده ۲۶ داریم که یکی از وظایف آن، تخلفاتی است که اگر گزارش شود، با آنها برخورد صورت میگیرد.
رقم عیدی مددجویان امروز بررسی میشود
وی همچنین با بیان اینکه رقم عیدی و مستمری مددجویان سازمان بهزیستی امروز بررسی میشود، اظهار کرد: در حالی که همه افزایشها برای سال آینده در بودجه ۲۰ درصد دیده شده است ولی میزان افزایش مستمری مددجویان سازمان بهزیستی ۴۰ درصد پیش بینی شده است. میزان هزینه کمک معیشتی و مستمری مددجویان بهزیستی بین یک تا سه میلیون تومان براساس وسع خانوار است و این میزان در همین دوره مسئولیت بنده بیش از ۸۰ درصد افزایش داشته است. ما افرادی را داریم که تا ۱۰ میلیون نیز با احتساب حق معیشت، پرستاری، لوازم بهداشتی و … دریافت میکنند. ما به مراکز شبانه روزی ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان مستمری میدهیم و به واحدهای شبهخانواده چهار تا پنج میلیون تومان پرداخت میکنیم و در این میان ممکن است برخی نیز شامل این حقوق نشوند و حقوق پایه یک تا سه میلیون تومانی دریافت کنند.
لزوم مناسبسازی جامعه برای سالمندان، معلولین و کودکان
وی با تاکید بر لزوم مناسبسازی جامعه برای سالمندان، معلولین و کودکان، گفت: قوانین الزاماتی برای مناسبسازی جامعه مشخص کرده اما برخی دستگاهها این الزامات را رعایت نمیکنند؛ همه دستگاههای دولتی و عمومی باید ساختمان خود را دسترس پذیر کنند. اکنون میزان مناسبسازی برای معلولین ۵۳ درصد است.
وی از راهاندازی صندوق حمایت و ضمانت از فرصتهای شغلی خبر داد و بیان کرد: چارت این صندوق با ۲۷ پست سازمانی به تصویب رسیده است و سازمان بهزیستی نیز جزو این صندوق است. همچنین ما ۵۰۰ تسهیلگر و پشتیبان شغلی را در سطح کشور آماده کردهایم تا در زمینه راهنمایی شغلی افراد تحت پوشش سازمان کمک کنند.
بروز سالانه ۶۷ هزار معولیت ناشی از تصادفات
حسینی همچنین با اشاره به بروز سالانه ۶۷ هزار معلولیت ناشی از تصادفات جادهای تصریح کرد: یکی از مسائلی که به مجلس پیشنهاد کردیم این بود که وقتی ۶۷ هزار تصادف جادهای منجر به معلولیت داریم باید درصدی از جرایم راهنمایی و رانندگی به بهزیستی اختصاص یابد و پیگیر این موضوع هستیم.
بیش از ۸۰ درصد قتلها انعکاسی است
وی با بیان اینکه ما سامانه رصد آسیبهای اجتماعی را داریم بیان کرد: این سامانه نتایج و دادههای ۶ پیمایش ملی را در خود دارد که یکی از این آسیبهای اجتماعی رفتارهای خشونی است که شامل خودکشی، خشونت نسبت به دیگران مانند قتل و خشونت نسبت به اموال دیگران مانند سرقتهای مسلحانه است. معمولاً بیش از ۸۰ درصد قتلها، قتلهای انعکاسی است به این معنی که فرد قصد کشتن طرف مقابل را نداشته اما به عنوان یک کار انعکاسی دست به عملی میزند که منجر به قتل میشود، همچنین بیش از ۸۵ درصد قتلها، خانوادگی است.
برقراری ۱٫۷ میلیون تماس با سامانه ۱۴۸۰
وی با اشاره به فعالیت سامانه تلفنی ۱۴۸۰ برای ارائه خدمات روانشناختی به افراد بیان کرد: در سال جاری یک میلیون و ۷۰۰ هزار تماس با این سامانه حاصل شده است.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه ما بازنشستگی را دوره فراغت از کار تلقی میکنیم در حالی که میتوانیم با استفاده از این ظرفیت، اشتغال ایجاد کنیم، تصریح کرد: بسیاری از مشاغل در خدمت سالمندان میتواند قرار بگیرد. از سوی دیگر از ظرفیت سالمندان با تجربه و با مهارت میتوان برای ایجاد اشتغال استفاده کرد.
وی افزود: در حال حاضر ۹٫۵ میلیون سالمند داریم که از ۵۲ تا ۷۶ سال سن دارند و میتوانند در ۲۰ سال از زندگی خود به اشتغال بپردازند.
کمک بهزیستی به تهیه جهیزیه ۶۰۰۰ زوج
وی در پاسخ به این سوال که چه میزان از قانون جوانی جمعیت برعهده بهزیستی است و چه میزان اجرا شده؟ تشریح کرد: قانون جوانی جمعیت همه دستگاهها را مسئول کرده و سازمان بهزیستی نیز مانند سایر آجاد جامعه در این زمینه مسئولیت دارد. در کشور اقدامات ژنتیکی مداخلهای در راستای جوانسازی جمعیت انجام نمیشود اما ۸۰۰ مرکز ژنتیک وجود دارد که آموزشهای ژنتیکی برای کاهش تولد فرزند را در دستور کار دارند، در سال گذشته ۶۰۰۰ زوج جوان را در زمینه تهیه جهیزیه مورد حمایت قرار دادهایم. در عین حال اقدامات فرهنگسازی و تشویق به ازدواج و فرزندآوری را نیز انجام میدهیم.
۱۲۰ شهر مرکز اورژانس اجتماعی ندارند
وی با بیان این که سامانه ۱۲۳ مربوط به ارائه خدمات اورژانس اجتماعی است، گفت: اکنون ۳۷۵ مرکز اورژانس اجتماعی داریم و در ۱۲۰ شهر نیز مرکز اورژانس اجتماعی نداریم و محدودیت قانونی ما این است که در شهرهای بالای ۲۵ و ۵۰ هزار نفر جمعیت میتوانیم این مراکز را ایجاد کنیم.
وی ادامه داد: اورژانس اجتماعی در زمینه خشونت، بدسرپرستی، بیسرپرستی، سالمندآزاری، فرار، معلولآزای، همسرآزاری، والدآزاری و … مداخلاتی انجام میدهد و کارکرد آن، مداخله به هنگام در این بحرانهاست و اگر با شماره ۱۲۳ در چنین مواردی تماس گرفته شود، با ارائه مشاوره و کمک به مددجویان، بسیاری از مشکلات حل میشوند. طرح محب نیز برای مداحله در بحرانهایی نظیر سیل، زلزله، آتشسوزی اجرا میشود که در این زمینه نیز بیش از ۲ هزار تیم فعال هستند و به ارائه خدمات مددکاری در چنین بحرانهایی میپردازند.
شیوع تنبلی چشم ۱٫۵ درصد است
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اینکه سازمان بهزیستی تاکنون ۵۷ میلیون جمعیت را تحت پوشش غربالگری تنبلی چشم قرار داده، اعلام کرد که به واسطه این اقدامات، تنبلی چشم در کشور ۱٫۵ درصد شیوع دارد در حالی که این آمار به طور میانگین در جهان ۴ میلیون تومان است.
راه اندازی سامانه غربالگری اوتیسم
وی با بیان اینکه اوتیسم یک بیماری مادرزادی است که تا ۳ سالگی علائم خود را نشان میدهد و باید در این مدت غربالگری کودک انجام شود، بیان کرد: سامانه غربالگری اوتیسم در بهزیستی راه افتاده و والدین میتوانند از این سامانه استفاده و خطر ابتلای فرزند خود به اوتیسم را بررسی کنند، همچنین یک بسته برای آموزش به مربیان در نظر گرفته شده که توانمندسازی این مربیان انجام شود و بتوانند در مراکز موجود، به کودکان اوتیسم خدمات ارائه کنند. اقدام دیگر بحث مراکز موقتی طیف اوتیسم است، برای مثال خانوادههای دارای فرزند اوتیسم ممکن است برای نگهداری موقت از کودکان خود میتوانند به این مراکز مراجعه کنند در این راستا ۵ مرکز راهاندازی شده است.
وی ادامه داد: شاخصهای تشخیص اوتیسم وسیع شده و بنابراین تعداد افردی که شناسایی میشدند بیشتر شده است. طیف اوتیسم از خفیف تا شدید را شامل میشود و بیشتر افراد در طیف خفیف هستند و تشخیص اوتیسم از بدو تولد امکانپذیر است.
جمعیت کودکان کار کاهش یافته است
وی با بیان اینکه جمعیت کودکان کار نسبت به سال گذشته کاهش یافته و وضعیت این کودکان ساماندهی شده است، بیان کرد: تمام تلاش ما این بوده که با راهاندازی مراکز شوق زندگی به کاهش این آسیب اجتماعی کمک کنیم بزرگترین مرکز ساماندهی کودکان کار خیابانی به زودی افتتاح خواهد شد که به کاهش هرچه بیشتر این آمار کمک خواهد کرد.
انتهای پیام/