به گزارش گروه عبری خبرگزاری تسنیم، ایال زایسر تحلیلگر و کارشناس مسائل خاورمیانه و معاون دانشگاه تلآویو در یادداشتی که امروز یکشنبه در روزنامه یسرائیل هیوم منتشر شد تاکید کرد با وجود آنکه عربستان برای ما مهم است، اما غزه اهمیت بیشتری دارد.
در بخشی از این یادداشت آمده است، شکی وجود ندارد که توافق سازش با عربستان به مثابه یک دستاورد مهم برای اسرائیل محسوب میشود و میتواند جایگاه منطقهای و بین المللیاش را تا حدود زیادی تقویت کند، ممکن است که این اتفاق آخرین میخ را هم به تابوت مسئله فلسطین بکوبد، مسئلهای که از حمایت گسترده بین المللی به ویژه در رابطه با تشکیل دولت مستقل در کرانه باختری و نوار غزه برخوردار است.
به اعتراف این تحلیلگر صهیونیست، دولت بایدن تلاشهای زیادی برای تحقق توافق بین اسرائیل و عربستان انجام داد، منابع آمریکایی تاکیدمی کنند که دو طرف در تابستان ۲۰۲۳ در آستانه رسیدن به گشایشی در این زمینه بودند اما حملات ۷ اکتبر (عملیات طوفان الاقصی) که به دستور (شهید)یحیی السنوار صورت گرفت، باعث شد تا روند دچار بن بست شود، در حالی که گفته میشود یکی از اهداف این عملیات هم بر هم زدن این توافق بود.
این نویسنده آورده است، اسرائیل باید از فرصتی که ترامپ برایش فراهم کرده برای سازش با عربستان کمال استفاده ببرد اما این کار نباید به هر بهایی انجام شود، به طور حتم این کار نباید به بهای تدابیر و اقداماتی باشد که ما برای مشکلات اصلی مان در نظر گرفتهایم، این کار نباید ضرورتا به بهای پایان جنگ علیه غزه و علیه حزب الله و حتی تقابل با ایران باشد.
زایسر تاکید کرد، هرگز نباید در این توهم غرق شویم که ما با خاورمیانهای عاری از چالشها و تهدیدها مواجه خواهیم شد.
وی افزود چنین خاورمیانهای با وجود تمامی امیدها و و عدههای داده شده نه بعد از توافق امضای توافق اسلو و نه بعد از توافقهای ابراهیم شکل نگرفته و حتی بعد از توافق برای توافق با عربستان سعودی هم محقق نخواهد شد.
پس اسرائیل باید در دو مسیر موازی یکی توسعه توافق صلح با عربستان سعودی و دوم تعامل ریشهای با مشکلات اساسی در جبهههای درگیری وارد عمل شود.
روزنامه معاریو هم در تحلیلی اعتراف کرد با وجود آنکه عربستان سعودی یکی از قدرتهای محوری در منطقه محسوب میشود اما همچنان احتمال سازش با ریاض کمرنگ به نظر میرسد.
عانات هوخبرگ که به عنوان متخصص در امور حل و فصل منازعات منطقهای در روزنامه معاریو معرفی شده در یادداشتی آورده است، با وجود تمامی فشارهایی که آمریکا به ریاض وارد میآورد، مراکز تصمیم گیری در این کشور همچنان ترجیح میدهند تا مواضع خود را درباره سیاست منطقهای حفظ کرده و به ویژه در رابطه با امضای توافق سازش با تلآویو تغییر موضع ندهند.
به اعتقاد این تحلیلگر، با وجود احتمال آنکه امضای توافق سازش میتواند فرصتی برای مانور محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در میان دیگر بازیگران منطقهای فراهم کند اما همچنان احتمال تحقق آن بسیار ضعیف است.
انتهای پیام/