شوشتَر شهری در استان خوزستان و مرکز شهرستان شوشتر است. این شهر دارای تاریخ و تمدنی کهن است و تا ابتدای دوره پهلوی مرکز استان خوزستان بودهاست. شوشتر به تنهایی ۱۳ میراث جهانی ثبت شده در فهرست یونسکو را در خود جای داده و در دامنه کوههای زاگرس قرار دارد. لقب این شهر از دیرباز «دارالمؤمنین» بوده و به عنوان «پایتخت سازههای آبی جهان» شناخته میشود.شوشتر با مساحت ۲۴۳۶ کیلومتر مربع در شمال استان خوزستان کشور ایران، بین ۴۸ درجه و ۳۵ دقیقه تا ۴۹ درجه و ۱۲ دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ و ۳۱ درجه و ۳۶ دقیقه تا ۳۲ درجه و ۲۶ دقیقه فرض شمالی از خط استوا قرار گرفتهاست. جمعیت آن ۱۳۹ هزار نفر است (سرشماری سال ۱۳۹۵) و پنجاه و هفتمین شهر از نظر جمعیت در ایران است و در استان خوزستان پس از کلانشهر اهواز و شهرهای دزفول و آبادان چهارمین شهر بزرگ استان از لحاظ جمعیت محسوب میشود. موقعیت شوشتر در استان خوزستان مرکز و متمایل به شمال است. از لحاظ طبیعی دامنههای پایانی کوههای زاگرس، مرز شرقی این شهرستان و رود دز مرز غربی این شهرستان را تشکیل میدهد. میانگین ارتفاع شهرستان شوشتر از سطح دریا ۱۵۰ متر و ارتفاع نقطه مرکزی شهر شوشتر از سطح دریا ۶۵ متر است. کوههای مشرف به شوشتر فدلک نام دارند که پایان چین خوردگیهای زاگرس در جلگه خوزستان هستند. فاصله شوشتر تا اهواز ۸۵ کیلومتر و تا تهران ۸۳۱ کیلومتر و تا خلیج فارس ۲۲۲ کیلومتر است.شوشتر تا سال ۸۳ دارای بخشهای مرکزی و گتوند بود. با تبدیل بخش گتوند به شهرستان گتوند، هماکنون شهرستان شوشتر دارای بخشهای مرکزی به مرکزیت شوشتر و شعیبیه، به مرکزیت گوریه است. شوشتر از اطراف با شهرستانهای اهواز، دزفول، گتوند، هفتکل، مسجد سلیمان، شوش و باوی هممرز است.
در میان جاهای دیدنی شوشتر خوزستان، مجموعه سازههای آبی شوشتر یکی از شگفتانگیزترین آثار تاریخی و مهندسی ایران باستان به شمار میرود. این مجموعه کهن که از دوران هخامنشیان بهیادگارمانده، بهعنوان یکی از شاهکارهای نبوغ و خلاقیت ایرانیان شناخته میشود. سازههای آبی شوشتر شامل بندها، آسیابها، پلها و تونلهای پیچیدهای است که با طراحی منحصربهفرد خود، آب رودخانه کارون را به سمت مناطق مختلف هدایت میکند.
یکی از بخشهای جذاب این مجموعه، آبگیرهایی است که آب از میان صخرهها به آنها سرازیر میشود و با عبور از دشتهای جنوبی، زمینهای کشاورزی را سیراب میکند. این سیستم هوشمندانه که قرنهاست کارایی خود را حفظ کرده، یکی از دلایل رونق کشاورزی در این منطقه بوده است. اگر به دنبال کشف دیدنی های شوشتر هستید، بازدید از این سازههای آبی را از دست ندهید؛ تماشای این شاهکار تاریخی، فرصتی کمنظیر برای لمس هنر و دانش ایرانیان باستان است.
- آدرس: بافت تاریخی شوشتر، خیابان طالقانی
عکاس : امین فرج الهی
خبرنگار : عظیمه ولیپور