گروه دفاعی خبرگزاری تسنیم: جمهوری اسلامی ایران برای نخستین مرتبه در نمایشگاه دفاعی LAAD 2025 برزیل شرکت کرد و تصاویری که از غرفه وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران در این نمایشگاه منتشر شده نشان میدهد پهپاد شاهد ۱۴۹ (غزه) نیروی هوافضای سپاه به آنتنها و گیرندههای ناوبری جدید برای مقابله با جنگ الکترونیک و افزایش برد انتقال تصویر و اطلاعات مجهز شده است.
ماکت پهپاد شاهد ۱۴۹ با گیرنده GNSS ضد اخلال و آنتن انتقال تصویر برد بلند
با گسترش استفاده از پهپادها در عملیاتهای نظامی و نظارتی، تهدید اختلال (Jamming) و فریب (Spoofing) سیگنالهای GPS به یک چالش امنیتی تبدیل شده است و بررسیها نشان میهد انواع پهپادهای کشورهای مختلف بهویژه در میدانهای نبرد (مانند اوکراین، یمن و سوریه)، بارها تحت حملات الکترونیک قرار گرفتهاند.
وابستگی روزافزون پهپادها به سیستمهای ناوبری ماهوارهای برای هدفیابی دقیق و دقت در اصابت، آنها را در معرض تهدیدات جنگ الکترونیک قرار داده است.
تجربیات جنگ قرهباغ و پس از آن جنگ اوکراین به خوبی نشان داد پهپادها، موشکهای کروز، راکتهای توپخانهای و هر سلاحی که وابسته به سامانههای هدایت ماهوارهای است در مقابل جنگ الکترونیک و سامانههای اخلالگر آسیبپذیر هستند و همین امر تجهیز این نوع تسلیحات به سامانههای ناوبری ضد اخلال را امری ضروری ساخت.
نیروهای مسلح کشورمان نیز با تجربیات به دست آمده از جنگها و درگیریهای در منطقه و فرامنطقه، سیستمهای ناوبری مقاوم به اختلال را در پهپادهای خود به کار گرفتهاند.
در گام اول پهپادهای انهدامی مانند «ابابیل ۲» و «شاهد ۱۳۶» به گیرندههای GNSS چند کاناله مقاوم در مقابل اخلال و جنگ الکترونیک مجهز شده و بارها در انواع رزمایشها با موفقیت مورد آزمایش قرار گرفتند.
پهپاد شاهد ۱۳۳/ گیرنده GNSS ضد اخلال جلوی ورودی هوای موتور نصب شده است
پهپاد انتحاری شاهد ۱۳۶/ گیرنده GNSS ضد اخلال روی بال سمت راست نصب شده است
این تجربه موفق بعد در اختیار جبهه مقاومت نیز قرار گرفت و در جریان نبرد طوفان الاقصی حزبالله لبنان توانست علیرغم اخلالهای شدیدی که در حوزه موقعیتیابی جهانی بر فراز سرزمینهای اشغالی اعمال شده بود بارها عملیاتهای موفقی با پهپادهای انتحاری را به اجرا بگذارد.
بررسی تصاویر این عملیاتها نیز نشان میدهد پهپادهای انتحاری حزبالله به گیرندههای مقاوم در مقابل اخلال مجهز شده بودند.
پهپاد انتحاری حزبالله لبنان/ گیرنده GNSS ضد اخلال با دایره قرمز مشخص شده است
پس از پهپادهای انتحاری، پهپادهای شناسایی و رزمی که عمدتاً مداومت پروازی بیشتری نسبت به پهپادهای انتحاری دارند نیز به این نوع از گیرندهها مجهز شدند تا در برابر فریب و جنگ الکترونیک دشمن مصون بمانند.
در تصویر منتشر شده از پهپاد شاهد ۱۲۹ نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در نمایشگاه هوایی کیش در سال ۱۴۰۱ یک نمونه از این پهپاد مجهز به گیرندههای ضد اخلال به نمایش در آمد. علاوه بر این، پهپاد یاد شده به گیرنده ارتباطی برد بلند به منظور افزایش برد انتقال تصویر و اطلاعات از این پهپاد نیز مجهز شده بود.
پهپاد شاهد ۱۲۹ در نمایشگاه هوایی کیش
حالا تصاویری که از پهپاد شاهد ۱۴۹ یا همان غزه در نمایشگاه نظامی برزیل منتشر شده برای اولین بار نشان میدهد این پهپاد نیز به گیرندههای ضد جنگ الکترونیک و همچنین آنتن انتقال تصویر و اطلاعات برد بلند نیز مجهز شده است که نشاندهنده بهکارگیری موفق این سامانه روی پهپاد شاهد ۱۲۹ بوده است.
پهپاد شاهد ۱۴۹ بزرگترین پهپاد رزمی ایرانی است که توسط متخصصان نیروی هوافضای سپاه طراحی و تولید شده است و در سال ۱۴۰۰ برای نخستین مرتبه از آن رونمایی شد. این پهپاد که به نام غزه نیز شهرت یافته است اولین پهپاد ایرانی مجهز به موتور توربو پراپ است و قادر است ۱۳ عدد بمب را با خود حمل کند.
علاوه بر این، پهپاد غزه قادر است ۵۰۰ کیلوگرم تجهیزات جمعآوری اطلاعات نیز با خود حمل کند. این پهپاد دارای ۱۱ متر طول، ۳/۸ متر ارتفاع و وزن برخواست ۳۱۰۰ کیلوگرم است و طول دو سر بال آن ۲۱ متر است.
شاهد ۱۴۹ دارای مداومت پروازی ۳۵ ساعت است و میتواند تا ارتفاع ۳۵ هزار پایی (حدود ۱۰۰۰۰ متر) از سطح زمین اوج بگیرد و برد عملیاتی آن نیز ۲۰۰۰ کیلومتر عنوان شده است.
ماکت پهپاد شاهد ۱۴۹ با گیرنده GNSS ضد اخلال و آنتن انتقال تصویر برد بلند
به نظر میرسد با فراگیر شدن نصب سامانههای ضد اخلال و انتقال تصویر بومی روی انواع پهپادهای رزمی، شناسایی و انتحاری، علاوه بر آنکه پهپادهای ایرانی در مقابل اخلال ناوبری دشمن مصون شدهاند و قادر به فعالیت در محیطهای جنگ الکترونیک هستند، میتوانند با کاهش ایستگاههای رِله ارتباطی اقدام به اجرای انواع عملیاتهای شناسایی و رزمی در عمق مناطق و بردهای بالای ۲۰۰ کیلومتر بزنند که مزیتی راهبردی برای این پهپادها به ارمغان میآورد.
انتهای پیام/؛