به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، طبق اطلاعات بهدستآمده از وزارت دفاع ملی ترکیه، مذاکرات بین مسکو و کییف درباره امنیت کشتیرانی در دریای سیاه در روزهای ۱۵ و ۱۶ آوریل در آنکارا برگزار خواهد شد.
در این گزارش آمده است: نشست مربوط به مسائل امنیتی در دریای سیاه در آنکارا سازماندهی شده است و در چارچوب آن، نمایندگان نظامی کشورهای منطقه در ستاد فرماندهی نیروی دریایی ترکیه مسائل مربوط به امنیت کشتیرانی در دریای سیاه را بررسی خواهند کرد.
طبق این اطلاعات، مقامات نظامی کشورهای خارجی در این نشست حضور خواهند داشت و در چارچوب این رویداد، ممکن است دیداری بین نمایندگان روسیه و اوکراین نیز برگزار شود، با این حال، جزئیات دیگر این دیدار و موضوعاتی که ممکن است در دستور کار قرار داشته باشند، مشخص نشدهاند.
در عین حال، آندری سیبیگا، وزیر امور خارجه اوکراین، برگزاری مذاکرات مستقیم میان کییف و مسکو در آنکارا درباره امنیت کشتیرانی در دریای سیاه را تأیید نکرده است. بهگفته وی، چنین چیزی برنامهریزی نشده است.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، روز گذشته در حاشیه مجمع دیپلماتیک آنتالیا با هاکان فیدان، همتای ترکیهای خود، درباره اوضاع دریای سیاه و منطقه قفقاز جنوبی و همچنین برنامه تماسهای دوجانبه آتی گفتگو کرد. فیدان تأکید کرد که در صورت موافقت طرفین، درهای ترکیه برای مذاکرات میان مسکو و کییف باز است.
بهنوبه خود، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه نیز روز جمعه در جریان مجمع دیپلماتیک آنتالیا اعلام کرده بود که حلوفصل سریع مناقشه در اوکراین از طریق دستیابی به توافق صلحی عادلانه و پایدار، یکی از اولویتهای اصلی ترکیه بهشمار میرود.
در این رابطه، ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ، رؤسای جمهور روسیه و آمریکا در اواسط مارس گفتوگوی تلفنی بهمدت حدود دو ساعت انجام داده بودند که در جریان آن توافق کردند که فوراً گفتوگوهای فنی درباره اجرای «رژیم آتشبس در منطقه دریای سیاه و توقف کامل درگیریها با هدف برقراری صلح پایدار» آغاز شود.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به یکهزارویکصدوچهلوششمین (۱۱۴۶) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
ترامپ: درگیری در اوکراین «جنگ بایدن» است
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده تأکید کرد که بحران اوکراین، در واقع جنگی است که توسط جو بایدن، رئیسجمهور پیشین آمریکا آغاز شد و او صرفاً تلاش دارد آن را متوقف کند.
وی بامداد امروز، دوشنبه، در جمع خبرنگاران در کاخ سفید گفت: «این جنگ بایدن است، این جنگ من نیست، این جنگی است که در دوران بایدن آغاز شد…، من فقط سعی دارم آن را متوقف کنم تا بتوانیم جانهای زیادی را نجات دهیم.»
ترامپ در ادامه افزود: «او [بایدن] میلیاردها و میلیاردها دلار به کییف اهدا کرد، در حالی که او نباید اجازه این کار را میداد. اگر ذرهای عقل داشت ـ که نداشته و ندارد و حالا این مسئله ثابت هم شده است ـ هرگز اجازه وقوع چنین چیزی را نمیداد.»
زلنسکی نمیداند چگونه مناطق تحت کنترل روسیه را بازگرداند
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، اذعان کرد که نمیتواند بگوید چگونه میتوان مناطق تحت کنترل روسیه را بازگرداند، با این حال او معتقد است که صلح عادلانه بهمعنای حفظ حاکمیت و استقلال اوکراین است.
زلنسکی شب گذشته در گفتوگو با شبکه تلویزیونی آمریکایی CBS در پاسخ به این سؤال که صلح عادلانه از نظر او چگونه باید باشد، اظهار داشت: «صلح واقعی بهمعنای از دست ندادن حاکمیت یا استقلالمان است، البته ما آنها (مناطق اشغالی) را باز خواهیم گرداند، ولی اینکه چهزمانی یا چگونه، نمیتوانم بگویم.»
وی همچنین هشدار داد که اگر اوکراین با حمایت متحدان خود در برابر پیشروی بیشتر نظامی نیروهای روس مقاومت قاطعانهای نشان ندهد، تجاوز روسیه علیه اوکراین ممکن است تشدید شود.
زلنسکی معتقد است که در این لحظه از جنگ روسیه علیه اوکراین، امنیت کل جهان در خطر است. او گفت: اگر ما قاطعانه ایستادگی نکنیم، او (ولادیمیر پوتین) به پیشروی خود ادامه خواهد داد، این سخنان «فقط گمانهزنیهای بیپایه نیستند و تهدید کاملاً واقعی است.»
زلنسکی برای یافتن متحدان به آفریقایجنوبی میرود، نه برای صلح
وویو زونگولا، نماینده پارلمان ملی آفریقای جنوبی و رهبر حزب «جنبش برای تحول آفریقا»، در گفتوگو با شبکه تلویزیونی “راشا تودی” اعلام کرد که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، با هدف دستیابی به حمایت کشورهای جنوب جهانی و نه برای تحقق صلح در اوکراین، به آفریقای جنوبی سفر خواهد کرد.
این مقام پارلمانی گفت: «زلنسکی برای دستیابی به صلح در اوکراین به آفریقای جنوبی نمیآید، بلکه برای جلب حمایت جنوب جهانی راهی این کشور شده است.»
بهگفته وی، زلنسکی پس از تصمیم ایالات متحده مبنی بر قطع تأمین مالی برای کییف، به این اقدام دست زده است. زونگولا افزود: «بنابراین هدف سفر او کمک به صلح نیست… او فقط برای حفظ جایگاه و اهمیت خود این سفر را انجام میدهد.»
در اوایل ماه مارس، وینسنت ماگوِنیا، سخنگوی رئیسجمهور آفریقای جنوبی اعلام کرد که زلنسکی قرار است در تاریخ ۱۰ آوریل به آفریقای جنوبی سفر کند، با این حال، بعد مشخص شد که این سفر از تاریخ ۱۰ آوریل به ۲۴ آوریل موکول شده است.
سخنگوی دولت آفریقای جنوبی تأکید کرده بود که تلاشهای پرتوریا برای حلوفصل مناقشه در اوکراین با موضع ایالات متحده در این زمینه همراستا است و هدف از این سفر، حمایت از روند صلح و تقویت روابط دوجانبه میان آفریقای جنوبی و اوکراین است.
ارزیابی دیپلمات روس از روند مذاکرات درباره اوکراین
دیمیتری پولیانسکی، معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد، در گفتوگو با روزنامه “ایزوستیا” اعلام کرد که بحران اوکراین همچنان مانع اصلی در مسیر عادیسازی روابط روسیه و آمریکا باقی مانده است، این بحران بهطور منظم در معتبرترین نهاد بینالمللی جهان ــ سازمان ملل ــ مورد بحث قرار میگیرد، با این حال، هنوز هیچگونه تماس مستقیمی در چارچوب سازمان ملل درباره اوکراین انجام نشده است و این نهاد بهسختی میتواند بهعنوان میانجی در مذاکرات میان روسیه و اوکراین ایفای نقش کند.
پولیانسکی گفت: «در چارچوب سازمان ملل هیچگونه تماسی درباره اوکراین صورت نمیگیرد و این ساختار بهسختی میتواند بهعنوان میانجی در مذاکرات روسیه و اوکراین عمل کند.»
وی همچنین تأکید کرد: «در زمان حاضر تمامی گفتگوها با ایالات متحده در جریان است و ما گفتوگوی دوجانبه با آمریکا درباره مسائل مربوط به کار سازمان ملل را قطع نکردهایم.»
بهگفته این دیپلمات روس، مذاکرات میان روسیه و آمریکا درباره بحران اوکراین تنها در قالب دوجانبه ادامه دارد. وی همچنین یادآور شد که بعید است طرفین بتوانند تا عید پاک به توافقی برای برقراری آتشبس دست یابند؛ موضوعی که پیشتر در کاخ سفید مطرح شده بود.
مسکو هیچگونه تماسی با کییف برای حل بحران اوکراین ندارد
میخائیل گالوزین، معاون وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که هیچگونه تماس و مذاکرهای میان مسکو و کییف برای حلوفصل بحران اوکراین وجود ندارد و مسئولیت این وضعیت بهطور کامل بهعهده طرف اوکراینی است.
وی شب گذشته در مصاحبهای در پاسخ به سؤالی در این خصوص گفت: «چنین تماسهایی وجود ندارد و مسئولیت این موضوع نه با ما، بلکه کاملاً با طرف اوکراینی است.»
گالوزین همچنین تأکید کرد که در طول مدت این درگیری، «رهبری کییف بارها عدم تمایل خود به توافق و نبود هیچگونه عزم و ارادهای برای صلح را نشان داده است.»
وی افزود: «نمونه بارز این موضع غیرمسئولانه را امروز نیز مشاهده میکنیم. روسیه و ایالات متحده توافق کرده بودند که از ۱۸ مارس، مهلتی برای توقف حملات به زیرساختهای انرژی در روسیه و اوکراین برقرار شود. مقامات کییف در گفتار مدعی هستند که به این توافق پایبند خواهند بود، اما در عمل ما شاهد حملات تقریباً روزانه به تأسیسات انرژی در خاک روسیه هستیم، بهعبارت دیگر، کییف بار دیگر عدم تمایل خود به حلوفصل سیاسی و دیپلماتیک بحران اوکراین را نشان میدهد.»
تمرکز روسیه و آمریکا بر راهکار موردقبول برای دو طرف
معاون وزیر خارجه روسیه در این مصاحبه یادآور شد که مسکو در مذاکرات خود با ایالات متحده، بر دستیابی به نتایجی مشخص، عملی و مورد قبول دو طرف تمرکز دارد. میخائیل گالوزین گفت: «با وجود اهمیت انتخاب محل مناسب برای برگزاری مذاکرات، مهمترین مسئله، محتوای مذاکرات و نتیجه آن است. هدف ما، دستیابی به نتیجهای مشخص، عملی و مورد رضایت طرفین است؛ چه در زمینه عادیسازی روابط روسیه و آمریکا و چه در مسیر یافتن راههایی برای حلوفصل بحران اوکراین.»
گالوزین همچنین اشاره کرد که در حالی که طرف اوکراینی همچنان نشانههایی از تمایل به توافق از خود نشان نمیدهد، دولت فعلی آمریکا رویکردهایی متفاوت از تیم رئیسجمهور پیشین این کشور، جو بایدن، اتخاذ کرده است.
سفیر روسیه بروکسل و لندن را به تلاش برای توقف روند صلح در اوکراین متهم کرد
آندری کلین، سفیر روسیه در لندن، در گفتوگو با شبکه تلویزیونی “بیبیسی” اعلام کرد که اتحادیه اروپا و بریتانیا هر کاری انجام میدهند تا روند یافتن راهحل صلحآمیز برای بحران اوکراین را متوقف کنند.
وی گفت: «این مسئله مهمی است، زیرا اکنون اتحادیه اروپا همراه با بریتانیا تمام تلاش خود را میکنند تا این روند را متوقف کنند.»
بهگفته کلین، در زمان حاضر مسکو در حال کار بهروی راهحلی صلحآمیز برای حل بحران اوکراین است. وی این روند را «نسبتاً فشرده» توصیف کرد که از کانالهای مختلفی در حال پیگیری است.
سفیر روسیه در ادامه تأکید کرد که این تلاشها دیر یا زود به نتیجه خواهند رسید و از دیگر بازیگران بینالمللی خواست که مانع این روند نشوند.
نخستوزیر اسلواکی از حامیان اعزام نیرو به اوکراین انتقاد کرد
روبرت فیتسو، نخستوزیر اسلواکی، اپوزیسیون این کشور را به تغییر مواضع خود درباره اعزام نیروهای نظامی به اوکراین پس از مواجهه با انتقاد رسانهها متهم کرد.
فیتسو از عملکرد مخالفان ابراز نارضایتی کرد و گفت که آنها نظر خود را در مورد اعزام نظامیان اسلواکی به اوکراین تغییر دادهاند. وی یادآور شد که پیشتر نمایندگان اپوزیسیون اعلام کرده بودند که از مشارکت نیروهای مسلح اسلواکی در درگیری اوکراین حمایت نمیکنند.
با این حال، بهگفته فیتسو، پس از آنکه برخی رسانههای اسلواکی از موضع آنان انتقاد کردند، فوراً نظر خود را تغییر دادند. نخستوزیر اسلواکی در یک پیام ویدئویی که روز یکشنبه در شبکه اجتماعیای که در روسیه ممنوع است منتشر شد، اظهار داشت: «آنها ابتدا مخالفت کردند، اما بهمحض آنکه از سوی رسانهها مورد حمله قرار گرفتند، فوراً موضع خود را تغییر دادند.»
فیتسو همچنین از اینکه برخی سیاستمداران و احزاب در اسلواکی حاضرند بهمنظور کسب قدرت و در پی فشارهای خارجی مواضع خود را تغییر دهند، ابراز تأسف کرده افزود که این افراد حتی نمیتوانند برای یک شبانهروز بر یک موضع ثابت بمانند.
شایان ذکر است که شش کشور از ائتلاف بینالمللی، از جمله انگلیس و فرانسه، آمادگی خود را برای اعزام نیروی نظامی به اوکراین با هدف تضمین برقراری آتشبس اعلام کردهاند.
اظهارنظر غیرمنتظره پروشنکو درباره مذاکرات صلح
پترو پروشنکو، رئیسجمهور پیشین اوکراین و نماینده پارلمان این کشور، در گفتوگویی اختصاصی با روزنامه “نیویورک تایمز” ابراز عقیده کرد که برای تسهیل مذاکرات صلح، ولودیمیر زلنسکی باید راه را برای مشارکت شخصیتهای اپوزیسیون در دولت باز کند،
با این حال، بهنوشته این روزنامه، رئیس دولت کییف نهتنها پیشنهاد سلف خود درباره تشکیل کابینهای ائتلافی را نپذیرفته، بلکه فشار بر مخالفان سیاسی را نیز افزایش داده است. پروشنکو تأکید کرد: «ما هیچ گزینهای جز تشکیل ائتلاف وحدت ملی، دولتی با مشارکت ملی نداریم… و نتیجه این تصمیم باید پایان جنگ باشد.»
“نیویورک تایمز” همچنین به این نکته اشاره کرد که پروشنکو در ماههای اخیر بهشکلی آشکارتر از زلنسکی بهدلیل نحوه برخورد با موضوع آتشبس و چشمانداز برگزاری انتخابات در کشور انتقاد کرده است. این روزنامه افزود که زلنسکی علاقهای به تشکیل ائتلافی متشکل از نیروهای اپوزیسیون نشان نداده است و بهجای آن، مقامات اوکراینی فشار بر مخالفان را از سوی نهادهای امنیتی و قضایی افزایش دادهاند.
پروشنکو در این مصاحبه همچنین تصریح کرد که در جریان گفتوگوهای زلنسکی با دولت دونالد ترامپ، از طریق واسطهها به طرف اوکراینی مشورت میداده است.
علاوه بر این، رئیسجمهور پیشین اوکراین اعلام کرد که در لندن با والری زالوژنی، فرماندهکل پیشین نیروهای مسلح اوکراین و سفیر کنونی این کشور در بریتانیا، دیدار کرده است اما جزئیاتی از این گفتوگو را فاش نکرد.
ترامپ از پروشنکو پرسیده بود: کریمه واقعاً متعلق به کیست؟
به گزارش روزنامه “نیویورک تایمز”، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، در دوران نخست ریاستجمهوری خود، از پترو پروشنکو، رئیسجمهور پیشین اوکراین، درباره تعلق شبهجزیره کریمه سؤال کرده بود.
در این گزارش آمده است: «در یکی از دیدارها در دوران نخست دولت ترامپ، او از پروشنکو خواست صادقانه به یک پرسش پاسخ دهد، پروشنکو پذیرفت، ترامپ سپس کمی به او نزدیک شد و پرسید: “راستش را بگویید، کریمه واقعاً مال روسیه است؟”»
پروشنکو در این مصاحبه با “نیویورک تایمز” یادآور شد که ترامپ گاهی سؤالاتی غیرمنتظره و صریح را مطرح میکند که بهراحتی نمیتوان به آنها پاسخ داد.
انتقاد از اظهارات ماکرون درباره روسیه در فرانسه
فلوریان فیلیپو، رهبر حزب «میهنپرستان»، از اظهارات امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، درباره لزوم وادار کردن روسیه به آتشبس در اوکراین بهشدت انتقاد کرد. وی این انتقاد را در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) منتشر کرده نوشت: «این یعنی چه؟! وادار کردن با ارسال سلاح بیشتر، پول بیشتر و حتی اعزام سربازان فرانسوی به اوکراین؟! نه، این کار برای پایان دادن به آتشبس نیست، این کار برای آغاز جنگ جهانی سوم است! شما از همان روز نخست جنگ مشغول همین کار هستید!»
پیشتر، رئیسجمهور فرانسه خواستار اقدامات قاطع برای وادار کردن روسیه به آتشبس در اوکراین شده بود. او همچنین مدعی شد که فرانسه بههمراه دیگر شرکای خود، بهطور خستگیناپذیر در حال تلاش برای تحقق این هدف است.
جمعه گذشته، کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعتراف کرد که نشست ائتلاف کشورهای اروپایی درباره اوکراین با شکست مواجه شده است، چرا که شرکتکنندگان دیدگاههای متفاوتی نسبت به روند حلوفصل صلحآمیز این بحران دارند.
کرملین: برخورد کییف برای دولت ترامپ خوشایند نیست
دیمیتری پسکوف، دبیر مطبوعاتی ریاستجمهوری روسیه روز شنبه اعلام کرد که روابط میان کییف و واشنگتن چندان خوب پیش نمیرود و رفتار زننده مقامات کییف چندان مورد پسند دولت فعلی ایالات متحده بهرهبری دونالد ترامپ نیست.
وی در گفتوگو با خبرنگار شبکه اول تلویزیون روسیه گفت: «واقعیت این است که همکاری کییف با واشنگتن چندان خوب پیش نمیرود، اوضاع چندان خوب نیست، و ما شاهد هستیم که رفتار زننده نمایندگان کییف چندان مورد قبول دولت کنونی ترامپ نیست.»
سخنگوی کرملین همچنین اشاره کرد که هرچه میگذرد، شمار بیشتری از کشورها، از جمله در اروپا، به مواضع نادرست و گمراهکننده کییف در مسائل مختلف توجه نشان میدهند. پسکوف همچنین یادآور شد که اوکراین مهلت توقف حملات به زیرساختهای انرژی روسیه را نقض کرده است. وی در پایان افزود: «این نقض میتواند یا بهدلیل عدم تمایل کییف به رعایت این توافق باشد یا ناشی از ناتوانی در کنترل نیروهای نظامیاش، به همین دلیل، اکنون شاهد هستیم که شمار بیشتری از کشورها و سیاستمداران بینالمللی به این مسئله توجه نشان میدهند.»
انتهای پیام/+