به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از یورونیوز، در پی تصمیم دولت چین برای محدودسازی صادرات مواد معدنی حیاتی، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، تحقیقاتی را درباره این مواد آغاز کرده که نشانهای از احتمال اعمال تعرفههای بیشتر برای واردات این منابع است.
این اقدام در پی اعلام محدودیتهای صادرات عناصر کمیاب زمین توسط پکن انجام شده و نشاندهنده تشدید جنگ تجاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان است.
ترامپ با امضای یک فرمان اجرایی، آغاز تحقیقات درباره مواد معدنی حیاتی را کلید زد؛ اقدامی که ممکن است منجر به اعمال تعرفههای بیشتر روی واردات این صنعت شود.
این تصمیم که پس از تحقیقات اخیر درباره واردات تراشهها و داروها صورت گرفت، نشانهای از گسترش جنگ تجاری جهانی است.
این تحقیق بر اساس ماده ۲۳۲ قانون گسترش تجارت مصوب سال ۱۹۶۲ انجام میشود و طبق فرمان ترامپ، هدف آن «بررسی تأثیر واردات مواد معدنی حیاتی فرآوریشده و مشتقات آنها بر امنیت ملی» این کشور است.
در این سند آمده است: مواد معدنی حیاتی، از جمله عناصر کمیاب، در قالب مواد معدنی فرآوریشده، مواد خام اساسی و ورودیهای حیاتی تولیدی برای امنیت اقتصادی و ملی بهشمار میروند.»
ترامپ پیشتر نیز با استناد به همین قانون، تعرفههای ۲۵ درصدی بر فولاد و آلومینیوم اعمال کرده و تحقیقاتی درباره واردات مس آغاز کرده بود.
ماه گذشته نیز رئیسجمهور آمریکا با صدور یک فرمان اجرایی و استفاده از قانون تولید دفاعی، برای افزایش تولید داخلی مواد معدنی حیاتی اقدام کرد که شامل حمایتهایی مانند تأمین مالی و وامدهی به این بخش میشود.
این اقدام بهطور گستردهای بهعنوان اقدامی علیه چین تلقی شده است؛ کشوری که زنجیره تأمین جهانی را در این حوزه در اختیار دارد.
بهگفته کاخ سفید، آمریکا در واردات ۱۵ ماده معدنی حیاتی به خارج وابسته است که ۷۰ درصد آن از چین تأمین میشود.
جمعه گذشته، چین در واکنش به افزایش شدید تعرفههای اعمالشده از سوی ترامپ، محدودیتهای صادراتی بر طیف گستردهای از مواد معدنی حیاتی از جمله ژرمانیوم، گالیم، آنتیموان و آهنرباهای خاص اعلام کرد.
ایالات متحده تنها یک معدن عناصر کمیاب دارد و فاقد کارخانههای ذوب داخلی است، به همین دلیل بهشدت به چین برای تأمین منابع طبیعی، از جمله عناصر کمیاب و مواد معدنی حیاتی وابسته است؛ موادی که برای تجهیزات الکترونیکی، خودروهای برقی، هواپیماها و تجهیزات دفاعی اهمیت حیاتی دارند.
بر اساس گزارشی از مؤسسه «تیدی اکونومیکس»، چین بیش از نیمی از ۵۰ ماده معدنی حیاتی شناساییشده توسط دولت آمریکا در سال ۲۰۲۲ را تولید میکند و تقریباً انحصاری در زمینه پالایش این عناصر دارد و ۹۰ درصد از عناصر کمیاب جهان را فرآوری میکند.
ایالات متحده باید برای تقویت جایگاه خود در این جنگ تجاری، منابع تأمین این مواد را متنوع سازد.
در ماه فوریه، ترامپ درخواست کرد که ۵۰۰ میلیارد دلار از منابع عناصر کمیاب و مواد معدنی حیاتی اوکراین بهعنوان بخشی از مذاکرات صلح در اختیار آمریکا قرار گیرد؛ اقدامی که آن نیز بهعنوان تلاشی راهبردی برای تقویت موضع آمریکا در برابر چین تلقی میشود.
انتهای پیام/