به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، روز گذشته نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نیویورک در اطلاعیهای بیان کرد که سخنرانی سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان که مقرر بود دوشنبه بهصورت مجازی در کنفرانس بینالمللی سیاست هستهای کارنگی ایراد گردد، لغو شده است.
این نمایندگی اکنون متن سخنرانی وزیر امور خارجه کشورمان را منتشر کرده است.
بخشهایی از متن سخنرانی عراقچی بهشرح زیر است:
ایران بهعنوان یکی از امضاکنندگان معاهده “NPT” در دهه ۱۹۶۰، مدتهاست که به اصول دسترسی جهانی به فناوری صلحآمیز هستهای و رد سلاح اتمی متعهد بوده است. ما همچنین تنها کشوری روی کره زمین هستیم که رسماً با تسلیحات هستهای بهدلایل اخلاقی و مذهبی، از طریق فتوای مذهبی رهبر معظم ایران که چنین سلاحهایی را غیرقانونی میکند، مخالفت میکنیم، ایران همچنین مدتهاست که مدافع ثابتقدم ایجاد یک منطقه عاری از سلاح هستهای (اخیراً منطقهای عاری از سلاحهای کشتار جمعی) در خاورمیانه بوده است.
ما برای اولین بار این ایده را بههمراه مصر در سال ۱۹۷۴ مطرح کردیم، این هدف همچنان سنگبنای سیاست خارجی ماست، زیرا ما قاطعانه معتقدیم که سلاحهای هستهای جایی در منطقه ما یا جهان ندارند. کشورهای غربی با بستن چشم بهروی زرادخانه هستهای رژیم اسرائیل و امتناع این رژیم از پیوستن به NPT یا پذیرش به نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی، استانداردی دوگانه در رژیم جهانی منع اشاعه ایجاد کردهاند، سال ۲۰۲۵ است، این استاندارد دوگانه باید پایان یابد.
متأسفانه، برنامه هستهای صلحآمیز ما (ایران) بهدلیل برداشتهای نادرست و روایتهایی با انگیزه سیاسی، اشتباه توصیف شده است. من محتاطانه خوشبین هستم که این روند مسموم ممکن است در شرف تغییر باشد، بهنظر میرسد ترامپ از اشتباهات فاجعهبار دولتهای قبلی آگاه است، اشتباهاتی که تریلیونها دلار برای مالیاتدهندگان آمریکایی در منطقه ما هزینه داشته است و هیچ سودی برای ایالات متحده ندارد.
ایران مدتهاست نشان داده که آماده تعامل با ایالات متحده بر اساس احترام متقابل و از موقعیت برابر است. این شامل بهرسمیت شناختن حقوق ما بهعنوان یکی از امضاکنندگان NPT، از جمله توانایی تولید سوخت برای نیروگاههای هستهای ماست، ما همچنین کاملاً روشن کردهایم که چیزی برای پنهان کردن نداریم، به همین دلیل است که ایران بر اساس توافق هستهای ۲۰۱۵ با بیشترین رژیم بازرسی که جهان تاکنون دیده، موافقت کرده است.
خروج ایالات متحده از برجام در سال ۲۰۱۸ و بهدنبال آن اعمال مجدد تحریمها، این پیشرفت را مختل کرد و اعتماد را از بین برد، اما با وجود این شکستها، ایران بار دیگر تعهد خود را به دیپلماسی نشان میدهد.
برای حرکت به جلو، پایه باید سالم باشد، هر مذاکرهای بر اساس اصل مصالحه معقول و منصفانه بنا شده است. اقدامات ما خود گویای این موضوع است: ما به تعهد خود در برجام مبنی بر اینکه هرگز بهدنبال تسلیحات هستهای نیستیم، پایبند بودهایم و این واقعیت اخیراً توسط مدیر سازمان اطلاعات ملی آمریکا تأیید شد. ازآنجایی که ما حتی هفت سال پس از خروج ایالات متحده از برجام به تعهد خود وفا کردهایم، ایران میتواند همیشه به آنچه امضا میکند احترام بگزارد، کسانی که خلاف این را ادعا میکنند یا اطلاعات نادرست دارند یا فریبکار هستند.
دو تصور اشتباه دیگر نیز وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد:
اول، برخی از گروهها آشکارا تلاش میکنند روند دیپلماسی کنونی ایران و آمریکا را دستکاری کنند. تلاش آنها شامل این ادعای جعلی است مبنی بر اینکه “یک توافق بالقوه، یک برجام دیگر خواهد بود.”، در حالی که دستاورد مهم است، میخواهم کاملاً روشن کنم که بسیاری در ایران معتقدند که “برجام دیگر بهاندازه کافی برای ما خوب نیست”. آنها خواستار توافق جدیدی هستند که منافع ایران را تضمین کند و در عین حال به نگرانیهای همه طرفها رسیدگی کند، من تمایل دارم با این خواسته موافق باشم. اکنون، من نمیتوانم بهنمایندگی از ترامپ صحبت کنم، اما با توجه به اقدامات گذشته او میتوان فرض کرد که او نیز خواهان برجام دیگری نیست.
ثانیاً، ایران هرگز در مسیر همکاری اقتصادی و علمی با آمریکا قرار نگرفته است. مانع، دولتهای قبلی ایالات متحده بودهاند که اغلب تحت تأثیر همان گروههای ذینفع خاص عمل میکردند. همانطور که اخیراً در مطلبی در واشنگتن پست روشن کردم، فرصت تریلیون دلاری که اقتصاد ما ارائه میدهد ممکن است برای شرکتهای آمریکایی باز باشد، این شامل شرکتهایی میشود که توانایی کمک به ما در تولید برق پاک از منابع غیرهیدروکربنی داشته باشند.
با نگاهی به آینده، هر توافق احتمالی، باید بر پایه تضمین منافع اقتصادی ایران همراه با یک برنامه نظارت و راستیآزمایی قوی و تضمین ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران باشد، تنها این رویکرد میتواند ثبات و اطمینان طولانیمدت را بهارمغان بیاورد.
دامنه مذاکرات نیز باید روشن باشد، مذاکرات باید صرفاً بر رفع تحریمها و موضوع هستهای متمرکز باشد. در منطقه ناآرامی همچون منطقه ما، ایران هرگز امنیت خود را به مذاکره نمیگذارد.
لزوم احترام به گذشته تمدنی ایران و هویت فرهنگی و سیاسی که تاریخ کهن ما ایجاد کرده به همان اندازه مهم است. استفاده از تهدید و فشار علیه ملت سرافراز ایران مدتهاست که نتیجه معکوس دارد و راههای سازش را بهجای باز کردن آنها میبندد.
در نهایت، ایران نباید بهعنوان یک استثنا در چارچوب جهانی منع اشاعه تلقی شود. ایران بهعنوان یکی از امضاکنندگان معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای، از حقوق یکسانی برخوردار است و مانند هر عضو دیگری ملزم به رعایت تعهدات است، احترام به این اصل برابری برای دستیابی به یک راهحل عادلانه و پایدار ضروری است، علاوه بر این، اگر قرار است رژیم جهانی منع اشاعه دوام بیاورد، همه طرفها بهویژه کشورهای دارای سلاح هستهای باید به تعهدات خود عمل کنند.
ایران آماده است نقش خود را در ساختن منطقهای امنتر و عاری از تهدید سلاحهای هستهای ایفا کند.
انتهای پیام/+