به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، آمریکا خطر جدی مناقشه ارمنستان و آذربایجان را مشاهده میکند و به طور فعال برای جلوگیری از درگیری نظامی تلاش میکند. این مطلب را روز گذشته «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا طی سخنرانی در کمیته روابط خارجی سنا اعلام کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا به سوالات نمایندگان کنگره پاسخ میداد که میگفتند ارمنستان منتظر کمک آمریکا است و علاقهمند بودند بدانند آیا دولت «ترامپ» قصد دارد «ماده ۹۰۷» را که ارائه کمک نظامی آمریکا به باکو را ممنوع میکند، دور بزند یا خیر.
«روبیو» اظهار داشت: «ما هنوز در مورد این موضوع تصمیمی نگرفتهایم، زیرا در حال حاضر تمرکز اصلی ما بر این است که آنها با پیمان صلحی موافقت کنند که منجر به تهاجم به کشور همسایه، ارمنستان، نشود. ما میخواهیم از آن جلوگیری کنیم. رئیسجمهور ترامپ به شدت به قول خود مبنی بر جلوگیری از جنگها متعهد است. و ما سعی کردهایم به هر دو طرف، بهویژه آذربایجان، منافع عظیمی را که میتواند از امضای پیمان صلح و عدم ورود به جنگ، که ما آن را ویرانگر میدانیم، حاصل شود، ارائه دهیم. این آخرین چیزی است که اکنون منطقه به آن نیاز دارد.»
واکنش ایروان: تا امضای پیمان صلح، خطر تنش باقی است
گئورگ پاپویان، نایب رئیس حزب حاکم «پیمان مدنی» ارمنستان، چیز غیرعادی در این اظهارات «وزیر خارجه آمریکا» نمیبیند و یادآور میشود که ایروان نیز از خطر تشدید تنش سخن میگوید.
پاپویان در یک نشست خبری در دولت گفت: «تا زمانی که پیمان صلح امضا نشده، انواع خطرات تا حدی وجود دارد. دولت جمهوری ارمنستان در چارچوب حاکمیت خود و خطوط قرمزی که اعلام کردهایم، تمام تلاش خود را برای امضای پیمان صلح به کار میگیرد تا تشدید تنش جدید، جنگ و قربانیان جدیدی نداشته باشیم.»
سورن سارگسیان، کارشناس ارمنی مسائل آمریکا، خاطرنشان میکند که «وزیر امور خارجه آمریکا» (مارکو روبیو) که از تشدید احتمالی نظامی سخن میگوید، همزمان مشاور امنیت ملی رئیسجمهور ترامپ نیز است، یعنی شاید مطلعترین مقام پس از ترامپ که به گزارشهای سرویسهای ویژه اطلاعاتی دسترسی دارد.
سورن سارگسیان گفت: «البته چنین اظهاراتی تصادفی نیست. شاید آمریکا از برخی برنامهها مطلع است و با چنین ارزیابیهایی، میتوان آن را به عنوان یک پیام تلقی کرد.»
پاسخ «روبیو» به انتقادات از باکو: تعامل بر اساس منافع ملی و فرصتهای حقوق بشری
نمایندگان کنگره آمریکا همچنین به «مارکو روبیو» در مورد اسرای ارمنی در باکو یادآوری کردند، تخلیه ارامنه قرهباغ کوهستانی (آرتساخ) را نسلکشی خواندند و گفتند که الهام علیاف، مخالفان سیاسی را به زندان میاندازد.
«وزیر امور خارجه آمریکا» مخالفت نکرد، اما با زبان دیپلماتیک پاسخ داد: «شاید ما با سیستم فعلی حکومت موافق نباشیم، شاید آرزو میکردیم که متفاوت باشد. اما واقعیت این است که ما اغلب مجبوریم با کشورهایی سروکار داشته باشیم که مدلهای حکومتی آنها ممکن است از ایدهآل دور باشد. اما ما باید بر اساس منافع ملی خود با آنها صحبت کنیم و همه معیارها را بدون کوتاه آمدن متعادل کنیم. در عین حال، باید فرصتهایی برای پیشبرد حقوق بشر پیدا کنیم. آذربایجان چنین فرصتی را در چارچوب صلح گستردهتری که ما در تلاش برای دستیابی به آن هستیم، به ما ارائه میدهد.»
قفقاز در اولویت آمریکا نیست؛ وعدههای ترامپ و واقعیتهای میدانی
ترامپ که در دوران وی جنگ ۴۴ روزه قرهباغ آغاز شد، در دوران مبارزات انتخاباتی از ارامنه قرهباغ (آرتساخ) حمایت کرده و جو بایدن را که در دوران ریاست جمهوری وی قرهباغ تخلیه شد، مقصر دانسته بود. سارگسیان در این باره گفت: «آمریکا منطقه قفقاز را در اولویت قرار نمیدهد.»
وی افزود: «تصور کنید آمریکا اکنون درگیر چه مشکلات سیاست خارجی جهانی است و مناقشات قفقاز جنوبی چقدر برای ایالات متحده کماهمیت هستند. اما در عین حال، قفقاز جنوبی برای آمریکا مهم است زیرا همسایگان آن، متحد استراتژیکش ترکیه، رقیب اصلیاش ایران و رقیب اصلی دیگرش فدراسیون روسیه هستند.»
دونالد ترامپ همچنین قول داده بود که وقتی رئیسجمهور شود، صلح را بین ارمنستان و آذربایجان برقرار خواهد کرد. پیمان صلح اکنون آماده است، اما باکو پیششرطهایی برای امضا تعیین میکند: انحلال گروه مینسک و تغییر قانون اساسی ارمنستان. این کارشناس ارمنی یادآوری میکند که برخلاف تلاشهای «پرزیدنت بایدن» که وزیر امور خارجه وقت شخصاً مذاکرات ارمنستان و آذربایجان را هماهنگ میکرد، دولت جدید کاخ سفید (دولت ترامپ) فعال نیست.
در این میان، الهام علیاف رئیسجمهور آذربایجان مطالبات خود از ایروان را افزایش داده و این بار خواستار تضمین بازگشت آذربایجانیها به ارمنستان شده است.
انتهای پیام/