در آزمون سراسری سال ۹۲ چهار سهمیه مناطق، شاهد و ایثارگر، آموزگاران و بهیاران وجود دارد و داوطلبان این آزمون براساس شرایط خود میتوانند متقاضی یکی از این سهمیههای مصوب باشند.
*سهمیه مناطق
شرکت کنندگان در آزمون سراسری سال ۹۲ بر اساس بخش محل اخذ مدرک تحصیلی سه سال آخر دوره متوسطه جزو یکی از سهمیههای مناطق ۱، ۲ و ۳ محسوب میشوند و بر این اساس داوطلبان متقاضی سهمیه مناطق باید قسمت مربوط در بند ۱۶ فرم تقاضانامه ثبتنام اینترنتی را علامتگذاری کنند.
بر اساس مصوبه سی و پنجمین جلسه کمیته مطالعه و برنامهریزی کنکور سراسری دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، فارغالتحصیلان و دانشآموزان دوره پیش دانشگاهی بر اساس بخش محل اخذ مدرک تحصیلی دوره پیشدانشگاهی، دو سال آخر دبیرستان و هنرستان (سال دوم و سوم دبیرستان یا هنرستانهای فنی و حرفهای یا کار و دانش) جزو یکی از سهمیههای مناطق ۱، ۲ و ۳ محسوب میشوند.
فارغالتحصیلان دورههای کاردانی پیوسته آموزشکدههای فنیوحرفهای وزارت آموزش و پرورش که دوره پیش دانشگاهی را گذراندهاند، در آزمون سراسری سال ۹۲ بر اساس بخش محل اخذ مدرک تحصیلی سه سال آخر دوره دبیرستان و یا هنرستان (سال اول، دوم و سوم دبیرستان یا هنرستان)، که تحصیل کردهاند جزو یکی از سهمیههای مناطق ۱، ۲ و ۳ هستند.
*سهمیه شاهد و ایثارگر
رزمندگانی که بر اساس ماده ۱ و تبصرههای چهارگانه ماده مذکور در آئیننامه اجرایی قانون ایجاد تسهیلات برای ورود رزمندگان و جهادگران داوطلب بسیجی به دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی از تاریخ ۳۱ شهریورماه سال ۵۹ تا ۳۱ شهریورماه سال ۶۷ حداقل شش ماه متوالی یا متناوب داوطلبانه در مناطق عملیاتی جبهههای نبرد حق علیه باطل حضور داشتهاند، لازم است ضمن مراجعه به ارگان ذیربط(سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یا وزارت جهاد کشاورزی) نسبت به تکمیل فرم مخصوص استفاده از سهمیه رزمندگان اقدام کنند تا آمار و اطلاعات آنان بعد از زمان ثبتنام توسط ستاد مشترک سپاه پاسداران(سازمان بسیج مستضعفین) و یا وزارت جهاد کشاورزی مورد تائید نهائی قرار گیرد.
داوطلبان متقاضی استفاده از سهمیه رزمندگان ارگان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، لازم است پس از تکمیل فرم مخصوص استفاده از سهمیه رزمندگان، نسبت به دریافت کد رهگیری ۱۲ رقمی از واحد مربوطه اقدام و آن را در زمان ثبتنام در محلی که در تقاضانامه ثبتنام اینترنتی در نظر گرفته شده است، درج کنند.
به گزارش خبرگزاری فارس، مناطق عملیاتی بر اساس مصوبات شورای عالی دفاع تعیین میشود.
مدت حضور یا خدمت در جبهه سربازان و پاسداران وظیفه و همچنین تعهدات و مأموریتهای خدمتی پرسنل وزارتخانهها، سازمانها و ارگانهای نظامی در جبهه و نیز طرح ۶ ماهه دانشجویان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، حضور داوطلبانه تلقی نمیشود.
بسیجیان فعال و عادی پایگاههای مقاومت بسیج، مشمول استفاده از سهمیه رزمندگان نمیشوند.
فرزندان و همسران رزمندگان (داوطلبانی که پدر و یا مادر آنان تنها دارای مدت حضور در جبهه هستند) مشمول استفاده از سهمیه رزمندگان نمیباشند.
کد رهگیری ۱۲ رقمی ارگان استفاده کننده از سهمیه رزمندگان(حسب مورد سپاه پاسداران و نیروهای مسلح)، برای هر آزمون و هر سال متفاوت است، لذا داوطلبان باید برای هر آزمون، کد رهگیری جدید از ارگان ذیربط دریافت دارند.
جانبازان ۲۵ تا ۶۹ درصد، فرزند و همسر جانبازان ۵۰ درصد و بالاتر، آزادگان و فرزندان و همسران آنان و همچنین فرزندان و همسران شهدا، مفقودین و اسرا و جانبازان ۷۰ درصد و بالاتر و خانواده شهدا (خواهر، برادر، پدر و مادر شهید) برای استفاده از سهمیه مربوط باید بر اساس ضوابط نسبت به تکمیل بند مربوط در تقاضانامه ثبتنامی اقدام کنند.
گفتنی است، این قبیل داوطلبان باید در فرم تقاضانامه ثبتنام اینترنتی نسبت به علامتگذاری بند مربوطه اقدام کنند تا آمار و اطلاعات آنان بعد از ثبتنام به ارگان بنیاد شهید و امور ایثارگران برای تأیید سهمیه ارسال شود و نیازی به مراجعه به سایت ایثار ندارند.
آندسته از پرسنل کادر ثابت، پیمانی و وظیفه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران که از تاریخ ۳۱ شهریورماه سال ۵۹ تا ۳۱ شهریورماه سال ۶۷ حداقل ۶ ماه پیوسته و یا ۹ ماه ناپیوسته علاوه بر میزان موظفی شرکت در عملیات به صورت داوطلبانه در خطوط مقدم حضور داشتهاند، با تأیید بالاترین مقام هر یک از نیروهای مسلح (ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران، ستاد کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروی انتظامی، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و ستاد کل نیروهای مسلح) میتوانند از مزایای این قانون استفاده کنند.
براساس این گزارش، این قبیل افراد میتوانند ابتدا به واحدهای تابعه مراجعه و فرم مخصوص استفاده از سهمیه ایثارگران در آزمون مربوط را تکمیل کنند تا آمار و اطلاعات آنان بعد از زمان ثبتنام توسط ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران مورد تأیید نهایی قرار گیرد. این قبیل داوطلبان لازم است ضمن علامتگذاری در بند مربوطه در تقاضانامه ثبتنامی نسبت به درج کد ۱۲ رقمی پیگیری در محل مربوط نیز اقدام کنند.
خاطرنشان میشود، جانبازان با درصد جانبازی حداقل ۲۵ درصد و آزادگان در صورت دارا بودن مدت حضور در جبهه، به ارگان ذیربط (سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یا وزارت جهاد کشاورزی) مراجعه و با ارائه کارت جانبازی و یا آزادگی، فرم مخصوص استفاده از مدت حضور در جبهه را تکمیل کنند تا آمار و اطلاعات آنان بعد از زمان ثبتنام، توسط ستاد مشترک سپاه پاسداران (سازمان بسیج مستضعفین) و یا وزارت جهاد کشاورزی مورد تائید نهائی قرار گیرند و در گزینش نهائی به مدت جبهه معادل شده با درصد جانبازی و یا مدت اسارت اضافه شود.
ضمنا این قبیل داوطلبان نیازی به دریافت کد ۱۲ رقمی رهگیری از سپاه پاسداران را ندارند.
داوطلبان استفاده کننده از سهمیههای بنیاد شهید، سازمان بسیج مستضعفین و جهاد کشاورزی، در صورت عدم تأیید سهمیه به واحدهای تابعه شهرستان محل تشکیل پرونده ذیربط مراجعه کنند.
آندسته از داوطلبانی که با استفاده از سهمیه شاهد و ایثارگر، یک بار در رشتههای تحصیلی دورههای روزانه آزمون سراسری (برای پذیرفته شدگان رزمنده از سال ۱۳۶۸ به بعد و برای پذیرفته شدگان سهمیه شاهد از سال ۱۳۷۶ به بعد) پذیرفته شده اند، اعم از اینکه از رشته قبولی انصراف داده و یا در رشته قبولی ثبتنام کرده و یا نکرده باشند، حق استفاده مجدد از سهمیه مذکور را در آزمون سراسری را ندارند.
بر اساس مصوبه پنجاه و چهارمین جلسه کمیته مطالعه و برنامهریزی کنکور، آن دسته از داوطلبان سنوات قبل که با استفاده از سهمیههای شاهد و ایثارگر در ردیف پذیرفته شدگان رشتههای تحصیلی دورههای شبانه و نیمه حضوری دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، دانشگاه پیام نور، مؤسسات آموزش عالی غیردولتی ـ غیرانتفاعی و یا دورههای مجازی (به جز دورههای روزانه در دانشگاههای دولتی) قرار گرفتهاند، در صورت انصراف از رشته قبولی خود تنها یکبار، مجاز به استفاده مجدد از سهمیههای مربوط در آزمون سراسری هستند.
بنابراین گزارش، فرزند و همسر جانبازان ۲۵ تا ۴۹ درصد پس از شرکت در آزمون، در صورتیکه مجاز به انتخاب رشته شوند، پس از دریافت کارنامه اولیه میتوانند نسبت به علامتگذاری بند مربوطه در فرم انتخاب رشته اقدام کنند تا آمار و اطلاعات آنان بعد از انتخاب رشته به ارگان بنیاد شهید و امور ایثارگران برای تأیید سهمیه ارسال شود.
بدیهی است، این قبیل داوطلبان در صورت داشتن سایر ضوابط و شرایط و کسب حدنصاب نمره علمی در ظرفیت باقیمانده سهمیه شاهد (۵ درصد) پذیرش میشوند و همچنین این داوطلبان نیازی به مراجعه به سایت ایثار نیز ندارند.
*سهمیه آموزگاران
آموزگاران دیپلمه رسمی (قطعی ـ آزمایشی) یا پیمانی که حداقل سه سال در مناطقی که آموزش و پرورش تعیین کرده است، خدمت کرده باشند و در حال حاضر نیز شاغل باشند، میتوانند برای استفاده از سهمیه رشته تحصیلی راهنمایی و مشاوره دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی با دریافت فرم مخصوص از نواحی و یا مناطق آموزش و پرورش (مطابق فرم شماره ۳ مندرج در صفحه ۴۳ دفترچه راهنما) و نگهداری آن نزد خود از سهمیه مزبور استفاده کنند.
لازم به ذکر است، پذیرفته شدگان رشته تحصیلی راهنمایی و مشاوره با سهمیه آموزگاران، بورسیه وزارت آموزش و پرورش نخواهند بود.
داوطلبانی که با توجه به ضوابط علاقهمند به استفاده از سهمیه آموزگاران در رشته راهنمایی و مشاوره باشند، لازم است علاوه بر انتخاب یکی از سهمیهها، برحسب مورد وضعیت خود را با علامتگذاری قسمت مربوط در بند ۲۴ فرم تقاضانامه ثبتنام اینترنتی مربوط تعیین کنند و مدارک لازم را نیز تهیه تا از اولویت اختصاص داده شده برای رشته ذیربط استفاده کنند.
*سهمیه بهیاران
بهیاران دارنده دیپلم نظام قدیم و یا نظام جدید (کار و دانش) مورد تأیید وزارت آموزش و پرورش که به حرفه بهیاری اشتغال دارند، میتوانند با تهیه گواهی لازم از سازمان متبوع و نگهداری آن نزد خود منحصرا برای ورود به رشته پرستاری از سهمیه بهیاران استفاده کنند.
مطابق مصوبات سی و هفتمین جلسه شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی در تاریخ ۶ مردادماه سال ۸۷ این مصوبه در آزمون سراسری سال ۱۳۹۲ برای آخرین سال اجرا میشود.
دارا بودن مدرک پیشدانشگاهی برای دارندگان مدرک دیپلم بهیاری نظام جدید(کار و دانش) و اشتغال به تحصیل در دوره پیشدانشگاهی به شرط فراغت از تحصیل تا تاریخ ۳۱ شهریورماه سال ۹۲ الزامی است.
داوطلبانی که با توجه به ضوابط، علاقهمند به استفاده از سهمیه بهیاران در رشته پرستاری باشند، لازم است علاوه بر انتخاب یکی از سهمیهها، برحسب مورد وضعیت خود را با علامتگذاری قسمت مربوط در بند ۲۴ فرم تقاضانامه ثبتنام اینترنتی مربوط تعیین کنند و مدارک لازم را نیز تهیه کرده تا از اولویت اختصاص داده شده برای رشته ذیربط استفاده کنند.
فارس