مجمع تشخیص مصلحت نظام نهادی است که همواره به عنوان یکی از ارکان اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران به شمار میرود و اعضای آن را مقام معظم رهبری مشخص میکنند.
۸ نامزد احتمالی ریاست جمهوری در حال حاضر در مجمع تشخیص مصلحت نظام حضور دارند اما تاکنون به طور رسمی حضور خود را برای انتخابات یازدهم ریاست جمهوری اعلام نکردهاند.
بر این اساس در انتخاباتهای گذشته نیز برخی از نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری در بین چهرههای این مجمع بودهاند و اکنون که به ایام برگزاری انتخابات ریاستجمهوری یازدهم نزدیک میشویم باز شاهدیم که برخی از نامزدهای مطرح، عضو این نهاد هستند.
محسن رضایی، علی لاریجانی، غلامعلی حدادعادل، علیاکبر ولایتی، علیاکبر ناطقنوری، حسن روحانی، محمدرضا عارف و محمدرضا باهنر از چهرههایی هستند که اکنون به عنوان نامزد ریاستجمهوری از آنها در برخی محافل نام برده میشود.
البته هنوز هیچیک از اعضای این مجمع به طور رسمی حضور خود را در انتخابات ریاستجمهوری تأیید نکردهاند؛ اما همواره برخی گمانهزنیها و رایزنیها مبنی بر ورود برخی از اعضای مجمع در انتخابات آینده وجود دارد؛ آنچه میخوانید جوابهایی هست که این نامزدهای مطرح مجمع در پاسخ به نامزدیشان در انتخابات ریاستجمهوری اعلام کردهاند.
*حدادعادل: نامزد شدنم برای انتخابات ریاست جمهوری مشخص نیست
حداد عادل در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده نامزد میشود یا نه، گفت: هنوز در این زمینه به یک جمعبندی نرسیدهام و فعلاً معلوم نیست که چه تصمیمی در این مورد بگیرم.
*ولایتی: درباره کاندیداتوریام در انتخابات ریاست جمهوری بعداً صحبت میکنم
علیاکبر ولایتی نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس در ارتباط با کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری آینده اظهارداشت: انشاءالله بعداً در ارتباط با این موضوع صحبت میکنم.
*محسن رضایی: صحبت از انتخابات فعلاً زود است
دبیر مجمع تشخیص مصحلت نظام در گفتوگو با خبرنگار فارس درباره کاندیداتوری خود گفت: فعلاً صحبت از انتخابات زود است.
*دفتر ناطقنوری: ناطقنوری داوطلب انتخابات ریاست جمهوری یازدهم نمیشود
همچنین در پی انتشار اخباری مبنی بر «احتمال نامزدی حجتالاسلام علیاکبر ناطقنوری در انتخابات آینده»، مسئول دفتر وی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی فارس اعلام کرد: حجتالاسلام ناطقنوری کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نمیشود.
*لاریجانی باز هم نامزدشدن در انتخابات ریاستجمهوری را نپذیرفت
یکی از اعضای فراکسیون رهروان ولایت نیز در گفتوگو با فارس به جلسه اخیر این فراکسیون اشاره کرد و گفت: در این جلسه برخی اعضا بار دیگر از آقای لاریجانی خواستند تا کاندید انتخابات ریاست جمهوری شود ولی باز هم آقای لاریجانی این موضوع را نپذیرفت.
*روحانی به سؤال نامزدیاش در انتخابات ریاستجمهوری آینده پاسخ نداد
به گزارش فارس حسن روحانی نیز درحاشیه یک همایش در پاسخ به این سوال که آیا از کاندیداتوری ناطق نوری یا هاشمی رفسنجانی در انتخابات یازدهم ریاست جمهوری حمایت می کنید، یا نه؟ افزود: افرادی که شما از آنها نام بردید اعلام کردهاند که در انتخابات آینده شرکت نخواهند کرد؛ روحانی همچنین به این پرسش که آیا شما داوطلب انتخابات ریاست جمهوری می شوید، پاسخی نداد.
*عارف: برای کاندیداتوری عجله ندارم/اگر خاتمی بیاید، من نمیآیم
به گزارش خبرنگار فارس محمدرضا عارف معاون اول دولت اصلاحات با تاکید بر این که برای اعلام کاندیداتوری عجله ای ندارم، گفت: اگر آقای خاتمی تصمیم به کاندیداتوری بگیرد، طبیعتاً بنده از کاندیداتوری در انتخابات آینده انصراف خواهم داد.
*باهنر نامزدی خود را در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو تکذیب میکند
دفتر محمدرضا باهنر طی اطلاعیهای با تکذیب نامزدی وی در انتخابات پیش رو نوشت: اکثریت افرادی که در مظان نامزدی ریاست جمهوری اسلامی هستند مورد احترام آقای باهنر بوده و ایشان مانند سنوات گذشته با رعایت ادب و احترام نسبت به همه آنها بررسی سیاسی انتخابات را با گروهها و گرایشهای مختلف آغاز نموده و با هدایت خداوند متعال و توجه ائمه معصومین (ع) بر این باوریم که در این دوره از انتخابات انشاءالله منافع و مصالح ملی زیر سایه اسلام عزیز و تحت رهنمودهای مقام معظم رهبری تامین خواهد شد.
*هاشمیرفسنجانی: قانوناً منعی برای نامزدی در انتخابات ندارم اما من دیگر آمادگی ندارم
آیتالله هاشمیرفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در واکنش به موضوع کاندیداتوریاش برای انتخابات ریاست جمهوری یازدهم در فضای سیاسی و رسانهای اظهارداشت: «قانوناً تاکنون هیچ منعی ندارد؛ ولی من دیگر آمادگی این کار را ندارم، در دورهای هم که آمدم، صد بار تأکید کردم که ترجیح دارد انسان جوانتر و تازه نفسی وارد شود و ما حمایتش کنیم، شرایطی پیش آمد که مجبور شدم خودم را نامزد کنم والاّ برای من آن دوره اول کافی بود و بیش از این لازم نبود.
همه حرفهایم را هم زدم و طراحیهایم را اجرا کردم و برنامههایم را ریختم؛ بارها گفته بودم که نیازی نیست بیایم، الان هم اگر یک رئیسجمهور توانا با آرای بالا روی کار بیاید، من به عنوان یک مشاور تا آخر به او کمک میکنم.»
*چه کسی به هاشمی پیشنهاد ریاستجمهوری داد؟
البته شاید اینجا خالی از لطف نباشد که به کتاب خاطرات هاشمی نیز رجوعی داشته باشیم و اینکه چه کسی به هاشمی رفسنجانی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری مطرح کرد؟
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در کتاب خاطرات خود به اصرار رئیس قوه قضاییه برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری اشاره میکند و در کتاب پایان دفاع آغاز بازسازی «خاطرات سال ۶۷» خود مینویسد: «من و آقای موسوی اردبیلی مذاکره داشتیم؛ ایشان اظهار خستگی از شغل خود داشت و از مشکلات کار شورایی و کمی اختیارات و عدم تأیید قوی از طرف امام ناراحت است. ادامه کار به صورت مطلوب را مشروط به اختیارات بیشتر و تأیید صریح امام میداند. اصرار داشت که من نامزد شدن در انتخابات ریاست جمهوری را بپذیرم. به دفترم رفتم و تا ساعت دو بعد از ظهر کارها را انجام دادم».
*یک صندلی مجمع که از رئیسجمهور خالی شد
علیرغم اینکه برخی از چهرههای مجمع در حال تصمیمگیری برای ورود به انتخابات ریاستجمهوری و رئیسجمهور شدن هستند اما محمود احمدینژاد تنها عضوی است که در حال خداحافظی با این سمت است؛احمدینژاد نیز که به عنوان رئیسجمهور عضو حقوقی مجمع است چند ماه دیگر با عنوان این سمت در مجمع خداحافظی میکند.
حال باید دید آیا رئیسجمهور آینده کشور از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام است یا خارج از آن؟ به هرحال پس از عبور از فتنه ۸۸ این اولین انتخابات ریاستجمهوری است که برگزار میشود و بنابر فرمایش مقام معظم رهبری آرامش باید بر فضای سیاسی کشور تا انتخابات همواره حکمفرما باشد.