«حاج حبیبالله قندهاری» یکی از ۸ قاچاقچی افغان که مدتی از طرف آمریکاییها مسئول خرید اسلحه از قبایل شرق افغانستان بوده، در گفتوگو با خبرگزاری فارس، جزئیات و نحوه انتقال سلاح به کشور سوریه را تشریح کرد.
وی گفت: ما هشت قاچاقچی بودیم که مستقیماً از طرف نیروهای آمریکایی ماموریت داشتیم اسلحههای بجا مانده در دست مردم را بخریم، من موفق شدم در مدت ۶ ماه بیش از ۴ هزار اسلحه سنگین و نیمه سنگین جمعآوری کنم، از کلت و کلاش گرفته تا مسلسل و دوشکا و بابت خرید نیز پول خوبی به مردم می دادیم.
این قاچاقچی تصریح کرد: بعد از اینکه اسلحهها را از مردم میخریدیم، در فرودگاه قندهار به نیروهای آمریکایی تحویل میدادیم ولی نمیدانستیم آمریکاییها چه نیتی دارند، آنها در ظاهر اعلام کرده بودند نیروهای آمریکایی و ناتو امنیت ندارند و باید اسلحهها از دست مردم جمعآوری کنیم اما جای سؤال بود که مردم در حمله به نیروهای آمریکایی عامل نبودند و آنها با جنگجویان در نبرد بودند، اما بعدها کسب اطلاع کردیم که سلاحهای جمعآوری شده به وسیله هواپیماهای باری از فرودگاه قندهار به مقصد اردن بارگیری شده است.
فرود هواپیمای قطری در قندهار و امان
قبل از ظهر روز ۲۵ دسامبر سال ۲۰۱۰ میلادی یک فروند هواپیمای باربری قطری در فرودگاه قندهار به زمین مینشیند و پس از ۷ ساعت بارگیری، فرودگاه مذکور را به مقصد فرودگاه امان پایتخت اردن ترک کرد. محمولههای بارگیری شده، سلاحهای سبک و نیمه سنگین آمریکایی خریداری شده از مردم افغانستان توسط آمریکا بود.
همچنین در مورخ ۲۹ دسامبر ۲۰۱۲ یک فروند هواپیمای دیگری قطری نیز در فرودگاه قندهار فرود آمده و از آنجا پس از ۳ ساعت توقف اقدام به ترک فرودگاه مینماید. در همین راستا حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان در جلسه شورای امنیت این کشور به سرویس اطلاعاتی خود دستور داد تا علت و چرایی حضور هواپیمای مورد نظر و شناسایی مرجع صادر کننده مجوز فرود که در کابل بوده است، را پیگیری نمایند.
مسئولان نظامی آمریکایی دائماً اعلام میکنند که برای پرواز هواپیماهای نظامی و باربری خارجی در فرودگاههای افغانستان و بویژه قندهار نیازی به هماهنگی با مقامات افغان نیست و ما ضرورتی برای این کار نمیبینیم.
«جمشید رضایی» از کارشناسان افغان در مصاحبهای با یکی از رسانههای افغانستان اعلام کرده بود: هواپیماهای سنگین باربری غربی بدون هیچگونه نظارتی از سوی دولت افغانستان به راحتی در هر کجای کشور ما که بخواهند فرود میآیند و پس از بارگیری، دوباره خارج میشوند بدون اینکه ما بدانیم چه میآورند و چه میبرند!
در همین راستا «عبدالله اسدی» از کارشناسان مسائل امنیتی به خبرنگار فارس گفت: در مقطعی از سال ۲۰۱۰ میلادی علت چرایی این معامله و خرید سلاحهای دست دوم و انتقال این حجم سلاح به اردن برای هیچ کارشناس سیاسی و نظامی معلوم و منطقی جلوه نمیکرد اما با آغاز سال ۲۰۱۱ و شروع تظاهرات و اعتراضات مردمی در سوریه و شتاب این حرکت به سوی اعتراضهای خیابانی و درگیری مسلحانه شهر به شهر و ختم به جنگ داخلی، به راحتی این مسئله قابل فهم شده است.
آمریکا از خرید سلاح و مهمات باقیمانده در دست مردم افغانستان دو هدف را دنبال میکرد نخست اینکه امنیت نسبی برای سربازان آمریکایی و ناتو در افغانستان فراهم کند، دوم اینکه در راستای تشکیل یک مجموعهای از شبه نظامیان متشکل از وهابیها، سلفیها، تروریستهای وارداتی از گوشه کنار جهان را مسلح به سلاحهای ارزان قیمتی میکند تا این جنگ نیابتی و خانمان سوز بلحاظ اقتصادی بار هزینهای کمتری را بدنبال داشته باشد.