پایگاه خبری «زمان» اعلام کرد «احمد اوزال» پسر «تورگوت اوزال» رییس جمهوری فقید ترکیه با مراجعه به دادستانی ترکیه، گزارش مربوط به نتایج کالبد شکافی از جسد پدرش را دریافت کرد. فرزند اوزال پس از ترجمه این گزارش برای دستیابی به نتیجه قطعی در مورد علت مرگ پدرش آن را به مراجع ذیصلاح در سه کشور ارسال خواهد کرد. گفته میشود وی در صدد تحقیقات مراجع خارجی برای دستیابی به علت اصلی مرگ پدرش میباشد.
وی در گذشته با متهم کردن «دولت در پرده» ترکیه مدعی شده بود« با اینکه مواد سمی در جسد پدرم کشف شده است ولی این امکان وجود دارد که دولت در پرده ترکیه مانع از افشای حقایق شود. بررسی مرگ مشکوک «تورگوت اوزال» همچنان ادامه دارد و این احتمال وجود دارد که کشورهای آلمان، فرانسه و برخی دیگر از کشورهای کوچک شمال اروپا در مسموم کردن وی دست داشته باشند. پدرم در زمان ریاست جمهوریش گفته بود که قصد دارم از مقام خود کنارهگیری کنم و به صحنه سیاست باز گردم».پزشکی قانونی ترکیه در پی تحقیقات و آزمایشات لازم بر روی جسد «اوزال» که مرگش یکی از خبرسازترین وقایع در تاریخ سیاسی معاصر ترکیه نام گرفت و در سن ۶۵ سالگی ۱۹ سال پیش به طور مرموزی درگذشت، اعلام داشت آثار سم در جسد اوزال مشخص شده است ولی معلوم نیست، مرگ وی ناشی از مسمومیت بوده یا نه. پزشکی قانونی ترکیه گزارشی را تسلیم دادستانی آنکارا کرده بود.
پزشکی قانونی ترکیه پیش از این از وجود چهار سم مختلف در بقایای جسد تورگوت اوزال رییس جمهوری اسبق این کشور خبر داده بود. نتایج تحقیقات قبلی نشان داده بود که مقدار «د.د.ت» موجود در جسد تورگوت اوزال ۱۰ برابر بیشتر از حد مجاز بود و علاوه بر آن نشانههایی از آلودگی به «کادیموم»، «پلونیوم»، نیز وجود داشت. روزنامه مصری الیوم السابع نیز مدعی شد پزشکی قانونی ترکیه در گزارش خود اعلام کرد از جسد اوزال ماده «کراتین استرکنین» بدست آمده است.
نبش قبر تورگوت اوزال هشتمین رییس جمهوری ترکیه به دنبال ادعاهای جدی در خصوص مرگ مشکوک وی، در دوم اکتبر گذشته تحت تدابیر شدید امنیتی و با حضور مقاماتی از سازمانهای اطلاعات، قضایی و پزشک قانونی ترکیه انجام شد. این اقدام به دنبال تحقیقاتی که به دستور «عبدالله گل» رییس جمهوری ترکیه به اداره کل بازرسی ریاست جمهوری در خصوص بررسی ادعاهای مرگ مشکوک وی و گزارش مثبت این اداره در خصوص لزوم نبش قبر، انجام شد.
اوزال به عنوان معمار گذر ترکیه از اقتصاد نیمه دولتی به اقتصاد آزاد به دنبال کودتای ۱۹۸۰ میلادی در انتخابات عمومی سال ۱۹۸۳ با تشکیل حزب «مام میهن» زمام امور را در دست گرفت.وی در مقام نخست وزیر برنامههایی را در ۲۴ ژانویه ۱۹۸۰ به سلیمان دمیرل رئیس جمهوری وقت ارائه داد. طبق این برنامهها روند جدائی اقتصاد از سیاست آغاز شد.وی اعتقاد داشت اقتصاد بر همه چیز مقدم است و ترکیه میبایستی همراه سایر کشورهای جهان به سمت یک سیستم بازار آزاد جهانی به پیش برود و با تشویق صادرات، این کشور در بازار بینالمللی با سایر کشورها به رقابت بپردازد.
اما بی تردید دیدگاههای اوزال در خصوص سیاستهای داخلی بویژه کردها مهم ترین اختلاف اوزال با مخالفین خود بود. از نگاه مخالفین هرگونه انعطاف در مقابل کردهای مسلح و به رسمیت شناختن حقوق اقلیت ها بویژه کردها وحدت ارضی و مفهوم وحدت ملی در ترکیه را به مشکلات جدید روبرو خواهد ساخت. در هفتههای گذشته تحلیلها و گزارشاتی در ترکیه منتشره شده است که وی به دلیل تلاش برای حل مسالمت آمیز مساله کردها در ترکیه کشته شده است. تورگوت اوزال معتقد به حل مساله کردها در ترکیه بود و اعلام کرده بود بدون حل این مساله ترکیه قادر به پیشرفت نخواهد بود.
براساس این گمانه زنی، اوزال در ماههای پایان اقتدار خود و به شکل محرمانه هیاتی از سیاستمداران کرد مرکب از «احمد ترک» نماینده کنونی ماردین، «سری ساکک» نماینده کنونی شهر موش و «خطیب دجله» سیاستمدار زندانی را به منظور میانجیگری به سوریه و نزد اوجالان رهبر «پ.ک.ک» فرستاد تا این مساله را حل و فصل کند. اوزال با اقداماتش برای خارج کردن کشور از حکومت نظامیان در دهه ۱۹۸۰میلادی و تلاشهایش برای پایان دادن بخشیدن به درگیریهای کردها بسیاری از شبه نظامیان را خشمگین کرده بود.
قرار است فیلم جدیدی به نام«طولانیترین راه میانبر» در رابطه با اوزال ساخته شود. فیلمنامه این فیلم از سوی «عونی اوزگورل» نویسنده و روزنامهنگار ترک نوشته شده و کار ساخت فیلم را نیز شرکت تیافتی بر عهده دارد. این فیلم از زمان سکته قلبی تورگوت اوزال در کاخ چانکایا تا بخش اورژانس بیمارستان حاجتتپه به تصویر کشیده خواهد شد. برای تهیه فیلمنامه با شاهدان عینی بیماری و مرگ اوزال ملاقات هایی صورت گرفته است. احمد اوزال اظهار داشته است«وقتی از جزئیات مربوط به این فیلمنامه از قلم کسی که پدرم را به خوبی میشناخت و از حوادث پشت پرده خبر داشت، مطلع شدم، هیجانزده گشتم. به همین دلیل از طرف خانواده اوزال آمادگی خود را برای هرگونه همکاری اعلام کردیم».
تورگوت اوزال (۱۳ اکتبر ۱۹۲۷، ملطیه – ۱۷ آوریل ۱۹۹۳، آنکارا) که از طرف یکی از والدین خود تبار کردی داشت. او از رهبران سیاسی لیبرال ترکیه و زمانی نیز نخستوزیر آن کشور بود. زمانی که حزب وی در سال ۱۹۸۳ در انتخابات پیروز شد، اوزال پس از عدنان مِندِرِس و سلیمان دمیرل، سومین رهبر انتخابشده به صورت دموکراتیک در تاریخ ترکیه بود. اوزال یکبار از سوء قصد برنامهریزی شده توسط ملی گرایان ترک در سال ۱۹۸۸ جان سالم به در برده بود و کمی پیش از مرگش راستگرایان افراطی ترک، او را به خاطر مذاکراتش با کردها به باد شدیدترین انتقادات گرفته بودند و خواهان ادامه جنگ بودند. بسیاری معتقدند با مرگ اوزال تا به امروز صلح و آشتی بین کردها و ترک ها از سیاست ترکیه رخت بر بست. وی پیش از مرگ سه بار در آمریکا تحت عمل جراحی قلب باز قرار گرفت و تا زمان مرگ به شدت دچار اضافه وزن شد.