رئیس مجلس شورای اسلامی در ضیافت کاری شام با اعضای اتاق بازرگانی و تجار هند با اشاره به زودگذر بودن تحریمها علیه ایران گفت: عقبه تاریخی دو کشور میتواند به توسعه اقتصادی و تجاری ایران و هند کمک کند
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در ضیافت کاری شام هیئت پارلمانی ایران با اعضای اتاق بازرگانی و تجار هند که دوشنبه شب در بمبئی برگزار شد با ابراز خوشحالی از دیدار هیئت پارلمانی ایران با بازرگانان هندی اظهار داشت: رئیس انجمن دوستی ایران و هند در سخنرانی خود به نکته خوبی اشاره کرد که هندیها میگویند کشورشان سه دروازه دارد که دوتایش بسته و یکی از آنها باز است و ما هم در ایران سه تا دروازه داریم که هر سه تای آنها به روی شما هندیها باز است.
نماینده قم در مجلس شورای اسلامی با اشاره به سخنرانی تجار هندی در ابتدای جلسه افزود: آنها بر این نکته تأکید کردند که روابط ایران و هند روابطی عاطفی است و همچنین رئیس اتاق بازرگانی هند گفت که روابط ایران و هند فقط به ارتباطات سیاسی و یا حتی دینی محدود نیست، بلکه روابط عاطفی و قلبی بر ارتباطات دو کشور حکمفرماست ما هم این مسئله را تأیید میکنیم.
وی با اشاره به کتاب کشف هند نوشته جواهر لعل نهرو ادامه داد: در این کتاب جملهای ذکر شده به این مضمون که هیچ دو کشوری را نمیتوان در طول اعصار و قرون نزدیکتر و دارای روابطی ریشهایتر از ایران و هند یافت.
لاریجانی به مکانهای مختلف هند اشاره و تصریح کرد: این مکانها نشانگر حضور متفکران ایرانی در این سرزمین بوده است.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور مجلس سپس به شعرای فارسی زبان همچون هزین لاهیجی که مقبرهاش در بمبئی است، سرمد کاشانی که مقبره او نیز در دهلی است، آملی که مقبره او در ابهاست، ظهوری ترشیزی که مقبره او در گجرات هند است اشاره کرد و افزود: در همین شهر بمبئی نسل زیادی از ایرانیان زندگی میکنند که مردم هند آنها را با نام پارسیان میشناسند، اینها زرتشتی هستند و در ۱۲ و ۱۳ قرن پیش به این کشور آمدهاند.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اسفندیار اختیاری کسنویه یزد که نماینده اقلیت زرتشتیان ایران در مجلس شورای اسلامی است از معتقدان به همین مذهب است، ضمن اینکه هم زرتشتیان ساکن ایران و هم پارسیان ساکن هند مردمی موحد و نجیب هستند.
عضو فراکسیون رهروان ولایت مجلس با بیان اینکه تاج محل از نمادهای مهمی است که نقش ایرانیها را برجستهتر نشان میدهد، گفت: این بنا و مجموعه از بعضی خصوصیات در جهان بینظیر است و مقبره فردی ایرانی به نام ممتاز محل در آن قرار دارد.
وی سپس به معرفی ممتاز محل پرداخت و گفت: در عصر تیموریان فردی ایرانی به نام ظهیرالدین محمد صابر به هند آمد و دهلی را مرکز سلطنت خود قرار داد و فرزندان وی نیز تا ۴ قرن در این محل سلطنت داشتهاند.
لاریجانی با بیان اینکه زمان حکومت فرزندان ظهیرالدین با دوره حکومت صفویه در ایران مقارن بوده است، اضافه کرد: این دو حکومت با فهم و درایت از ظرفیتهای آن زمان به خوبی استفاده کرده و روابط سیاسی دو کشور را ارتقا دادهاند ضمن اینکه تعداد زیادی از دانشمندان ایرانی در آن زمان به هند آمدند و تحولات زیادی به وجود آوردند.
رئیس نهاد قانونگذاری سپس به فردی به نام جهانگیر اشاره کرد و گفت: در زمان شاه طهماسب فردی به نام اعتمادالدوله میرزا قیاس به فرمانداری مرو منصوب شد که پس از مدتی مورد غضب شاه طهماسب قرار گرفت و اموالش مصادره شد.
وی اضافه کرد: اعتمادالدوله که از حکومت فهمیدهای در هند آگاه بود به آگره محل حکومت جلالالدین اکبر راه یافت در این میان دختر اعتمادالدوله به نام نور جهان با جهانگیر ازدواج کرد و ملکه هند شد فرزند این دو، خانمی بود به نام بانو بیگم ممتاز محل که به عقد شاه جهان در آمد و ملکه مقتدر هند شد این تاج محل که در حال حاضر بنایی تاریخی و جذاب است، محل تدفین خانم بیگم ممتاز محل ایرانی است.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه به بحث روابط اقتصادی ایران و هند پرداخت و این پرسش را مطرح کرد که چرا در روابط ایران و هند صرفاً سود و زیان حاکم نیست و این روابط واقعی است.
لاریجانی با بیان اینکه نکته دوم درباره مسائل هستهای ایران و ماجراجوییهای به وجود آمده از سوی غرب است، گفت: شما تجار غالباً اطلاعاتی از طریق رسانهها به گوشتان رسیده است و برخی کشورهای زورگوی دنیا هر از گاهی موج رسانهای به وجود میآورند که ایران پای میز مذاکره بیاید یا اینکه ما میخواهیم ایران انرژی هستهای داشته باشد، اما سلاح نداشته باشد.
نماینده مردم قم در مجلس با تأکید بر اینکه آنها راست نمیگویند، ادامه داد: من سالها در مذاکرات هستهای بودهام و جدای از مذاکرات رسانهای در گفتوگوهای واقعی خود با آنها متوجه شدهام که مشکل آنها هستهای نیست.
وی سپس به فتوای حرمت تولید و استفاده از سلاح هستهای رهبر معظم انقلاب اشاره و تصریح کرد: رهبر ایران فتوا صادر کردهاند که ما سلاح هستهای نخواهیم داشت و آن را جایز نمیدانیم به غربیها هم گفتیم که ما حاضریم این فتوا را به عنوان یک سند در سازمان ملل ثبت کنیم که مورد قبول همه است ولی آنها نپذیرفتند پس به دنبال چه هستند.
پس از این سخن لاریجانی تجار هندی حاضر در جلسه با تشویقهای خود این گفته لاریجانی را تأیید کردند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مشکل غربیها این چیزها نیست، افزود: فکر میکنم برخی کشورها استراتژی بزرگتری را دنبال میکنند.
وی با بیان اینکه ایران و هند دو کشور مهم منطقه هستند دموکراسی قوی دارند، مستقل هستند، از نظر فرهنگی نزدیک هستند و هر دو در تکنولوژیهای پیشرفته گامهای بلندی برداشتهاند، بنابراین غربیها نگرانند که دو کشور ایران و هند نقش مهمی در منطقه داشته باشند و جلوی آنها را بگیرند.
عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت مجلس با بیان اینکه در دو دهه اخیر قطببندیهای مهمی در دنیا به وجود آمده است، تصریح کرد: دیگر کسی قبول ندارد دنیا تک قطبی بوده و همه کشورها رعیت همان یک قطب باشند به خصوص کشورهای در حال توسعه شرق که نقش مهمی در آینده بازی خواهند کرد.
لاریجانی با طرح این سؤال که آیا کشورهای قدرتمند مایل به چنین جابهجاییهایی در دنیا هستند، گفت: علیالقاعده آنها موافق نیستند چون جایگاهشان رو به تنزل است پس چه میکنند؟ آیا با لشکرکشی و اقدامی نظامی میخواهند جلوی کشورهای شرقی را بگیرند بعید است چنین کاری بکنند مختصر عقلی دارند که چنین نکنند.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور سپس به سابقه شکست های غرب در لشکرکشی نظامی به منطقه اشاره کرد و ادامه داد: آنها سابقه چنین کاری در منطقه را داشته و اثر سوء آن را بر کشور خود دیدهاند مانند کاری که در افغانستان و عراق کردهاند درعراق با حالت خجالتزده از کشور خارج شدند و در افغانستان هم گفتند میخواهیم تروریسم را از بین ببریم، اما آیا شما واقعاً فکر می کنید چنین کاری میکنند ضمن اینکه شنیدهایم که در پشت صحنه با تروریستها فالوده میخورند گفتند میخواهیم با مواد مخدر مبارزه کنیم اما این موضوع از زمان حضور آنها در افغانستان ۲۰ برابر شده است.
لاریجانی با بیان اینکه هیچ کدام از ادعاهای غرب در منطقه محقق نشده است، گفت: حالا افغانستان را به کشور مخروبهای تبدیل کرده و میخواهند از آن خارج شوند برخی کشورهای کوچک منطقه هم با گروههای تندرو ساکن این کشور جلسه میگذارند تا مشکلاتشان را حل کنند.
رئیس مجلس نهم با تأکید بر اینکه کشورهای شرقی قدرتمندند و غربیها نمیتوانند به آنها لشکرکشی کنند، گفت: روش برخورد آنها با رشد جهشی کشورهای شرق از طریق برخورد با توسعه آنهاست و یا اینکه آینده کشورهای در حال توسعه را در دست خود بگیرند.
وی با بیان اینکه استراتژی غرب این است که گلوگاههای انرژی جهان را در دست خود بگیرد، افزود: البته آنها در برخی کشورها به این دلیل که دست نشانده هستند و عامل دست آنها شدهاند به موفقیتهایی دست یافتهاند، اما هرگز درباره ایران موفق نخواهند شد.
رئیس نهاد قانونگذاری با اشاره به مسئله تحریمها علیه ایران تصریح کرد: این تحریمها فقط به خاطر دشمنی با ایران نیست، این یک سادهاندیشی است که اینگونه بیاندیشیم آنها با یک تیر دارند دو هدف را میزنند، بنابراین کشورهای مهم منطقه باید استراتژی دشمن را بهتر بشناسند.
لاریجانی با تأکید بر اینکه دو کشور ایران و هند باید برای خود برنامه هوشمندانه و دراز مدت داشته باشند افزود: برخی کشورهایی که علیه ایران سر و صدا میکنند پشت صحنه پیامهای دیگری میفرستند که نشان میدهد آنها دنبال منافع خود هستند و کاری به کشورهای دیگر ندارند.
وی با بیان اینکه عرصه اقتصاد عرصه جنگطلبی نیست، ادامه داد: ایران با رفتارهای پلیسی در حوزه اقتصاد بینالمللی مخالف است.
لاریجانی با تأکید بر اینکه نقش ایران و هند هم در حوزه سیاست و هم در حوزه اقتصاد مکمل یکدیگر است، گفت: ایران از همکاری با هند در زمینه مبارزه با تروریست استقبال کرده و آن را مفید میداند.
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه ایران میتواند کوریدور شمال به جنوب برای فعالیتهای اقتصادی هند باشد، گفت: هند نیازمند بازارهای جدیدی در آسیای میانه، قفقاز و افغانستان است که ما حاضریم با همکاری این کشور در بندر چابهار سرمایهگذاری مشترک ایجاد خطوط ترانزیتی داشته باشیم.
وی به سرمایهگذاری دو کشور در حوزه انرژی مانند نفت، گاز، پتروشیمی و نیروگاه اشاره کرد و افزود: برای انتقال گاز ایران به هند از طریق لوله آمادگی داریم که به توافق برسیم حال چه از طریق خشکی باشد و چه از طریق دریا ضمن اینکه در حال حاضر هندیها مشکلی از نظر گسترش سرمایهگذاری در انرژی ایران ندارند.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور مجلس با بیان اشاره به افزایش همکاریهای ایران و هند در حوزههای مختلف افزود: این بخش هم متنوع است و هم هر دو کشور توفیقات چشمگیری در آن داشتهاند و ایران آمادگی همکاری با تجار هندی در این زمینه را دارد.
نماینده مردم قم در مجلس نهم با بیان اینکه دو کشور میتوانند در زمینه خدمات مهندسی، تولید دارو و کشاورزی نیز همکاریهای خوبی داشته باشند، تصریح کرد: تجار ایرانی باید بیشتر به ظرفیتهای هند آشنا شوند من این را قبول دارم که در سه دهه قبل تجار ایرانی بیشتر با کشورهای غربی کار میکردند اما نگاه و استراتژی جمهوری اسلامی به سمت شرق است چینیها از این استراتژی خوب استفاده کردند که در حال حاضر سطح روابط اقتصادی ایران و چین بالغ بر ۴۰ میلیارد دلار است و ما را راغب میکند با هندیها که هم ریشه هستیم این روابط را بیشتر توسعه دهیم.
وی با بیان اینکه رؤسای اتاقهای بازرگانی ایران و هنند باید زمینه همکاری دو کشور را بیشتر فراهم کنند، ادامه داد: من با نظر نهاوندیان رئیس اتاق بازرگانی ایران موافق هستم که گفت باید در زمینه حذف مالیات مضاعف قوانین روشنتری داشته باشیم تا تجار دو کشور ارتباط بیشتری داشته باشند ما این مسئله را زودتر پیگیری خواهیم کرد تا به نتیجه برسیم.
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه بخشهای بانکی باید تلاشهای خود را بیشتر کنند، گفت: ایجاد اتاق بازرگانی ایران و هند ایده خوبی است و ما از آن حمایت میکنیم شاید لازم باشد کمیته مشترکی از دو دولت برای بررسی شکایات تجار به وجود بیاید تا تجار بتوانند در مسیر گسترش روابط ایران و هند پشتوانه داشته باشند.
لاریجانی با بیان اینکه آغاز سفر ما از ایالت ماهاراش ترا و شهر بمبئی به دلیل تأکیدمان در گسترش روابط اقتصادی بود، افزود: سطح روابط اقتصادی فعلی با ۱۶ میلیارد دلار چندان بد نیست اما میتواند با توجه به عقبه تاریخی دو کشور این مقدار پیشرفت کند و امیدوارم این رفت و آمدها مشکلات فعلی را برطرف کند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان خواستار حضور تجار هندی در ایران شد.
گفتنی است در ابتدای این دیدار رئیس هندی انجمن دوستی ایران و هند، رئیس اتاق بازرگانی هند، نهاوندیان رئیس اتاق بازرگانی ایران و تعدادی از تجار هندی به بیان مشکلات موجود در مسیر توسعه روابط اقتصادی دو کشور و ارائه راهکارهایی برای برطرف کردن این مشکلات پرداختند.