«اوش» نام شهری در جنوب قرقیزستان واقع در منطقه باستانی «فرغانه» است که برخى این منطقه را یکى از قدیمیترین شهرهای آسیای مرکزی میدانند.
به گزارش خبرنگار دفتر منطقهای فارس در دوشنبه، «اوش» شهری در قرقیزستان در دره باستانی «فرغانه» و در حاشیه رود «آقبورا» که از دامنههای کوه «آلای» سرچشمه میگیرد، در کنار «قلعه حصار» در تاجیکستان به عنوان یکی از قدیمیترین شهرهای آسیای مرکزی نام برده میشود.
میراث به جامانده از این شهر نشان میدهد، اوش از جمله شهرهایی است که در اواخر هزاره دوم و ابتدای هزاره یکم پیش از میلاد از فرهنگ و تمدن پیشرفتهای برخوردار بوده است.
تاریخ اوش در بسیاری موارد با تاریخ فرغانه درآمیخته است و حکمرانان فرغانه در برابر هجوم اعراب سرسختانه پایداری کردند.
بسیاری از مورخان نیز اوش را یکى از شهرهای قدیمى آسیای مرکزی میدانند.
این شهر در سده نهم هجری تا پیش از پیدایش راههای دریایی، بر سر راههای بازرگانی چین و هند واقع و انبار کالاهایی بود که از غرب آسیا و اروپا به چین و هند میرفت و یا از چین و هند میآمد.
اوش در سال ۱۸۷۶ میلادی پس از شکست حاکم «قوقند» به امپراتوری روسیه پیوست.
لغتشناسان قرقیزی در توصیف معنای اوش، آن را به نام «اشو زرتشت» پیوند داده و ادعا کردهاند که محل تولد زرتشت پیغمبر ایرانی در این مکان بوده است.
یکی از رویدادهای این شهر که در اواخر سال ۱۹۸۹ رخ داد، شورش و درگیری ازبکها و قرقیزهای ساکن این شهر بود که موجب کشته شدن تعداد زیادی از اهالی این منطقه شد.
رویداد دیگر این شهر، درگیری قومی مجدد بین ازبکها و قرقیزها در سال ۲۰۱۰ که بود که پس از قیام مردمی که موجب براندازی حکومت «قربان بیک باقیاف» شد، صورت گرفت.
قرقیزها در سال ۲۰۰۲، ۳ هزارسالگی این شهر را جشن گرفتند.
شهر اوش یکى از مراکز صنعتى قرقیزستان است و مقام دوم را پس از پایتخت دارد و همچنین این منطقه نیز مانند دیگر مکانهای فرغانه در پرورش اسب پرآوازه بوده است.
در ادبیات فارسی نیز به این شهر اشاره شده برای نمونه ۲ بیت زیر به ترتیب از ۲ شاعر «سوزنی» و «حمید بلخی» آورده شده است.
ز سمرقند بسی کس به دعای تو شدند به زیارتگه کاسان و عبادتگه اوش
معلوم من نشد که کجا رفت پیر اوش با او چه کرد گردش ایام دی و دوش