مرتضی محصص در گفتوگو با خبرنگار ورزشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره برنامههایی که تیم ملی فوتبال ایران میتواند پیش از حضور در جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل داشته باشد، بیان کرد: اردوها برای تمام تیمهایی که در سراسر دنیا به جام جهانی صعود میکنند، روال عادی دارد. این تیمها تا اولین بازی خودشان در جام جهانی برنامه مدونی طراحی میکنند. ما تاریخ اولین بازیمان در برزیل را نمی دانیم، اما میدانیم که جام جهانی از اول تابستان ۹۳ آغاز میشود. بنابراین کمتر از یک سال زمان در اختیار داریم.
وی افزود: اگر به فهرست بازیکنان در بازی آخرمان مقابل کره جنوبی برگردیم، می بینیم که تلفیقی از جوانها و با تجربهها را در ترکیب داریم. مثل نکونام، حسینی و جباری و عدهای کم تجربهتر مثل بیگ زاده یا حتی قوچان نژاد. اما در این میان ذخیرههایی که مدنظر کارلوس کیروش است از اهمیت ویژهای برخوردار خواهد بود. بازیکنانی که کیروش فکر میکند میتواند روی نیمکت کمک کنند باید سابقه ملی داشته باشند، اما بازیکنی مثل مسلمان چنین تجربهای را ندارد. منظورم از تجربه دادن زمان بیشتر به بازیکن در بازیهای بینالمللی است. شاید بازیکنی در ۱۰ جلسه تمرین حضور داشته باشد، اما جو بازی رسمی از تمرین فرق میکند. شاید بسیاری از بازیکنان در تمرین خودشان را آماده نشان دهند، ولی محک اصلی با حریفان قدر خواهد بود. بنابراین باید به جوانترها فرصت بیشتری داده شود. شما با توجه به سختی بازی در جام جهانی تاکتیک یک تیم در نیمه دوم بسیار مهم خواهد بود. بنابراین بازیکنان روی نیمکت میتوانند سرنوشت یک ملت را عوض کنند.
مدرس فیفا همچنین با اشاره به یکی از عوامل دیگر در آماده سازی تیم ملی جهت حضور در جام جهانی، تصریح کرد: انتخاب حریفان تدارکاتی نقش بسزایی در آماده سازی تیم ملی خواهد داشت. ما باید بدانیم که بازیهای ما در جام جهانی نه در ایران برگزار میشود و نه در اروپا و آفریقا. بلکه ما باید در آمریکای جنوبی رو در روی حریفانمان قرار بگیریم. بنابراین یک سفر به این منطقه حتما باید در برنامه ما وجود داشته باشد. اردو در برزیل فوقالعاده عالی است، اما ما میتوانیم در کشورهای دیگری مثل آرژانتین و اروگوئه کار مشابهی را انجام دهیم . من به آرژانتین و برزیل سفر کردهام و میدانم که شباهتهای بسیاری از هر لحاظ بین دو کشور وجود دارد. فاصله برزیل و آرژانتین بسیار کم بوده و تنها یک رودخانه آنها را از هم جدا کرده است . هدف من از دادن این اطلاعات افزایش ، اطلاعات جغرافیایی شما نیست، بلکه میخواهم بگویم ما میتوانیم حتی با برگزاری اردو در چنین کشورهایی، مهیای حضور در جام جهانی شویم.
محصص ادامه داد: ما باید قبل از شروع جام جهانی یک یا دو بازی تدارکاتی در برزیل یا آمریکای جنوبی انجام دهیم. همان طور که دیدید تیم ملی انگلیس هم چند وقت پیش به برزیل سفر کرد و بازی دوستانه ای با این تیم انجام داد. بنابراین همه به این فکر هستند. بعد از برگزاری چنین سفری باید به این فکر باشیم که با حریفان قدر بازی کنیم. این حریفان قطعا در اروپا هستند. ما باید حداقل دو یا سه بازی خوب با تیمهای اروپایی انجام دهیم. اسپانیا و آلمان یا تیمهایی که میدانیم هیچ شانسی مقابلشان نخواهیم داشت. اگر در خانه حریف بازی کنیم بهتر خواهد بود، چون تجربه در چنین شرایطی به دست میآید.
کارشناس فوتبال همچنین ارتقا سطح کادر فنی تیم ملی را یکی دیگر از عوامل موثر در موفقیت ایران در جام جهانی دانست و به ایسنا گفت: وضعیت کادر فنی باید هر چه سریعتر مشخص شود. منظورم سرمربی نیست، چون همه میدانیم که کیروش در تیم ملی ماندنی شد. کادر فنی در مرحله مقدماتی با کادر حاضر در جام جهانی باید تفاوت داشته باشد. کیروش میتواند کادرش را از این که هست بهتر کند. البته افراد فعلی شایستهاند، اما ما کادر بزرگتری برای تبادل اطلاعات بیشتر به سرمربی تیم در جام جهانی نیاز داریم. البته تمام اینها بستگی به خود کارلوس کیروش دارد که چه کسانی را از ایران و خارج به کادر فنی تیم ملی ایران اضافه کند. قطعا اگر دستیاران شایسته انتخاب شوند، میتوانند به خصوص در آنالیز بازی به سرمربی کمک کنند. با این حال اینها نظر شخصی من است، ولی ما باید کادر فنی جام جهانی برزیل را داشته باشیم، نه مرحله مقدماتی. ما به میدانی می رویم که بالاترین سطح فوتبال دنیاست. وقتی مربی توانایی مثل کیروش را داریم، میتوانیم کادر فنی مان را بسط دهیم.
وی همچنین با بیان این که حمایت اصحاب رسانه و مربیان و پیشکسوتان نیز میتوانند به موفقیت ایران در جام جهانی کمک کنند، خاطر نشان کرد: شما رسانهها بودید که نقش زیادی در صعود تیم ملی ایران به جام جهانی داشتید ، اما از اکنون نقش مهمتری تا شروع جام جهانی بر عهده شماست و باید در دادن اطلاعات به فوتبال کمک کنید و حسن نیتتان را نشان دهید. قول میدهم نوشتههای شما میتواند در دادن اطلاعات موثر باشد. شما میتوانید از بانک اطلاعاتی عظیمی که در اختیارتان است استفاده کنید. همچنین حمایت کارشناسان و مربیان میتواند در کاهش عدم تمرکز سرمربی تیم ملی موثر باشد. زمانی که کاپلو سرمربی تیم ملی انگلیس بود با مشکلاتی روبرو شد و بعضی مربیان لیگ این کشور از او به خاطر اردو و بازیهای تدارکاتی زیاد شکایت کردند. بنابراین چنین اتفاقی برای مربیان دنیا در سطح ملی وجود دارد. دلیلش هم نیز این است که مربی تیم ملی زمان کمی را در اختیار دارد تا تیمش آماده کند.
“مربی تیم ملی مثل جوشکار بوده که باید در زمان بسیار اندک، بتواند دو قطعه فلز را به هم جوش دهد، ولی مربی یک تیم باشگاهی مثل مجسمه سازی است که نیاز به زمان بیشتری دارد تا مجسمهاش را بسازد. ” محصص در ادامه با اشاره به این جمله معروف از تراپاتونی، سرمربی اسبق ایتالیا و فعلی ایرلند، عنوان کرد: اگر تنشی از لحاظ فکری در بین مربیان باشگاهی و تیم ملی به وجود میآید دلیلش این است و آنها میخواهند زمان بیشتری در اختیارشان قرار گیرد. با همه این تفاسیر باید بگویم که تعامل بین مربیان و کیروش باید بیشتر از این باشد. ما تا چند روز دیگر میخواهیم لیگ سیزدهم را شروع کنیم. این دوره از مسابقات باید پایه و اساس موفقیت ما در جام جهانی باشد. این مهم تنها با برنامهریزی و تعامل بین کادر فنی تیم ملی ، مسئولان و باشگاهها به دست خواهد آمد. به جرات میتوانم بگویم که ما توانایی صعود از دور اول مسابقات را داریم و میتوانیم برای اولین بار در تاریخ حضورمان در جام جهانی به آن برسیم. این انگیزه باید در تیم ملی ایجاد و به بقیه تزریق شود. البته صعود از گروهمان باید حداقل هدفمان باشد. وقتی از گروه صعود میکنیم
به گزارش ایسنا، همیشه در فوتبال ایران با وجود پتانسیلهای بالا مانعی به اسم مشکلات مالی برای پیشرفت و توسعه وجود داشته است. از طرفی نیز با عواملی که این کارشناس فوتبال برای موفقیت تیم ملی نام برده به نظر میرسد ایران برای آمادگی جهت حضور در جام جهانی روزهای سختی را پیشرو خواهد داشت.
مرتضی محصص در ادامه درباره موانع بودجه ای نیز، به خبرنگار ایسنا گفت: آقای نبی در مصاحبهای از نیاز تیم ملی به حداکثر ۱۵ میلیارد تومان برای جام جهانی خبر داده است. در حالی که من معتقدم این مبلغ بسیار ناچیز بوده و نیاز ما خیلی بیشتر از اینها است. به اعتقادم آقای نبی رعایت بسیاری از مسائل را در گفتن این مبلغ کرده است، اما دکتر روحانی، رییس جمهوری که چیزی هم به شروع کارش نمانده است، قول داده همه نوع کمک را برای موفقیت فوتبال انجام دهد. من آینده خوب و مثبتی را میبینم و موفقیت فعلی فوتبال ساده به دست نیامده است و هر چقدر برایش هزینه کنیم جای دوری نمیرود لیاقت فوتبال ایران بیشتر از صعود به مرحله حذفی جام جهانی است. ما میتوانیم به دنیا ثابت کنیم که هدفمان از رفتن به جام جهانی تنها انجام سه بازی و کسب سه باخت نیست. ما برای این هدف احتیاج به بودجه کلان داریم. این بودجه برای فوتبال است. فوتبالی که میتواند راهگشای بسیاری از جوانان باشد. فوتبال درس زندگی است. ما باید برای موفقیت این فوتبال با درایت فکر کنیم و برنامهریزی درستی داشته باشیم.