استفان اسوالفورس، استاد جامعهشناسی دانشگاه اومیو سوئد در نامهای سرگشاده به پارلمان نروژ ادوارد اسنودن، افشاگر امریکایی را که وجود و وسعت برنامه نظارتی دولت واشنگتن در سطح جهان را افشا کرد، نامزد دریافت جایزهی صلح نوبل کرد.
در این نامه آمده است: «ادوارد اسنودن با پرده برداشتن از این برنامه جاسوسی، که با نقض قوانین ملی و توافقنامههای بینالمللی صورت گرفت، کمک کرده است تا جهان ذرهای بهتر و امنتر شود… وی همچنین نشان داده است که افراد میتوانند برای دفاع از حقوق و آزادیهای اساسی ایستادگی کنند.»
اسوالفورس اقدامِ اسنودن ۳۰ ساله برای افشای عملیاتهای نظارتی امریکا را «تلاشی قهرمانانه با بهایِ شخصی سنگین» دانست.
وی تصریح کرد: «این مثال مهم است زیرا از زمان محاکمه نورنبرگ در سال ۱۹۴۵، روشن شده است که عبارت “من فقط از دستورات پیروی میکنم” هرگز بهانهی قابل قبولی برای عمل بر ضد حقوق و آزادیهای بشری نخواهد بود.»
به گزارش پرس تی وی، اسنودن اطلاعاتی را درباره طرح گستردهی آژانس امنیت ملی امریکا (NSA)، از جمله طرح پریسم (PRISM) که برای ردگیری مشترکان سرورهای مستقر در امریکا چه در داخل این کشور و چه دیگر کشورها بود، منتشر کرد.
وی همچنین اسناد دیگری را افشا کرد که نشان میداد واشنگتن از دفاتر اتحادیه اروپا، شهروندان اروپایی و همچنین شرکتها و افراد در امریکای لاتین جاسوسی میکرده است.
این استاد دانشگاه در ادامه از کمیتهی نوبل خواست اهدای این جایزه به اسنودن را در نظر داشته باشند.
اسوالفورس در پایان گفت: «این امر تمایل برای ایستادگی در دفاع از حقوق مدنی و حقوق بشر را نشان میدهد، حتی اگر چنین دفاعی به مزاج قدرت نظامی غالب بر جهان خوش نیاید.»
جایزه صلح نوبل در سال ۱۹۰۱ به تلاش آلفرد نوبل، صنعتگر سوئدی پدید آمد. این جایزه هر ساله به فرد یا گروهی که «بیشترین تلاش را برای دوستی میان ملتها، کاهش و یا انحلال ارتشها و تشکیل و ارتقاء کنفرانسهای صلح» کرده باشد، اهدا میشود.
جام