تیم مجلس، اولین تیم
مجلس شورای اسلامی در سال ۵۹ تشکیل شد و در اولین دوره بسیاری از روحانیون و انقلابیون وارد قوه مقننه شدند. هاشمی در همین سال به ریاست مجلس انتخاب شد. وی از حمایت حزب جمهوری و جامعه روحانیت مبارز تهران برخوردار بود و به همین دلیل توانست هر چهار سال به عنوان رئیس مجلس انتخاب شود. مجلس دوم نیز همین گونه بود و هاشمی هر چهار سال به ریاست مجلس رسید. حتی در مجلس سوم نیز که تعداد زیادی از کاندیداهای مجمع روحانیون مبارز وارد مجلس شدند، هاشمی با ۱۸۷ رأی از ۱۹۲ رأی به ریاست مجلس انتخاب شد.[۱]ریاست او در مجلس تا سال ۶۸ و انتخابش به عنوان رئیس جمهور ادامه یافت. او در مجلس با اغلب نمایندگان از جناحهای مختلف رابطه خوبی داشت و به واسطه اینکه از یکی از مبارزان اصلی انقلاب اسلامی بود مورد احترام گروههای مختلف سیاسی بود.
حسن روحانی یکی از نزدیکترین یاران هاشمی در طول انقلاب بوده است که سابقه آشنایی او با هاشمی به مجلس اول برمیگردد. روحانی رئیس کمیسیون دفاع در مجلس اول و دوم بود. او در سال ۶۷ که هاشمی از سوی حضرت امام خمینی(ره) به جانشینی فرمانده کل قوا رسید معاون هاشمی در این ستاد شد. با تشکیل شورای عالی امنیت ملی در سال ۶۸ روحانی از سوی هاشمی به دبیری این شورا برگزیده شد و تا سال ۸۴ این سمت را برعهده داشت. وی از سال ۱۳۷۱ تاکنون نیز ریاست مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام را بر عهده دارد[۲] و از نزدیک با هاشمی همکاری میکند. از دیگر نزدیکان هاشمی در مجلس که البته نسبت فامیلی با وی دارد حسین هاشمیان است. وی در دورههای اول تا چهارم و هشتم نمایندگی مردم رفسنجان را بر عهده داشت.[۳]یکی از یاران هاشمی که در طی حضور او در مجلس ریاست دفتر وی را بر عهده داشت سید جمال ساداتیان است. ساداتیان در دولت هاشمی نیز حضور داشت و رئیس دفتر امور مشاوران ریاست جمهوری بود.[۴] وی بعدها یکی از تهیهکنندگان معروف سینما شد و فیلمهای مثل به رنگ ارغوان، چهارشنبه سوری، دایره زنگی و برف روی کاجها به تهیهکنندگی او در سینما به نمایش درآمد.[۵]
به ترتیب از چپ: سید جمال ساداتیان، حسین هاشمیان، حسن روحانی
تیم دولت، نزدیکترین یاران هاشمی
هاشمی در سال ۶۸ و با توافق اکثر گروههای سیاسی وارد رقابتهای ریاست جمهوری شد و به پیروزی رسید و در سال ۷۲ نیز، علی رغم وجود یک رقیب قوی به نام احمد توکلی، به ریاست جمهوری رسید. هاشمی در این هشت سال با وزرا و مدیران مختلفی کار کرد، اما نزدیکترین یاران هاشمی با عنوان کارگزاران سازندگی در سال ۷۴ اعلام موجودیت کردند. بیانیه اول این حزب به امضای ۱۶ نفر از کارگزاران و مدیران دولت هاشمی رسید. این ۱۶ نفر عبارتند از: اسماعیل شوشتری، عطاءالله مهاجرانی، محسن نوربخش، محمد هاشمی رفسنجانی، محمدعلی نجفی، مرتضی محمدخان، عیسی کلانتری، اکبر ترکان، سیدمحمد غرضی، بیژن زنگنه، غلامحسین کرباسچی، رضا امراللهی، غلامرضا فروزش، مصطفی هاشمیطبا، غلامرضا شافعی، محمدرضا نعمتزاده.
به ترتیب از چپ: زنگنه، نعمت زاده، کرباسچی، حجه الاسلام شوشتری، مهاجرانی، مرحوم نوربخش و کلانتری
این افراد بعدها نیز جزء طرفداران اصلی هاشمی شدند و در مقاطع مختلف از مواضع هاشمی حمایت کردند. از دیگر افرادی که بعدها به حزب کارگزاران پیوستند میتوان به محمد عطریانفر، حسین مرعشی، هدایت الله آقایی، مرتضی الویری و فائزه هاشمی نام برد. مؤثرترین اعضای حزب در این مدت را میتوان مهاجرانی، کرباسچی، نوربخش، نجفی، محمد هاشمی و مرعشی دانست. این افراد در عرصه سیاسی و اقتصادی به تکنوکراتهایی معروف شدند که اقتصاد لیبرالی را پذیرفتهاند. اغلب این افراد در انتخابات ۸۴ از هاشمی حمایت کردند و در انتخابات ۸۸ از موسوی و کروبی. تعدادی از اعضای فعال این حزب از جمله محمد عطریانفر، هدایت الله آقایی و مرتضی الویری در در جریان فتنه ۸۸ دستگیر و محاکمه شدند[۶]و مهاجرانی نیز سالهاست که در خارج از کشور به فعالیت سیاسی علیه نظام جمهوری اسلامی مشغول است.
تیم مجمع تشخیص
هاشمی از ابتدای تشکیل مجمع تشخیص ریاست این شورا را بر عهده داشته است و در اداره آن از افراد زیادی کمک گرفته است. محمدباقر نوبخت، دبیر کل حزب اعتدال و توسعه، معاون پژوهشهای اقتصادی مرکز تحقیقات استراتژیک و از حامیان جدی هاشمی در انتخابات ۸۴ است. علی آقامحمدی، نماینده سه دوره همدان، ریاست کمیسیون علمی راهبردی مجمع تشخیص را بر عهده دارد. او در سال ۸۸ و پس از معاون اولی رحیمی در دولت، معاون نظارت و هماهنگی در سیاستهای اقتصادی معاون اول رئیس جمهور شد، اما به دلیل اختلافاتی که با برخی از اعضای دولت داشت در سال ۹۰ استعفا داد. اکبر ترکان، وزیر دفاع و نیروی دولت هاشمی، مدیر گروه پژوهشی امور زیربنایی مرکز تحقیقات استراتژیک را بر عهده دارد. علاوه بر این افراد، سیدمحمد میرمحمدی، رئیس دفتر هاشمی در زمان ریاست جمهوری و نماینده سابق مجلس، به عنوان پژوهشگر در مجمع تشخیص حضور دارد. همچنین محمد هاشمی به عنوان رئیس دفتر و حسن روحانی به عنوان رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص فعالیت میکنند.
به ترتیب از چپ: اکبر ترکان، علی آقا محمدی، سید محمد میر محمدی، محمد باقر نوبخت، محمد هاشمی
تیم رسانهای
رسانه های حامی هاشمی بیشتر جزء رسانههای چاپی به شمار میروند و چندین روزنامه، حامی جدی هاشمی به شمار میروند. از جمله این روزنامهها میتوان به روزنامه جمهوری اسلامی و آرمان روابط عمومی اشاره کرد. در روزنامه جمهوری اسلامی که پس از انقلاب و به عنوان ارگان حزب جمهوری فعالیت خود را آغاز کرد مسیح مهاجری مهمترین حامی هاشمی است. مهاجری که از ابتدای تأسیس روزنامه در آن فعالیت میکرده است اکنون به عنوان مدیرمسئول در این روزنامه انجام وظیفه میکند. از دیگر روزنامه های حامی هاشمی روزنامه آرمان روابط عمومی است. این روزنامه به مدیرمسئولی هوشمند سفیدی و سردبیری حسین عبداللهی منتشر میشود و حمایت بسیار کلیشهای و شدیدی از هاشمی در روزنامه خود دارد. حسین سلطانیفر، استاد دانشگاه آزاد و مدیر مسئول روزنامه صبح اقتصاد، از دیگر یاران رسانهای هاشمی است که مدیریت گروه پژوهشهای رسانهای مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص بر عهده اوست. در بین رسانههای مجازی نیز میتوان به سایت خبری آفتاب اشاره کرد که مدیر مسئولان آن از جمله بابک دربیگی و غلامعلی دهقان از نزدیکان رسانهای هاشمی به شمار میروند. علی غزالی دیگر حامی رسانهای هاشمی است که مدیر مسئولی سایت بازتاب امروز را برعهده دارد. در سایت بازتاب امروز نیروی دیگری نیز وجود دارد که از مواضع هاشمی حمایت میکند و آن سیدعمار کلانتری است. اما مهمترین یار هاشمی در عرصه رسانههای مجازی فؤاد صادقی است. او سالهاست در عرصه رسانهای کشور فعال است و در سایتهای آینده و بازتاب امروز حمایت بسیار زیادی از مواضع هاشمی داشته و دارد و هیچگاه این حمایت را پنهان نکرده است.[۷]
تیم خانوادگی، جنجالیترین تیم
خانواده هاشمی یکی از سیاسیترین خانوادههای جمهوری اسلامی است و اغلب اعضای این خانواده به گونهای در عرصه سیاسی فعال هستند. البته خود هاشمی خانوادهاش را سیاسی نمیداند. او در سایت شخصیاش مینویسد: «خانواده من وارد سیاست نشدند. دخترانم یکی وارد کار ورزش و دیگری وارد بنیاد بیماران خاص شدند. پسرانم، محسن که در اروپا جز انجمن اسلامی بود که زمینه سیاسی داشت. به ایران آمد، مشغول کار در موشکسازی شد. رشتهاش مربوط به بدنه موشکسازی بود و به همین خاطر تحصیلش را نیمهکاره رها کرد و آمد. چون به او نیاز داشتیم. کارش مخفی بود و بعد به بازرسی رئیس جمهوری آمد که آنهم کاری مخفی بود. کسی را میخواستیم که از اطلاعات سوء استفاده نکند. بعد به مترو رفت که الان هم هست. مهدی به صنعت علاقه داشت و فهمید که وضع ما در دریا ضعیف است. صنایع دریایی ما خیلی ضعیف بود. او دنبال سکوسازی و لولههای کف آب و حفاری در دریا رفت که وابسته بودیم. آخرش به پارس جنوبی و عسلویه رسید و الان به CNG رفت که برای صرفهجویی و محیطزیست خوب است. یاسر هم با آقای فروزش وزیر سابق جهاد سازندگی درباره خود کفایی پنیر کار میکرد.»[۸] البته همانگونه که از متن برمیآید نوشته مربوط به چندین سال پیش و زمان حضور محسن هاشمی در مترو است و شاید در حال حاضر هاشمی به راحتی نتواند ادعا کند که خانوادهاش وارد سیاست نشدهاند، زیرا فائزه هاشمی در سال گذشته به دلیل فعالیت تبلیغی علیه نظام به شش ماه حبس محکوم شد[۹] و پرونده مهدی هاشمی نیز به جرمهای امنیتی و مالی در جریان است.[۱۰]از دیگر حامیان خانوادگی هاشمی همسر او، عفت مرعشی، است. وی که در چند سال گذشته مواضع سیاسی متعددی گرفته است جنجالیترین موضعش را در انتخابات ۸۸ و در پس از رأیگیری گرفت، زیرا هنگامی که از او پرسیدند اگر موسوی رای نیاورد مردم چه بکنند گفت: «بریزند توی خیابانها.»[۱۱]محمد هاشمی نیز از جمله یاران خانوادگی هاشمی است که سابقه ریاست بر صدا و سیما و عضویت در مجمع تشخیص را در کارنامه خود دارد.
وجود دو خبر در صفحه اول در خصوص دادگاه های فرزندان هاشمی رفسنجانی
تیم دانشگاه آزاد
دانشگاه آزاد در سال ۶۱ و با پیشنهاد هاشمی به امام خمینی (ره) تشکیل شد. این دانشگاه به صورت هئیت امنایی اداره میشد و از سال ۶۱ تا سال ۹۰ ریاست آن بر عهده عبدالله جاسبی بود. در این سال و طی بحثهای فراوانی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی درگرفت فرهاد دانشجو به ریاست این دانشگاه برگزیده شد. از جمله یاران هاشمی در دانشگاه آزاد، علاوه بر جاسبی، میتوان به بهمن یزدی صمدی و حمید میرزاده اشاره کرد. میرزاده که از اعضای هئیت مؤسس دانشگاه آزاد است در هنگام رأیگیری برای ریاست دانشگاه آزاد در سال ۹۰ از حامیان جدی جاسبی بود. او در زمان نخست وزیری موسوی معاون اجرایی نخست وزیر بود و در دولت دوم هاشمی نیز به ریاست سازمان برنامه و بودجه رسید.[۱۲]
تیم مشاوران
هاشمی در عرصههای مختلف کاری از مشاوران مختلفی استفاده نموده است. او در حال حاضر و در مجمع تشخیص از مشاوره افراد زیر استفاده میکند: قدرت الله علیخانی، نماینده سابق قزوین، مشاور پارلمانی. حسین کمالی، نماینده سابق مجلس و وزیر کار دولت هاشمی، مشاور اجتماعی. تیمور علیعسگری، نماینده سابق مشهد، مشاور و رابط پارلمانی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص. غلامعلی رجایی، نویسنده و پژوهشگر، مشاور.
به ترتیب از چپ: حجه الاسلام تیمور علی عسگری، حسین کمالی، حجه الاسلام قدرت الله علی خانی وغلامعلی رجایی
تیم از دیگران برگشته
در بین حامیان هاشمی برخی افراد وجود دارند که موضع ثابت سیاسی ندارند و در مقاطع مختلف از گروههایی با اندیشههای متفاوت دفاع کردهاند و به نظر میرسد که حمایتشان از هاشمی نیز جنبه صوری و مقطعی داشته باشد. این افراد بیشتر در انتخاباتها طرفدار هاشمی شدهاند. از جمله این افراد میتوان به صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، و علی مطهری اشاره کرد. علی مطهری که در سال ۸۴ طرفدار احمدی نژاد بود اکنون به عنوان سخنگوی ستاد هاشمی انتخاب شده است!
نتیجه گیری
در مجموع میتوان گفت که بیشترین و تأثیرگذارترین یاران هاشمی افرادی هستند که در دو دولت او به عنوان کارگزار خدمت کردهاند و آنانند که امروز بیشترین حمایت را از وی انجام میدهند. این افراد، در زمینههای مختلف، زاویه زیادی با گفتمان اسلام ناب و انقلابی دارند. به طور مثال، در زمینه سیاست خارجی، کارگزاران سازندگی، از اصولی مانند تشنج زدایی، طرفداری از مذاکره و رابطه با آمریکا و جذب سرمایههای خارجی پیروی میکند و یا در حوزه اقتصاد، طرفدار سیاست تعدیل اقتصادی، اقتصاد آزاد و سرمایهداری است و برنامههای توسعه در دولت هاشمی رفسنجانی محصول تفکر همین افراد است.[۱۳] از دیگر یاران مؤثر هاشمی خانواده وی هستند و در زمینه خانواده هاشمی بحثهای فراوانی وجود دارد. اظهارات جنجالی و مغرضانه خانم عفت مرعشی در طول سالیان گذشته باعث ضربهزدن به اعتبار و حیثیت هاشمی شده است و فرزندان هاشمی -بخصوص فائزه و مهدی- در این مدت فعالیتهایی را علیه نظام انجام دادهاند که برای هاشمی مشکلات زیادی را به وجود آورده است.
*****
[۱]. http://www.ical.ir/index.php?option=com_mashrooh&view=session&id=1167&Itemid=38
[۲]. http://www.csr.ir/departments.aspx?lng=fa&abtid=09&&depid=45&&semid=29
[۳]. http://rc.majlis.ir/fa/parliament_member/show/701987
[۴]. کارنامه و خاطرات هاشمی رفسنجانی در سال ۱۳۶۸، صفحه ۵۷۰٫
[۵]. http://www.boshrafilm.com/Default.aspx?PageName=AboutBoshra
[۶]. http://www.pajoohe.com/fa/index.php?Page=definition&UID=43081
[۷]. http://www.baharnews.ir/vdcivuaz.t1az32bcct.html
[۸]. http://www.hashemirafsanjani.ir/content/%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%AF%D9%87
[۹]. http://www.mashreghnews.ir/fa/news/89821/%D8%AD%DA%A9%D9%85-%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF-%D9%81%D8%A7%D8%A6%D8%B2%D9%87-%D9%87%D8%A7%D8%B4%D9%85%DB%8C-%D8%A7%D8%B9%D9%84%D8%A7%D9%85-%D8%B4%D8%AF-6-%D8%B3%D8%A7%D9%84-%D8%AD%D8%A8%D8%B3-%D9%81%DB%8C%D9%84%D9%85
[۱۰]. http://rasanews.ir/NSite/FullStory/News/?Id=153815
[۱۱]. http://www.bultannews.com/fa/news/137077/%D9%86%DA%AF%D8%A7%D9%87%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D8%AA%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AE-%D8%AA%D8%B1%D8%AF%DB%8C%D8%AF%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%87%D8%A7%D8%B4%D9%85%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%D8%AA-%D8%A7%D9%86%D8%AA%D8%AE%D8%A7%D8%A8%D8%A7%D8%AA
[۱۲]. http://www.fardanews.com/fa/news/113353/%DA%AF%D8%B2%DB%8C%D9%86%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D8%B7%D8%B1%D8%AD-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%B1%D9%8A%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%A2%D8%B2%D8%A7%D8%AF
[۱۳]. http://borhan.ir/NSite/FullStory/News/?Id=2856