این همایش با حضور ۱۲۰ زن فرهیخته داخلی و خارجی در هتل اوین در دو نوبت صبح و عصر برگزار شد و از آنجا که اعلام فراخوان مقاله به صورت عمومی نبوده است، از برخی از زنان فرهیخته جهان اسلام درخواست ارائه مقالات سفارشی پیرامون چالشهای کشور خود شده است.
در حاشیه این همایش، نشست ویژه ای با حضور تشکلهای مردم نهاد بانوان را با هدف گسترش فرهنگ تقریب و بررسی جایگاه زن مسلمان را برگزار می کند و از برخی شخصیت های داخلی از جمله وزیر امور خارجه و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دعوت به عمل آمده است و علاوه بر حضور حدود ۳۰ مهمان خارجی، همسران سفرای کشورهای اسلامی نیز در این همایش شرکت کردند.
بیانیه اختتامیه همایش اتحادیه جهانی زن مسلمان در پایان این همایش یک روزه قرائت شد.
* متن بیانیه اختتامیه همایش اتحادیه جهانی زن مسلمان به این شرح است:
«بسمالله الرحمن الرحیم
مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِّن ذَکَرٍ أَوْ أُنثَی وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیَاهً طَیِّبَهً وَلَنَجْزِیَنَّهُمْ أَجْرَهُم بِأَحْسَنِ مَا کَانُواْ یَعْمَلُونَ ( آیه ۹۷ سوره نحل )
هر کس عمل صالح کند، در حالی که مؤمن است، خواه مرد باشد یا زن، به او حیات پاکیزه می بخشیم، و پاداش آنها را به بهترین اعمالی که انجام دادند خواهیم داد . ( آیه ۹۷ سوره نحل )
آیه مذکور نگاه انسانشناسی اسلام را به خوبی به تصویر میکشد و بر اساس همین نگاه است که مقام زن تعریف میشود. توجه جدی و ارزش نهادن به مقام والای زن مسأله تازهای نیست بلکه مطلبی است که دین اسلام چهارده قرن پیش بدان توجه داشته است. از نظر اسلام زنان همانند مردان در تمامی عرصهها مسوول و صاحب حق بوده و باید مسوولانه سرنوشت خود و جامعه خویش را رقم زنند. امروزه زن مسلمان و متعهد در پی یافتن روشهای درست و متقن بر اساس اسلام ناب محمدی صلی الله و علیه و آله در جهت مقابله با اسلام آمریکایی و سکولار است.
شکی نیست که بانوان از جایگاه تربیتی مهمی در خانواده و جامعه برخوردارند و بر اساس این جایگاه و اثرگذاری عمیق که از نهاد خانواده آغاز و تا بخشهای مختلف اجتماع وسعت مییابد تکالیف ویژهای بر عهده دارند. اینگونه است که امام خمینی(ره) رهبر فقید انقلاب اسلامی ایران زنان را انسانساز و جامعهساز نامیده است.
لذا بدیهی است بر اساس اهمیت جایگاه زنان و تکلیفی که از آن نشأت میگیرد عرصههای متعددی برای عمل به تکلیف مطرح شود؛ عرصههایی همچون خانواده و تلاش در جهت استحکام بخشیدن به آن و مسوولیتی چون تربیت فرزندان بر مبنای شریعت محمدی(ص) و در پی آن عرصه وسیعی چون جامعه اسلامی و مسوولیتهایی که در برابر آن وجود دارد.
اهمیت حضور سازنده و هوشمندانه زنان در جامعه و تکالیفی که در آن بر عهده دارند از آن رو مورد تاکید قرار میگیرد که در حال حاضر جامعه اسلامی در شرایط ویژهای به سر میبرد و ضرورت دارد ظرفیتها و توانمندیهای پراکنده مسلمین در اقصی نقاط عالم در کنار هم قرار گرفته و امت واحده را استحکام بخشند. زمان در گردنههای حوادث سرنوشتساز در حال عبور است و آنچه این روزها بر یک یک افراد جامعه اسلامی به ویژه زنان واجب است توجه به مسوولیتهای خود در این برهه سرنوشتساز و بهرهگیری از تمامی امکانات میباشد.
امکاناتی همچون تشکلهای مردمنهاد که دشمن به جهت آگاهی از تأثیرگذاری آنها بویژه در شرایط موجود از سازمانهای مردمنهاد غربگرا برای دستیابی به اهداف خود و سعی در به انحطاط کشاندن زنان استفاده میکند و در این راه، روشهای پیچیدهای را به طور هماهنگ به کار میگیرد؛ لذا لازم است در برابر این حرکت مزدورانه دشمنان اسلام گام مؤثری برداشت و این اقدام برای هریک از اعضاء جامعه اسلامی لازم است. اما هرچه این قدمها همسوتر و هماهنگتر برداشته شود نتیجه مقبولتر خواهد بود و البته خداوند در این راه یاور یاران خویش است.
از این روست که حضرت آیتالله العظمی خامنهای، تمرکز دشمنان بر مقوله زن به عنوان یکی از مبانی هجوم سیاسی – تبلیغاتی سیاستگذاران و برنامهریزان غربی به نظام اسلامی را، علت ضرورت توجه کامل اندیشمندان اسلامی به مقوله زن خواندند؛ چراکه نگاه غرب به زن، گمراهی و ضلالتی عمیق و بزرگترین اهانت و ضربه به کرامت وی است علاوه بر آن که غربیها، بحث زن را با شدت مطرح میکنند اما اسمی از خانواده نمیآورند؛ چراکه بحث خانواده از نقاط ضعف بارز آنهاست.
بنا بر همین ضرورت بود که در بیست و ششمین کنفرانس وحدت اسلامی در تاریخ ۱۶ ربیع الول ۱۳۴۳ هجری قمری در حضور اندیشمندان جهان اسلام تشکیل اتحادیه جهانی زن مسلمان به تصویب رسید. بدین منظور همایش با حضور جمع کثیری از زنان فرهیخته و فعال جهان اسلام در روز اول ذی القعده ۱۳۴۳ برگزار گردید اساسنامه این اتحادیه پس از بحث و بررسی تصویب گردید.
حاضران در این اجلاس پس از بررسی راههای تعامل تشکلهای مردمنهاد بانوان با اتحادیه جهانی زن مسلمان در راستای گسترش فرهنگ تقریب در جامعه بانوان مسلمان بر محورهای زیر تأکید کردند:
•محور۱ : نقش سازمانهای مردم نهاد زنان در راستای تقویت و توسعه فرهنگ تقریب و وحدت امت اسلامی
۱-۱ تبیین سیاستها و راهبردهای مشترک در جهت تحقق و توسعه هماهنگ جامعه بانوان مسلمان در کشورها
۱-۲ تعامل تشکلهای مردم نهاد بانوان با اتحادیه جهانی زن مسلمان
• محور ۲: سازمانهای مردم نهاد زنان ، فرصتها و چالشها
۲-۱ راههای تأثیرگذاری سازمانهای مردمنهاد زنان، بر جامعه بینالملل
۲-۲ مشکلات و موانع تأثیرگذاری سازمانهای مردم نهاد در جهت ارتقاء جایگاه زنان در جهان
شرکت کنندگان در این همایش در راستای گسترش فرهنگ تقریب در جامعه بانوان مسلمان بر محورهای زیر تأکید کردند:
۱٫ ضرورت توجه جدی به اصل پر اهمیت وحدت بین مسلمین در جهت مقابله با توطئههای دشمنان.
۲٫ ایجاد فرصتهای بیشتر و فراهم نمودن ظرفیتهای متعدد در تمام نقاط جهان برای مردم به منظور آشنا نمودن آنان با دین مبین اسلام و به ویژه نوع نگرش آنان به زن.
۳٫ ایجاد زمینههای ارتباط موثر و مستمر زنان فعال و نخبه جهان اسلام با یکدیگر در جهت همافزایی قدرت تشکلهای زنان مسلمانان.
۴٫ توجه به ضرورت فراهم نمودن زمینههای ارتباط گسترده و نظاممند میان اندیشمندان کشورهای اسلامی و تبادل اطلاعات و آراء و آثار آنان با یکدیگر در زمینه تهدیدها و فرصتهای موجود در برابر جهان اسلام و تاکید براهمیت این همیاری و تاثیرات مثبت آن در بدنه جامعه اسلامی
۵٫ تاکید بر برگزاری نشستهای متعدد بینالمللی با هدف هماندیشی زنان فعال و نخبه جهان اسلام به منظور بررسی موانع و مشکلات پیش روی آنان و تلاش در جهت دست یابی به راهکارهای مناسب
در جمعبندی نهایی شرکتکنندگان محترم همایش جهانی زن مسلمان موارد زیر را تصویب نمودند:
۱- ایجاد دبیرخانه دائمی اتحادیه جهانی زن مسلمان در تهران
۲- برگزاری سالانه این همایش در کشورهای داوطلب
۳- راهاندازی پایگاه اطلاعرسانی مشترک تشکلهای مردمنهاد زنان جهان اسلام
۴- تشکیل کارگاههای آموزشی مرتبط با شرایط روز جهان اسلام در کشورهای اسلامی
۵- تلاش در جهت انسجام بخشیدن تشکلات مشابه برای حضور فعال و موثردر مجامع بینالمللی
۶- تهیه سند جامع حقوق و مسوولیتهای زن مسلمان
همچنین شرکت کنندگان ” همایش جهانی زن مسلمان ” با توجه به وضعیت فعلی جهان اسلام و ملتهای مسلمان موارد زیر را مورد تاکید قرار دادند:
• ما اعضاء اتحادیه جهانی زن مسلمان ، همراهی خود را با نهضتهای انقلابی مردم مسلمان منطقه در جهت اسلامخواهی و اصلاح امور امت اسلام اعلام مینماییم و جنایات دولتهای استکباری غرب و دستنشاندگان آنان را علیه ملتهای مسلمان محکوم میکنیم.
• ما در اتحادیه جهانی زن مسلمان توطئه فتنه جنگ مذهبی و قومی که توسط امریکا و اسرائیل و همدستان محلی آنان در بسیاری از کشورهای اسلامی بویژه سوریه، عراق، پاکستان، میانمار و بحرین و مصر به راه افتاده است را محکوم و اعلام میداریم مهمترین وظیفه شرعی و عقلی همه مسلمانان، تحکیم وحدت اسلامی و مقابله با توطئه ایجاد تفرقه و خصومت مذهبی و قومی میان جامعه مسلمین است
• اکنون که ملتهای مسلمان و مظلوم جهان مورد تهدید و آزار دست نشاندگان دولتهای استکباری قرار میگیرند سکوت مجامع بین المللی و نهادهای حقوق بشری را غیرقابل قبول دانسته و این سکوت را یاری کننده دشمنان آزادی و انسانیت میدانیم.
• ما معتقدیم نا آرامیهایی که درکشورهای منطقه صورت میگیرد از سوی استکبار جهانی و به ویژه آمریکا و اسرائیل هدایت میشود تا خط مقدم مقابله با دشمن صهیونیستی یعنی خط مقاومت را متزلزل نماید.
• زنان مسلمان از حرکتهای عدالتخواهانه دیگر ملتهای جهان حمایت مینمایند و اعلام میدارند که پشتیبان مردم مظلوم و ستمدیده جهان در راستای تحقق عدالت هستند.
• زنان عضو اتحادیه جهانی زن مسلمان از سازمان همکاری کشورهای اسلامی میخواهند نسبت به مطالبات به حق مردمی در کشورهای مسلمان برخورد موثرتری داشته باشند و زمینه را برای ثبات و استحکام کشورهای اسلامی با در نظر گرفتن حضور همهجانبه مردم در فرایند اداره کردن کشورشان فراهم نمایند.
“وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِیَاء بَعْضٍ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَیَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنکَرِ وَیُقِیمُونَ الصَّلاَهَ وَیُؤْتُونَ الزَّکَاهَ وَیُطِیعُونَ اللّهَ وَرَسُولَهُ أُوْلَئِکَ سَیَرْحَمُهُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ عَزِیزٌ حَکِیمٌ”آیه ۷۱ سوره توبه
“و مردان و زنان مؤمن همه یاور و دوستدار یکدیگرند، خلق را به کار نیکو وادار و از کار زشت منع می کنند و نماز به پا می دارند و زکات می دهند و حکم خدا و رسول او را اطاعت می کنند، آنان را البته خدا مشمول رحمت خود خواهد گردانید، که خدا صاحب اقتدار و درست کردار است.”