به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، یازده سال پیش بود که مذاکرات ایران و کشورهای ۵+۱ آغاز شد تا در مورد پرونده هستهای و برداشتن تحریمهایی که از زمان پیروزی انقلاب اسلامی ایران (۱۹۷۹/۱۳۵۷) بر این کشور تحمیل شد، صحبت شود. ایران از حق هستهای خود کوتاه نیامد و در برابر تحریمها تسلیم نشد بلکه از آنها برای خودکفایی داخلی و بهرهگیری از متخصصان خود برای پیوستن به کشورهای صنعتی و هستهای تا رسیدن به علوم فضا و هوا و نظامی و غیره بهره گرفت.
وبگاه خبری «النشره» لبنان، با بیان این مطلب، در گزارشی درباره مذاکرات هستهای نوشت: «ایران هستهای» عنوانی عام است که عناوین بسیاری از اختلافات و برخوردهای ایران و غرب را باعث میشود که ممهمترین آنها اختلافات سیاسی است. اما چرا آمریکا و غرب خواهان توافق با ایران هستند؟ چرا ایران کوتاه نمیآید در حالی که تحت تحریم است و ملتش تمام عواقب این تحریمها را تحمل میکند؟ برگ برندههای ایران برای ایستادگی بر روی موضعش چیست؟
ایران با پیروی از حدیث نبوی «پیروزی، صبر بر زمان است» بر استراتژی صبر طولانی مدت و بهرهبری از عناصر قدرت متعددش تکیه کرده است و از محل ذخیره ارزی ملی هزینه نکرد. در نگاه اولیه به مذاکرات وین ملاحظه میشود که ایران به دستآوردهای زیر رسیده است:
۱- به رسمیت شناختن برخورداری ایران از انرژی هستهای صلحآمیز و نه نظامی. این در حالی است که موضع پیشین غرب رد کلی انرژی هستهای در ایران بود. دیگر اینکه آمریکا و گروه ۵+۱ اعتراف کردند که ایران به تمامی مفاد توافق ژنو ۲۰۱۳ کاملا پایبند بوده است، اعترافی که مشخص میکند این غرب است که در پرونده مذکور مشکلتراشی میکند نه ایران.
۲- بازگرداندن حدود ۱۰ میلیارد دلار از اموال بلوکه شده ایران در غرب در دو نوبت، یکبار قبل از مذاکرات وین و یکبار بعد از آن.
۳- ایران ثابت کرد که شکست آمریکای مستکبر محال نیست اگر چه بعد از ۳۰ سال تحریم و تحمیل جنگ عراق علیه ایران اتفاق بیفتد.
۴- مسئله هستهای ایران نه تنها بر خلاف انتظار آمریکا به این کشور ضربه زد بلکه ایران هوشمندانه از آن نهایت بهره را برد. ایران توان هستهای خود را حفظ کرد و به جای اینکه مسئله هستهای باعث عقبنشینیهای سیاسی این کشور در منطقه شود از آن در خدمت مذاکرات سیاسی استفاده کرد. به عنوان مثال در سوریه از آن به نفع نظام کنونی این کشور و محور مقاومت استفاده کرد و این موضوع در نتایج میدانی عراق و یمن نیز دیده شد تا متحدانش مواضع خود را تثبیت کنند. اینها تنها چند دقیقه پس از پایان مذاکرات وین اثبات شد و «چاک هیگل» وزیر دفاع آمریکا که مخالف حل سیاسی در سوریه بود، برکنار شد تا «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه باقی بماند و این اولین نتایج تفاهم سیاسی بود.
۵- «جان کری» وزیر خارجه آمریکا اعتراف کرد که خواسته مورد نظر، یک توافق سیاسی است که توافق فنی هستهای را حفظ کند و این به معنای آن است که توافق هستهای موفق شده است و چند ماه آینده زمان آزمایش تفاهمات سیاسی غیر اعلام شده و انتخاب راه حلی سیاسی برای پروندههای منطقه است. اما آیا این امر کلا همانطور که ایران خواهان آن است، صورت خواهد گرفت یا بر طبق میل آمریکا خواهد بود؟
النشره افزود که ایستادگی سوریه و محور مقاومت در ۴ سال اخیر در حال ثمر دادن است و شکست آمریکا و متحدانش در حال آشکار شدن است. آمریکا با تشکیل ائتلاف بینالمللی علیه داعش ظاهرا قصد دارد از حمایت این گروه دست بردارد همانطوری که از «اخوان المسلمین» در مصر، تونس و قطر و به زودی در سوریه دست کشیده است و پس از آن نوبت خانواده پادشاهی سعودی است همانگونه که از اظهارات «جو بایدن» معاون رئیسجمهور آمریکا و «ولید بن طلال» شاهزاده عربستانی پیداست.
النشره تاکید کرد: ایران در پرونده هستهای خود و محور مقاومت در میدان پیروز شد و طرح خاورمیانه آمریکایی یکبار دیگر پس از سال ۲۰۰۶ دفن شد.