*** سوپراستارهای زن در آمریکا سکوت خود را شکستند!
در تصویر زیر از چپ به راست “لیدی گاگا” (Lady Gaga) خواننده ۲۸ ساله آمریکایی، ”جانیک دیکینسون” (Janice Dickinson) سوپراستار ۵۹ ساله و “جوآن کالینز” (Joan Collins) بازیگر و مدل ۸۱ سالۀ انگلیسی، سه ستاره مشهور دیده میشوند که به یکباره تصمیم گرفتهاند تجربۀ دردناک مورد تجاوز قرار گرفتنشان را فاش سازند.
به گزارش بیلد این سه نفر در کنار “تری هچر” (Teri Hatcher) و “پاملا آندرسن” (Pamela Anderson)، تنها پنج تن از هزاران مشاهیر غربی هستند که طی چند ماه اخیر حاضر شدند حقیقت تلخِ «به من تجاوز شده است.» را علناً اعلام کنند.
به تازگی تعدادی از مشاهیر دنیای هنر از تاریکترین فصل زندگیشان میگویند و البته این سکوت شکستنها، سالها بعد از وقوع حادثه است. متهم مشترک برخی از این تجاوزها، خودش سوپراستار تلویزیون آمریکا “بیل کاسبی” است.
براساس گزارش رسانههای آمریکایی، وی قبل یا بعد از شوهای تلویزیونیاش به ۲۱ زن که مهمان برنامه بودند تجاوز کرده و افراد مشهور نیز در بین آنان دیده میشوند. جانیک دیکینسون در یک برنامۀ تلویزیون سیانان حاضر شد و گفت کاسبی در سال ۱۹۸۲ به وی تجاوز کرده است.
بسیاری از این دست جرائم که میبینیم تازه در سال ۲۰۱۴ منتشر و رسانهای میشوند، در دهه ۸۰ میلادی صورت گرفتهاند ولی با این حال، خود متهم که اکنون ۷۷ سال دارد، تمام اتهامات را در دادگاه تکذیب کرده و حتی در برابر یکی از شکایات، دادخواست اعاده حیثیت داده است.
“تری هچر” هنرپیشه ۴۹ ساله آمریکایی نوامبر امسال در روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان، گذشتۀ دردناک خود را در جمع کشورهای سازمان ملل در نیویورک تعریف کرد. او در برابر دیدگان حضار اشک ریخت و گفت که در ۵ تا ۸ سالگی عمویش به او تجاوز میکرده و علیرغم اینکه در طول زندگیاش حتی یک لحظه نتوانسته این خاطره را پاک کند، همواره در حال مخفی کردن این راز بوده است.
هچر هیچگاه خانوادهاش را در جریان قرار نداد. عمویش، دختران دیگری را نیز قربانی تجاوز کرده بود که یکی از آنها در سال ۲۰۰۶ تنها با ۱۴ سال سن دست به خودکشی زد.
هچر از همان سال رسماً در زمینۀ مبارزه با خشونت جنسی علیه زنان و دختران فعالیت میکند اضافه کرد:
من هم بارها به خودکشی فکر کرده بودم و این را هیچکس نمیفهمد جز کسی که خودش هم طعم تلخ سوءاستفاده را چشیده باشد. من فقط یکی از زنانی هستم که مجبورند خشونت جنسی را به عنوان بخشی از سرنوشت خود بپذیرند. باید این آمار وحشتناک را تغییر دهیم و من تا روزی که هر زن قربانی، شجاعت فریاد زدن را پیدا کند از پای نخواهم نشست.
“لیزا بونت” (Lisa Bonet ) 47 ساله ۲۳ نوامبر در یک پیام توییتری فاش کرد که پس از حضور در یک شوی تلویزیونی بسیار محبوب و پرمخاطب که ۱۹۸۴ تا ۱۹۸۸ از تلویزیون آمریکا پخش میشده، توسط مجری برنامه مورد تجاوز قرار گرفته است:
“پاملا آندرسن” بازیگر ۴۶ سالۀ مشهور آمریکایی در دهه ۹۰ عنوان “پرکلیکترین زن در اینترنت” را به خود اختصاص داد. وی ۱۶ مه در برابر ۲۰۰ مهمان و دوربینهای متعدد فاش کرد: «من گذشتۀ سختی داشتم. پرستار لعنتیام در شش سالگی بدن مرا لمس میکرد […] اولین بار زمانی که تنها ۱۲ سال داشتم، توسط برادر ۲۵ سالۀ دوستم مورد سوءاستفاده جنسی قرار گرفتم؛ چند سال بعد با پسری آشنا شدم که در یک روز ناگهانی با شش تا از دوستانش به من تجاوز کرد. ای کاش آن روز مرده بودم!»
این ستارۀ سینمای آمریکا به روزنامه انگلیسی گاردین گفت از آن اتفاق به بعد فقط میتوانم به حیوانات اعتماد کنم و با آنها دوست باشم. پالما آندرسن همچنین دو روز بعد در اکانت توییترش دلیل این اعتراف دیرهنگام و شوکهکننده را این طور اعلام کرد: «میخواهم به بقیۀ قربانیان، شجاعت فریاد زدن بدهم.»
*** هیچکس حرفم را باور نخواهد کرد…
“آنالین مککارد” (AnnaLynne McCord) دیگر بازیگر مشهور آمریکایی و یکی دیگر از قربانیان تجاوز، در ماه مه ۲۰۱۴ مطلبی منتشر کرد با این عنوان که “چرا من در برابر حمله جنسی که به من شد، سکوت کردهام؟” و در آن رسماً اعلام کرد که در ۱۸ سالگی خشونت جنسی را تجربه کرده است.
“میشاییل تیل” (Michael Thiel) روانشناس و متخصص آلمانی در پاسخ به این سؤال که چرا قربانیان تجاوز بعد از سالیان سال تازه یادشان میافتد به دنبال گرفتن حقشان بروند، گفت:
قربانیان تجاوز معمولاً دختران و زنان بسیار جوانی هستند که بارها و بارها مورد سوءاستفاده جنسی قرار گرفتهاند، ولی در همان زمان خاص، دچار بیاعتمادی و شوک شدیدی میشوند که توان هر عکسالعملی را از آنان سلب میکند. مشاهیر جوان خیال میکنند برای حفظ اعتبار و آبرویشان باید تا ابد وزنِ حادثۀ پشت سرشان را با شرمساریِ رازآلودی به دوش بکشند. جملۀ “هیچکس حرفم را باور نخواهد کرد” دائماً همراه آنهاست.
به گفتۀ این روانشناس، با گذشت زمان و بالا رفتن سن، سوپراستارهایی که قربانی تجاوز جنسی شدهاند، دیگر این مسئله را مسئلهای شخصی قلمداد نمیکنند بلکه آن را خشونتی مبتلابهِ قربانیان دیگر میبینند؛ قربانیانی که برای دفاع حقوقی از خود فقط نیاز به اندکی جسارت و شهامت دارند.
این متخصص میافزاید: دلیل دیگری که باعث میشد سوپراستارها و مدلینگهای قربانی تجاوز، در گذشته سکوت کنند و تازه در میانسالی یا کهنسالی لب به سخن بگشایند این است که در جوامع گذشته، بخشی از تقصیر در جرائم جنسی به گردن قربانی بود و خوشبختانه چنین چیزی امروز وجود ندارد. ولی به هرحال همان طور که هر تجاوزی تحت شرایط خاصی صورت گرفته، مراحل روانکاوی و درمان فرد قربانی هم مورد به مورد متفاوت است.
*** یک از سه؟!
براساس جدیدترین آمار در اروپا از هر سه زن، یکی قربانی خشونت جسمی یا جنسی میشود. ۵ مارس ۲۰۱۴ پایگاه اطلاعرسانی حقوق اساسی اتحادیه اروپا (FRA) اعلام کرد سالانه ۶۲ میلیون تجاوز در قاره سبز رخ میدهد و بسیاری از حملات، از دوران کودکی ِ آنان آغاز شده است.
نقشه بالا میزان پراکندگی آمار تجاوز در بین زنان بالای ۱۵ سال اروپایی که حداقل یک بار تجربه سوءاستفاده جنسی را داشتند نشان میدهند.
در مجموع ۸۳ تا ۱۰۲ میلیون زن (به عبارتی ۴۵ تا ۵۵% از زنان بالای ۱۵ سال دراتحادیه اروپا) اعلام کردند که حداقل یک بار در طول زندگیشان مورد تجاوز جنسی واقع شدهاند.