حسین انتظامی معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد همزمان با برگزاری بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات در برنامه زنده تلویزیون «چرخ» که از شبکه چهارم سیما پخش میشود، حاضر شد.
براساس گزارش «ایسنا» انتظامی در سخنان خود به تقسیمبندی موضوعی نمایشگاه مطبوعات که سه سال است انجام میشود، اشاره کرد و این اقدام را در جهت حضور بهتر و موثرتر بازدیدکنندگان برای حضور و پیدا کردن بخشهای مورد علاقه خود در غرفهها دانست.
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد در پاسخ به پرسشی درباره تفاوت رسانههای سنتی و رسانههای مدرن نکاتی را مطرح کرد.
او در بخشی از صحبتهایش به این نکته اشاره کرد که در رسانههای سنتی یا رسانههای همگانی مقولهای به نام دروازهبانی خبر وجود دارد.
او توضیح داد: «ممکن است ابزارآلات در رسانههای سنتی مدرن باشد، اما وجه مشترک آنها این است که در رسانههای سنتی محتوا دروازهبانی میشود و سپس در اختیار مخاطب قرار میگیرد. در رسانههای سنتی یک نفر صحبت میکند و مخاطب او را میبیند و نهایتِ تعامل مخاطب با تولیدکننده پیام، به شکل انتقال نظرات از طریق تلفن و پیامک خواهد بود.»
او با بیان اینکه الان دوره رسانههای اجتماعی است، یادآور شد: «عدهای با کمال بدبینی میگویند که دوره کاغذ به سر آمده، این در حالی است که بسیاری از کارشناسان به این نظر اعتقادی ندارند. مدیومهای رسانهای در طول زمان اضافه شدهاند و رسانههای جدید شکل گرفتهاند. وقتی رادیو ظهور کرد عدهای آن را پایان دوره مطبوعات میدانستند همانطور که وقتی تلویزیون آمد برخی پایان رادیو را پیشبینی میکردند اما در حوزه رسانه هیچ گاه با آمدن فرزند نورسیده به خانواده، فرزند کهنه فراموش نشده است.»
انتظامی با بیان اینکه الان در عصر چندرسانهای هستیم یکی از ویژگیهای این عصر را اینگونه دانست که فرزند جدید به دنبال همافزایی برای ارائه یک بسته جدید است و رسانهای موفق است که ترکیبی از همه رسانهها باشد.
او بار دیگر به ویژگی رسانههای جمعی و سنتی اشاره کرد و گفت: «در رسانههای جمعی نوعی دروازهبانی خبر اتفاق میافتد. بر این اساس وقتی خبری را از رادیو، تلویزیون یا مطبوعات میشنوید احتمال اینکه صحت داشته باشد بیشتر است. یکی از ویژگی های رسانههای نو این است که همه تولیدکننده هستند و از آنجا که همه از مهارت کافی برخوردار نیستند و هر مطلبی ممکن است منتشر شود، شما باید همه مطالب را از آزمون صحت بگذرانید و برای کنترل صحت باید سواد رسانهای مردم را بالا ببرید تا بتوانند راستیآزمایی کنند.»
معاون مطبوعاتی در ادامه صحبتهایش در پاسخ به اینکه در حال حاضر چه مشکلاتی باید از پیش پای خبرنگاران برداشته شود؟ گفت: «باید به سمت عدالت رسانهای پیش برویم و هرچه ممکن است رانتهای رسانههای دولتی را کاهش بدهیم تا فضای رقابتی ایجاد شود. ما وقتی از اقتصاد مقاومتی صحبت میکنیم باید کمک کنیم بخش خصوصی جلوه کند پس دولت باید به بخش خصوصی کمک کند؛ بنابراین در سه سال گذشته به بخش دولتی مجوز تاسیس روزنامه و خبرگزاری ندادهایم و یارانه آنها را هم قطع کردهایم.»
او همچنین بر افزایش آموزش و مهارت در حوزه خبرنگاری از سوی دولت تأکید کرد.
معاون مطبوعاتی گفت: «سختگیریهایی که در حوزه مطبوعات انجام میدهیم نباید کلی باشد. چارچوبها باید مشخص باشند تا به سلیقه مجری برنگردند و مجریان تبعیض قائل نشوند.»
حسین انتظامی همچنین در پاسخ پرسش به مجری درباره حمایت از مطبوعات علمی یادآور شد که رسانههای علمی در بسته حمایتی وزارت ارشاد قرار دارند و یارانه این نشریات سه برابر پرداخت میشود؛ ضمن اینکه وزارت ارشاد زمینه را برای ظهور و بروز نشریات علمی فراهم کرده و از انتشار چنین نشریاتی استقبال میکند.
در پایان برنامه «چرخ» مجری که چند باری بر محبوبیت انتظامی در بین اهالی رسانه تأکید کرده بود، بار دیگر این نکته را یادآور شد که معاون مطبوعاتی در پاسخ به او توضیح داد: «یکی از تدابیری که دولت به خرج داده این است که نماینده مطبوعاتیها را از بین آنها انتخاب و در واقع خودشان را مبصر خودشان کرده است؛ به همین جهت مطبوعاتیها به بنده لطف دارند.»