علی اکبر صالحی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، در خصوص حضور امروز رئیس سازمان انرژی اتمی در جلسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: کمیسیون انرژی یکی از کمیسیون های موثر و ذیربط در ارتباط با فعالیت های سازمان انرژی اتمی است، این چندمین بار است که در کمیسیون حاضر میشویم و گزارشی را از مجموعه فعالیتهای سازمان انرژی اتمی ارائه میکنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه در این جلسه راجع به برجام نیز صحبتهایی مطرح شد، بیان کرد: به دلیل موضوعات بودجهای و حمایتهای قانونی از کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تشکر میکنیم.
صالحی با بیان اینکه سازمان انرژی اتمی باید عضو یک سری از کنوانسیونهای بین المللی باشد، گفت: این کنوانسیونها باید در جایی مطرح شود و نهایتا در مجلس به تصویب برسد، معتبرترین و مرتبط ترین مکان برای این موضوع، کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی میباشد.
رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: در این زمینه نیز مباحثی در کمیسیون انرژی مطرح و مقرر شد تا کمیسیون نیز در این جهت قدم بردارد و در خصوص کنوانسیونهایی که علی القاعده باید به آن بپیوندیم، مطالعات و اقدامات لازم را شروع کنند تا بعدا در صحن مجلس مطرح شود و این مهم ترین موضوعی بود که در کمیسیون مطرح شد.
وی با اشاره به موضوع راکتور اراک، گفت: فعالیتها در ارتباط با این راکتور به خوبی پیش میرود و جلوتر از برنامه خود هستیم، قراردادی نیز که با چین قرار بود به امضا برسد، امضای اولیه آن انجام شده و قرار است امضای نهایی آن ظرف هفته آینده در وین انجام شود، این قرارداد حدود ۲۰۰ صفحه است که جزئیات بسیار فراوانی را دارد و ابعاد مختلف این همکاری را پوشش میدهد.
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این سوال که هزینه بازطراحی راکتور اراک برعهده ایران است یا طرفهای حاضر در برجام، گفت: در برجام توصیه شده تا طرفهای مقابل در خصوص هزینه نیز ورود پیدا کنند ولی فعلا ایران کارهای آن را انجام میدهد.
صالحی در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا نیز در بازطراحی راکتور اراک حضور دارد یا خیر، اظهار داشت: یک گروه ۳ کشوری وجود دارد که ایران به عنوان متولی این پروژه است و همه کارها را ما انجام میدهیم و قرار نیست کسی این کار را انجام دهد.
وی افزود: ایران مسئولیت طراحی راکتور اراک و طراحی تجهیزات مرتبط را برعهده دارد و در نهایت طراحی های مذکور از سوی ۲ کشور آمریکا و چین، مورد ارزیابی علمی قرار میگیرد، این موضوع در قرارداد مذکور آمده است که این ۲ کشور باید در پایان طراحیهای ایران را تایید کنند.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه طراحی جدید راکتور اراک جایگاه ویژه ای را برای ایران در صنعت هستهای ایجاد میکند، گفت: پس از طراحی راکتور و تایید آن از سوی کشورهای پیشرفته این صنعت، این راکتور جز تجهیزات پیشرفته و بهروز در این عرصه محسوب خواهد شد که پس از طراحی و راهاندازی راکتور، اگر بخواهیم این تجهیزات را به فروش رسانیم، این تجهیزات دارای استاندارد بین المللی هستند که بالاترین امتیاز است.
رئیس سازمان انرژی اتمی بیان کرد:۳ کشور ایران، چین و آمریکا به عنوان کشورهایی که در برجام تعیین شده اند، بازطراحی راکتور اراک را پیش میبرند.