4

صالحی: آمریکا از توافق عقب بکشد ولی اروپا بماند، ایران احتمالاً به برجام پایبند می‌ماند

  • کد خبر : 232806
  • ۱۸ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۱

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران به اشپیگل گفت در صورت عقب نشینی آمریکا از برجام و ماندن کشورهای اروپایی، ایران احتمالاً بازهم به آن پایبند خواهد بود.

به گزارش افق نیوز، «علی‌اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در گفت‌وگو با نشریه آلمانی «اشپیگل» تاکید کرد حتی اگر آمریکا هم از توافق هسته‌ای عقب نشینی کند اما اروپایی‌ها در آن بمانند، ایران احتمالاً بازهم به آن پایبند خواهد بود.

صالحی با هشدار درباره اینکه اگر برجام شکست بخورد، رقابت تسلیحاتی هسته‌ای در منطقه ایجاد می‌شود، گفت: «اگر آمریکا از برجام عقب بنشیند و اروپا هم از آن تبعیت کند، قطعا توافق فرو می‌پاشد و ایران به سطحی که در گذشته بود و (یا حتی) بالاتر از آن بازمی‌گردد.»

وی در پاسخ به این سوال که هشدارهای «حسن روحانی»‌ رئیس جمهور ایران درباره اینکه اگر آمریکا تحریم جدیدی وضع کند، تهران می‌تواند در عرض چند ساعت برنامه هسته‌ای‌اش را از سر بگیرد، چه مقدار جدی است، تاکید کرد: «ما پیوسته در حال ارزیابی این هستیم که این توافق چه مقدار برای ما سود دارد یا اینکه پایبندی به آن چه میزان برای ما هزینه دارد. اگر آمریکا از آن خارج شود ولی دیگر کشورها به آن پایبند باشند، ایران نیز احتمالاً به تعهداتش پایبند خواهد بود.»

خبرنگار اشپیگل این سوال را مطرح کرد که چگونه بر این چالش که روحانی نتوانسته وعده‌های اقتصادی که درپی لغو تحریم‌ها و حصول برجام داده بود را عملی کند، غلبه خواهید کرد، و صالحی نیز پاسخ داد: «آمریکا تلاش می‌کند فضای تجارت را مسموم کند. آنها بانک‌ها و شرکت‌های بزرگ را از همکاری با ایران می‌ترسانند. این هراس‌افکنی است. اما در واقعیت آنها چیز زیادی به دست نمی‌آورند. لفاظی‌ها زیاد است، بله. اگر آمریکا آن کلمات را عملی کند، آنگاه ما باید با وضعیت بسیار متفاوتی مواجه شویم.»

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، این صحبت خبرنگار اشپیگل را که “اگر آمریکا از توافق خارج شود و دیگران نیز از او تبعیت کنند، ایران به توسعه برنامه هسته‌ای خود بازگشته اما این بار غیرشفاف و در بازار سیاه خواهد بود. این مسئله بار دیگر ایران را منزوی کرده و درگیر نبرد کشمکش دائمی با قدرت‌های غربی می‌کند” تقریبا تایید کرد.

وی با تاکید بر اینکه اگر آمریکا تحریم‌های مرتبط با فعالیت‌های هسته‌ای ایران را تعلیق نکند، نقض فاحش از طرف آنها خواهد بود، افزود: «همانطور که قبلا گفتم، اگر توافق هسته‌ای شکسته شود، ما از نظر اقتصادی با مشکلات مواجه خواهیم شد اما از نظر سیاسی دستاورد خواهیم داشت. ما به جوانان خود خواهیم گفت به آنها (غربی‌ها) دیگر اعتماد نکنید زیرا ما یک بار این کار را کرده و برای رسیدن به توافق هسته‌ای انعطاف نشان دادیم؛ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پایبندی کامل ما به توافق را تایید کرد اما آمریکایی‌ها آن را شکستند.»

صالحی ضمن بیان اینکه اگر برجام فرو بپاشد، هیچ شانسی برای توافق با کره شمالی بر سر مسئله هسته‌ای وجود نخواهد داشت، گفت: «پیونگ‌یانگ نیز می‌گوید، خب آنها توافق هسته‌ای با ایران را شکستند، پس ما چگونه می‌توانیم به آنها اعتماد کنیم؟ این مسئله حتی انسجام معاهده عدم اشاعه هسته‌ای را نیز تضعیف می‌کند. آنگاه سونامی خشم کشورهایی که می‌خواهند فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای داشته باشند، به‌پا می‌شود.»

وی در پاسخ به اینکه آیا زمان‌بندی آزمایش موشکی بالستیک چند هفته قبل در ایران، مناسب بود، خاطرنشان کرد: «هیچ جایی در توافق هسته‌ای نیامده که ایران حقی برای توسعه توانمندی‌های موشکی خود ندارد. ما حقوق خودمان را اعمال می‌کنیم اما این طرف دیگر است که تلاش می‌کند آن را به عنوان یک اقدام تحریک‌آمیز تفسیر و تعبیر کند.»

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به برخی کشورهای منطقه‌ای مانند عربستان سعودی، گفت: «آنها هیچ انتخاباتی ندارند و برای شهروندان خود حقوقی قائل نمی‌شوند – برای مثال (در کشوری) زنان حق رانندگی ندارند. اما چون آنها در مدار سیاسی غرب، مخصوصا آمریکا هستند، کاری به آنها ندارند.»

خبرنگار اشپیگل بعد از پرسیدن این سوال که تهران چگونه به همکاری نزدیک رئیس جمهور آمریکا با عربستان سعودی می‌نگرد، این پاسخ را از صالحی دریافت کرد: «آمریکا در حالتی از سردرگمی قرار دارد. حتی متحدان اروپاییِ آمریکا نیز نمی‌دانند رئیس جمهور ترامپ چه استراتژی را دنبال می‌کند. این سردرگمی فقط در قبال ما نیست، بلکه بر حکومت دولت آمریکا و شرکایش در منطقه نیز تاثیر منفی داشته است. برای مثال، اخیرا قطر.»

صالحی با بیان اینکه عمل سیاسی واقعی به رویکرد منطقی و عقلانی نیاز دارد، افزود به همین دلیل است که ایران به قطر کمک می‌کند با اینکه قطر در موضوعات سوریه و دیگر درگیری‌های منطقه‌ای همواره در طرف مقابل بوده است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا این مسئله (کمک به قطر) عربستان سعودی را بیش از پیش عصبانی نمی‌کند، گفت: «ما همیشه دیدگاه‌های متفاوتی داشتیم اما از روابط خوب در برخی زمینه‌ها مانند اقتصاد و گردشگری سود بردیم. ایرانی‌ها به سرزمین و ثروت دیگران چشم ندارند.»

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران افزود: «بعد از درگذشت ملک عبدالله و به روی کار آمدن پادشاه جدید، روابط ما با عربستان به سرعت بد شد. که آنهم به دلیل این توهم بود که ایران آنها را محاصره کرده است. تحت همین توهم بود که آنها می‌خواهند یمن را تصرف کنند تا راهی باز شود، اما آنها خودشان را در چاله عمیق‌تری قرار دادند که نمی‌دانند چگونه از آن خارج شوند.»

خبرنگار اشپیگل در پایان پرسید که به نظر می‌رسد ایران نیز علاقه‌ای ندارد به آنها (عربستان) برای خروج از بحران یمن کمک کند، و صالحی پاسخ داد: «ما آماده‌ایم کمک کنیم. اما عربستان سعودی باید واقعیت‌های میدانی را درک کند و گمان می‌کنم آنها در نهایت راهشان را تغییر داده و به این درک که ایران می‌تواند دوست خوب و مورد اعتمادی باشد، برسند.»

لینک کوتاه : https://ofoghnews.ir/?p=232806

برچسب ها

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

آمار کرونا
[cov2019]