واردات گوشتهای برزیلی مدتهاست که جایگزین کمبود عرضه داخلی گوشت در کشور ماست. اما ظاهرا برزیلی ها از این انحصار خود در تامین گوشت یخ زده ایران خوب استفاده می برند.
به گزارش «تابناک»، طبق آمار موجود و اخبار رسانه ها گوشت برزیلی در دوسال گذشته بیش از ۱۱۴ درصد افزایش قیمت داشته این در حالی است که تورم در کشور برزیل طی دوسال گذشته زیر ده درصد بوده است و البته تورم ایران در دوسال گذشته نیز روی هم رفته ۵۰ درصد نمی شود و معلوم نیست برزیلی ها روی چه حسابی این گونه به حساب جیب مشتریان ایرانی خود رسیده اند و البته مسئولان چرا در برابر این زیاده خواهی سکوت کرده اند؟
چند روز پیش سعید سلطانی رییس انجمن دوستی ایران و برزیل که از قضا رییس اتحادیه سراسری دامداران نیز هست دلیل افزایش ۱۱۴درصدی قیمت گوشت برزیلی طی دو سال گذشته را بیتدبیری مسئولان عنوان کرده بود.
واردات گوشت در کشور ما چندگانگی دارد، چندین نفر برای واردات از کشور برزیل مراجعه میکنند و طبیعی است در چنین حالتی کشور مبداء سیاست ثابتی نخواهد داشت. البته چند سالی است که حدود ۵ % واردات گوشت ما هم هندی است بلکه رقیبی باشد برای برزیل و شکستن انحصارش اما گوشت گاو میش جایگزین خوبی برای گوشت گوساله نیست و از این روست که این سیاست هم جواب نداده
شاید بسیار جالب باشد که بدانیم گوشت وارداتی از برزیل از تنی ۳۱۰۰ یورو در سال ۲۰۰۸ به ۴۳۰۰ یورو در سال جاری، رسیده اما این صعود قیمت تنها ایران را شامل شده و سایر کشورها از جمله روسیه که بزرگترین وارد کننده گوشت از برزیل است را شامل نمیشود.
همه این ابهامات سبب شد تا گفتگویی داشته باشیم با افلاکی دبیر انجمن فرآورده های گوشتی کشور
افلاکی: چاره ای جز واردات نداریم
وی در گفتگو با خبرنگار تابناک گفت: افزایش قیمت گوشت را تایید می کنم، اما اینکه ۱۱۴ درصد باشد یا خیر را نمی توان به طور حتم تایید کرد؛ چراکه ارائه درصد دقیق افزایش قیمتها نیازمند بررسی های چندین ساله است.
مجید افلاکی ضمن اشاره به این نکته که درمورد اعداد و ارقام حرفی نمی زند، افزود: بطور کلی روند عمومی قیمت گوشت در برزیل منجر به افزایش قیمت گوشت های صادراتی این کشور طی یکی دو سال اخیر شده است اما این مساله با توجه به کیفیت گوشت خریداری شده توسط کشور های مختلف تفاوت می کند.
وی در واکنش به ادعای افزایش قیمت گوشت برزیلی فقط در مورد ایران خاطر نشان ساخت: افزایش قیمت گوشت برزیلی شامل روسیه هم می شود، دلیل این افزایش شدید قیمت در مورد ایران، کیفیت بالای گوشت وارداتی از برزیل به ایران است که بسیار بالاتر از گوشتی است که روسیه از برزیل وارد می کند.
البته افلاکی توضیح نداد که اصولا کیفیت گوشت گوساله چقدر می تواند تاثیر گذار باشد و البته بحث از قیمت نیست از افزایش قیمت است، مگر روسها در سالهای گذشته کیفیت گوشت درخواستی خود را کاهش داده اند؟
افلاکی همچنین در مورد نداشتن متولی واحد برای واردات گوشت از برزیل تاکید کرد گفت: این بستگی به نظر وزارتخانه های مربوطه خواهد داشت که متناسب با نیاز مصرف داخل و نیز در نظر گرفتن میزان تولید گوشت در داخل کشور در این زمینه سیاستگذاری می کنند.
وی در پایان اذعان داشت: به هر حال وقتی تولید داخل کفاف مصرف را نمی دهد، تنها راه حل کوتاه مدت واردات است.
آری تنها راه حل کوتاه مدت هنگام کمبود تولید داخلی واردات است اما به شرطی که همزمان به دنبال راه حلی برای افزایش تولید داخل باشیم نه اینکه اخبار هفته های اخیر تنها حاکی از تعطیلی دامداری ها باشد.
گاو میشهای هندی رقیب گوساله های برزیلی
بر اساس این گزارش افلاکی قبلا در گفتگویی با تابناک با تاکید بر سو استفاده برزیلی ها بر ناچاری ایران در شکستن انحصار واردات از برزیل حتی از طریق واردات گوشت گاو میش هندی، تاکید کرده بود.
گاو میش های هندی در حالی رقیب گوساله های برزیلی شدند که گاو داری های ایران تحت فشار هدفمندی و عدم اجرای تعهد دولت در پرداخت یارانه تولید روز به روز بیشتر متضرر می شوند و این روز ها حتی گاو های شیری نیز برای کشتار ارسال می گردند.
سوال اینجاست که آیا بهتر نیست بجای صرف کردن درآمد های ارزی کشور برای یافتن مسیر های جدید وارداتی بخشی از یارانه تولید پرداخت نشده دامداران را از این طریق پوشش دهیم تا با افزایش تولید داخلی از میزان وابستگی به واردات برزیلی بکاهیم و قدرت تعیین کنندگی این کشور را در بازار پروتئین کشور کاهش دهیم؟