به گزارش افق آنلاین به نقل از مشرق نیوز، پزشکان بهطور معمول داروی نیفدیپین را برای درمان فشارخون بالا و درد قفسه سینه تجویز می کنند که به طور کامل و سریع از راه خوراکی جذب میشود. این دارو همانند سایر داروها عوارض و تداخلات دارویی دارد
داروی نیفدیپین چیست؟
داروی نیفدیپین از جمله داروهای بلاک کننده کانالهای کلسیم محسوب می شود و مکانیسم عمل این دارو از طریق آرامش دادن به عضلات قلب رگهای خونی است.داروی نیفدیپین برای درمان فشارخون بالا و آنژین (درد قفسه سینه) استفاده میشود.
اطلاعات مهم درباره داروی نیفدیپین
اگر شما بیماری عروق کرونری شدید دارید یا در طی ۲ هفته قبل دچار حمله قلبی شدهاید، نباید از این دارو استفاده کنید.
پیش از مصرف این دارو اگر بیماریهای کلیوی یا بیماریهای کبدی، یک انسداد در دستگاه گوارش (معده و روده)، سابقه عمل جراحی معده، بیماری عروق کرونر، کمکاری تیروئید، یا نارسایی قلبی دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
اگر شما نیاز به عمل جراحی دارید ممکن است لازم باشد از مصرف این دارو برای مدت کوتاهی (۳۶ ساعت) استفاده نکنید.
فارماکوکینتیک داروی نیفدیپین
داروی نیفدیپین به طور کامل و سریع از راه خوراکی جذب میشود و به دلیل متابولیسم عبور اول از کبد، فراهمی زیستی آن ۶۰ تا ۷۵ درصد است. فراهمی زیستی ان دارو در صورت عیب کار کبد افزایش پیدا میکند.
پیوند این دارو با پروتئینهای پلسما بسیار زیاد است (۹۸-۹۲ درصد).نیمه عمر این دارو بهطور میانگین ۲ ساعت است. اثر نیفیدیپین خوراکی ۲۰ دقیقه پس از مصرف شروع میشود.زمان لازم برای رسیدن به اوج غلظت، با مصرف قرص یک تا ۲ ساعت است.
۸۰ درصد دارو از راه کلیه به صورت متابولیت و ۲۰ درصد آن از طریق صفرا و مدفوع دفع میشود.
چند نکته مهم درباره داروی نیفدیپین
سرگیجه، تپش قلب، تهوع و استفراغ شدید و فشار خون بالا از علائم مسمومیت این دارو است.
در صورت استفاده از کپسول در حمله حاد فشار خون احتمال سنکوپ وجود دارد.
مصرف این دارو حتی در صورت احساس بهبودی باید ادامه یابد.
این دارو افزایش فشار خون را درمان نمیکند، بلکه آن را کنترل میکند، از این رو مصرف آن ممکن است تا آخر عمر ضروری باشد.
کاهش دفعات بروز درد قفسه سینه ممکن است بیمار را تشویق به فعالیت بیش از حد کند، بنابراین در مورد میزان تمرینات بدنی باید با پزشک مشورت شود.
از مصرف سایر داروهای به خصوص داروهای مقلد سمپاتیک که نیاز به نسخه ندارند، باید خودداری شود.
در صورت فراموش شدن یک نوبت مصرف دارو، به محض به یاد آوردن، آن نوبت باید مصرف شود، مگر اینکه بهطورتقریبی زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده باشد، در این صورت، مقدار مصرف بعدی نباید ۲ برابر شود.
چگونه باید داروی نیفدیپین را استفاده کنید؟
این دارو را بهطوردقیق همان طور که توسط پزشک شما تجویز میشود، مصرف کنید. راهنماییهای بر روی برچسب نسخه خود را خوانده و بر اساس آن عمل کنید.
پزشک شما ممکن است گاهی اوقات دوز داروی شما را برای اطمینان برای گرفتن بهترین نتایج، تغییر دهد، این دارو را در دوزهای بیشتر و یا کمتر از مقادیر توصیه شده، مصرف نکنید.
ممکن است لازم باشد که قرص طولانی رهش این دارو را با شکم خالی مصرف کنید، دستورالعمل پزشک خود را در مورد مصرف این دارو با یا بدون غذا دنبال کنید.
داروی نیفدیپین با رهش طولانی را نشکنید، نجوید و یا باز نکنید. کپسول را بهطور کامل ببلعید.در حین مصرف این دارو، فشارخون شما باید اغلب بررسی شود و شما ممکن است نیاز به آزمایشهای خونی دیگر هم داشته باشید.
بعضی از فرمهای قرص با پوستهای ساختهشده است که در بدن جذب نشده یا حل نمیشود؛ بخشی از پوسته قرص ممکن است در مدفوع شما ظاهر شود. اینیک عارضه جانبی طبیعی ناشی از مصرف این دارو است و اثر این دارو را کمتر نمیکند.
در هنگام مصرف این دارو ممکن است فشار خون بسیار پایینی داشته باشید؛ اگر دچار استفراغ یا اسهال شده اید، یا اگر بیش از حد عرق میکنید، با پزشک خود مشورت کنید.
اگر شما همچنین بتا بلاکرها دیگری را (مانند آتنولول، کاردیدولول، لابرتولول، متپرولول، نادولول، نبووولول، پروپرانولول، سوتالول و غیره) مصرف میکنید یا مشکلات قلبی جدی داشته باشید که با مصرف این دارو از بروز آن جلوگیری میشود، نباید بهطور ناگهانی مصرف بتا بلاکرها را متوقف کنید. دستورالعملهای پزشک خود را در مورد کاهش دوز داروهای بتا بلاکر خود دنبال کنید.
شما نباید به طور ناگهان استفاده از این دارو را متوقف کنید؛ توقف ناگهانی ممکن است وضعیت شما را بدتر کند.این دارو را در دمای اتاق به دور از گرما، نور خورشید و یا رطوبت نگهداری کنید.
در هنگام مصرف داروی نیفدیپین باید از چه مواردی اجتناب کنید؟
مصرف گریپ فروت و آب گریپ فروت، همراه با این دارو ممکن است باعث تداخل با اثر آن شود و در نهایت منجر به عوارض جانبی ناخواسته که بهتر است از مصرف این محصولات نوشیدنی در هنگام مصرف داروی این دارو، اجتناب کنید.
اجتناب از بلند شدن بیش از حد سریع از حالت نشسته یا وضعیت دراز کشیده، چون با این کار شما ممکن است احساس سرگیجه کنید، برای جلوگیری از سقوط به آرامی و با حوصله بلند شوید.