«ترزا می» استعفای رسمی خود را در نامهای به فراکسیون حزب محافظهکار (کمیته ۱۹۲۲) اعلام کرد و تا ساعاتی دیگر فرایند نامنویسی برای تعیین جانشین وی اعلام میشود.
فرایند نامنویسی برای تعیین جانشین ترزا می، ساعت ۱۰ صبح روز دوشنبه (۱۰ ژوئن – ۲۰ خرداد) آغاز و ۵ عصر همان روز بسته خواهد شد، سپس انتخابات حزبی برگزار میشود.
کمیته ۱۹۲۲ حزب، مسئول برگزاری انتخابات است و به طور طبیعی از همان شیوهای که در سال ۲۰۱۶ میلادی منجر به انتخاب «ترزا می» شد، استفاده خواهد کرد. البته این موضوع باید به تایید هیات رییسه حزب محافظهکار برسد.
بر اساس این رویه، همه نمایندگان پارلمانی حزب محافظهکار میتوانند نامزد رهبری حزب شوند، به این شرط که دستکم دو نماینده دیگر از آنها حمایت کنند.
اگر نامزدها بیش از سه نفر باشند، هرچند بار که لازم باشد از نمایندگان محافظهکار مجلس عوام رأی میگیرند تا فقط دو نامزد باقی بمانند. (در هر مرحله رأیگیری، کسی که کمترین رأی را داشته باشد حذف میشود). با تعیین دو نامزد نهایی، انتخاب به اعضای حزب در سراسر انگلیس واگذار میشود.
این فرایند معمولاً بین ۴ تا ۶ هفته طول میکشد و بر اساس جدول زمانبندی انتظار میرود جانشین ترزا می حداکثر تا ۲۲ جولای تعیین شود.
تاکنون جمعاً ۱۰ نفر نامزدی خود را برای رهبری حزب محافظهکار رسماً اعلام کردهاند که ممکن است این تعداد تا دوشنبه کم یا زیاد شود.
از جمله مهمترین چهرههای این جمع میتوان به افرادی همچون: «بوریس جانسون وزیر خارجه سابق؛ جرمی هانت وزیر خارجه کنونی؛ مت هنکوک وزیر بهداشت و درمان؛ دومینیک راب نماینده پارلمان و وزیر اسبق برگزیت؛ مایکل گوو وزیر محیطزیست، غذا و امور روستایی؛ ساجد جاوید وزیر کشور و روی استوارت وزیر امور توسعه بینالملل. اشاره کرد.
«بوریس جانسون» با محبوبیت ۴۲ درصدی بین اعضا بالاترین شانس را برای تصاحب کرسی نخست وزیری دارد و پس از او به ترتیب «مایکل گوو» وزیر محیطزیست با محبوبیت ۲۸ درصد و «جرمی هانت» با ۲۶ درصد در رتبه دوم و سوم قرار دارند.
اصلیترین چالش نخست وزیر آتی انگلیس، کسب موافقت پارلمان بر سر نحوه خروج این کشور از اتحادیه اروپا خواهد بود. پارلمان انگلیس تاکنون سه بار به طرح دولت «می» دراینباره رأی مخالف داده و اتحادیه اروپا با تمدید برگزیت تا ۳۱ اکتبر (۹ آبان) مهلت تعیین کرده تا نمایندگان مجلس انگلیس درباره چگونگی خروج از اتحادیه اروپا به اجماع برسند.
برخی از گزینههای جانشینی ترزا می، طرح تعطیلی موقت پارلمان را بهعنوان راهکاری برای خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا مطرح کردهاند. این در حالی است که پارلمان انگلیس چندی پیش به لایحهای رأی داد که بر اساس آن دولت انگلیس قادر به ترک اتحادیه اروپا بدون دستیابی به یک توافق نیست.
«دومینیک راب» وزیر اسبق برگزیت دیروز اعلام کرد که در صورت تصاحب کرسی نخست وزیری، پارلمان را در ایام نزدیک به ۳۱ اکتبر معلق خواهد کرد تا کشور بدون توافق از اتحادیه اروپا خارج شود.
برهمین اساس، پارلمان انگلیس با دستور ملکه گشایش و در شرایط ویژه معلق میشود؛ از این رو اجرای چنین طرحی مستلزم کسب موافقت ملکه است که دستکم در این مقطع طرفداران زیادی ندارد.
گزارشها حاکی است که درصد بالاتری از نمایندگان مجلس عوام انگلیس از تمامی احزاب سیاسی، مخالف خروج این کشور از اتحادیه اروپا هستند. آنها خواهان برگزاری مجدد همهپرسی برگزیت هستند، اما ترزا می تا آخرین مقطع با آن مخالفت کرد.
«ساجد جاوید»، «استر مکوی»، «روری استورات» و «مت هنکوک» هم که برای تصاحب کرسی نخست وزیری صف کشیدهاند با برگزاری مجدد هم پرسی برگزیت مخالفت کردهاند. «بوریس جانسون» محقق نشدن برگزیت را با انقراض حزب محافظهکار مقایسه کرده اما «مایکل گوو» از تمدید برگزیت بیشتر برای رسیدن به اجماع در پارلمان حمایت کرده است.
در بحبوحه این تحولات، رییسجمهوری آمریکا هفته گذشته در سفری که به لندن داشت، تلاش کرد تا نقش خود را در تعیین نخست وزیر آتی انگلیس کلیدی و حائز اهمیت جلوه دهد. ترامپ از «بوریس جانسون» برای تصاحب کرسی نخست وزیری انگلیس رسماً حمایت و هانت را هم گزینه مطلوبی توصیف کرد. وی مدعی شد، «مایکل گوو» تقاضای دیدار کرده اما او را نمیشناسد.
برخی گزارشها از دیدار محرمانه ترامپ با گوو و ساجد جاوید حکایت دارد، اما این مساله کمتر در رسانههای انگلیس بازتاب پیدا کرد و به نظر میرسد هیچیک از نامزدها نمیخواهند به این متهم شوند که بازیچه دست ترامپ هستند.
تا تعیین نخستوزیر آتی انگلیس، ترزا می نخست وزیر و سرپرست حزب محافظهکار باقی خواهد ماند، اما طبیعی است که وارد گفتوگوی تعهدآور نخواهد شد.
ایرنا