وزیر خارجه ایران با اشاره به دیدار سران ایران و امارات در حاشیه نشست بریکس در کازان روسیه گفت: ما هیچوقت، هیچ فرصتی را از دست ندادیم که مواضع خود را در خصوص جزایر ایرانی به صورت قاطع بیان کنیم.
به گزارش ایسنا «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران توضیحاتی را درباره نشست بریکس ۲۰۲۴ که در کازان برگزار میشود و همچنین حضور ایران در آن، ارائه کرد.
دیپلمات عالیرتبه ایران درباره دیدار روز چهارشنبه «مسعود پزشکیان» رئیسجمهوری اسلامی ایران و «محمد بنزاید» رئیس دولت امارات که با حضور وزرای خارجه ۲ کشور برگزار شد، گفت: دیدار با رئیس دولت امارات عربی متحده یک دیدار جانبی بود، یعنی یک دیدار رسمی و ملاقات به شکل معمول خود نبود. در سالن جنبی اجلاس که معمولاً روسای کشورها جمع میشوند و بعد به اتفاق هم به سالن اصلی میروند، در آنجا فرصتی پیش آمد و یک دیدار مختصری صورت گرفت.
وزیر خارجه ایران با بیان اینکه بحث اصلی در آنجا بحث فلسطین و لزوم توقف جنایتهای رژیم صهیونیستی بود و در عین حال در این دیدارها مسائل دوجانبه نیز مطرح میشود، اظهار کرد: امارات یکی از کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس است؛ ما با مجموعه این کشورها روابط داریم، روابط مهمی هم هست و در چارچوب سیاست حسن همسایگی جمهوری اسلامی قرار میگیرد.
عراقچی با اشاره به برخی از اختلافنظرهای ایران و امارات گفت: در عین حال ما اختلافنظرهایی داریم، اختلاف نظر جدی هم داریم به ویژه در موضوع جزایر سهگانه و ما هیچ وقت هیچ فرصتی از دست ندادیم که مواضع خودمان را در خصوص این جزایر به صورت قاطع بیان کنیم.
از کشورها و شرکای بریکس خواسته شده تحریمهای یکجانبه آمریکا را نپذیرند
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران ایرانی با اشاره به بیانیه پایانی شانزدهمین اجلاس سران گروه بریکس در کازان روسیه گفت: در این دوره از نشست سران بریکس بیانیهای صادر شد که بیش از ۱۳۰ ماده دارد.
او با بیان اینکه قسمت مربوط به خلیج فارس این بیانیه، قوی است، تصریح کرد: در این بیانیه حمله به سفارت ایران محکوم شده است. در این بیانیه همچنین حملات رژیم صهیونیستی به غزه و لبنان محکوم و بر توقف این حملات تأکید شده است.
این دیپلمات عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به بخشهایی از این بیانیه در ارتباط با موضوع تحریمها و با بیان اینکه بندهای خوب و محکمی در این ارتباط در این بیانیه ذکر شده است، افزود: در این بیانیه از کشورهایی که میخواهند به بریکس ملحق شوند حتی به عنوان شریک، خواسته شده که نباید به تحریمهای یکجانبه آمریکا توجه کنند و آن را بپذیرند.
ایران طرحهای دوجانبه مهمی با کشورهای بریکس در دستور کار دارد
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه بریکس در آینده نظم جهانی نقش موثر و روزافزونی خواهد داشت، در بخش دیگر صحبتهای خود تصریح کرد: اجلاس سران بریکس در این دوره از نظر اهمیت جلسات و ملاقاتهای دوجانبه رئیسجمهور کشورمان از ویژگی و اهمیت خاصی برخوردار بود.
عراقچی با اشاره به دیدارهای رئیسجمهور با رؤسای جمهور روسیه، چین، آفریقای جنوبی، مصر، نخستوزیران هند و اتیوپی و رئیس دولت امارات، گفت: این ملاقاتهای دوجانبه بسیار خوب بود، در این ملاقاتها مسائل دوجانبه با هر یک از کشورها مرور شد؛ جمهوری اسلامی ایران با این کشورها طرحهای دوجانبه مهمی در دستور کار دارد.
این دیپلمات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران افزود: در ملاقاتهای دکتر پزشکیان با سران این کشورها بر گسترش روابط دوجانبه، توسعه تجارت،استفاده از شیوههای نوین در تجارت و کنار گذاشتن تحریمها گفتوگو شد.
او ادامه داد: در این ملاقاتها، مسائل منطقه بررسی و بر لزوم کاهش تنش در منطقه و توقف جنایات رژیم صهونیستی و لزوم رسیدگی به وضع آوارگان و ادامه مسیر شکایت از رژیم صهیونیستی در دیوان بینالمللی دادگستری به خاطر نسلکشی در غزه تأکید شد.
عراقچی تصریح کرد: به نظرم این روزها یکی از مقاطع مهم در سیاست خارجی ماست.
سران بریکس تصمیم گرفتهاند این سازمان فعلاً عضو کامل نگیرد
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگر صحبتهای خود با خبرنگاران ایرانی حاضر در نشست سران بریکس در کازان روسیه با تاکید بر اینکه بریکس در حال تبدیل شدن به یک بلوک جدید قدرت در عرصه بین المللی است، ادامه داد: بریکس متشکل از کشورهایی است که مخالف یکجانبهگرایی و به دنبال یک نظم جهانی عادلانه هستند. اعضای بریکس با انحصارگرایی کشورهای غربی به خصوص در حوزههای مالی مخالف هستند و میخواهند این انحصارگرایی را بشکنند و صدای کشورهای غیر غربی در عرصه بینالمللی بیشتر شنیده شود.
این دیپلمات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۳۵ کشور علاقمند به عضویت در بریکس هستند خاطرنشان کرد: سران بریکس تصمیم گرفتهاند که فعلاً بریکس عضو کامل نگیرد بلکه کشورهای جدید به صورت شریک به این سازمان ملحق شوند، در این ارتباط لیستی تهیه شده است تا کشورهایی که مورد اجماع هستند بتوانند به عنوان شریک با این سازمان همکاری کنند.
عراقچی در همین ارتباط تصریح کرد: آیین نامهای در مورد چگونگی پذیرش کشورهای شریک و حیطه همکاری کشورهای شریک با کشورهای عضو دائم تهیه شده است و اینکه مثلاً کشورهای شریک بریکس در چه جلساتی میتوانند شرکت کنند و در کدام نهادهای بریکس عضویت داشته باشند.
عراقچی تاکید کرد: بریکس در حال تبدیل شدن به یک بازیگر جدی در عرصه جهانی است.
انتهای پیام