3

تربیت سالانه ۱۶۰۰۰ پرستار/ایران قطب آموزش پرستاری در منطقه

  • کد خبر : 426486
  • ۰۲ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۸:۲۴

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، عباس عبادی در هشتاد و سومین اجلاس مدیران پرستاری دانشکده‌ها و دانشگاه‌های علوم پزشکی که در تالار رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد، گفت: خوشبختانه پس از انقلاب اسلامی، شاهد رشد چشمگیر کمی و کیفی در حوزه پرستاری بوده‌ایم. با این حال، ارتقای کیفیت خدمات ارائه شده به […]

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، عباس عبادی در هشتاد و سومین اجلاس مدیران پرستاری دانشکده‌ها و دانشگاه‌های علوم پزشکی که در تالار رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد، گفت: خوشبختانه پس از انقلاب اسلامی، شاهد رشد چشمگیر کمی و کیفی در حوزه پرستاری بوده‌ایم. با این حال، ارتقای کیفیت خدمات ارائه شده به مردم همچنان در اولویت است.

عبادی خطاب به مدیران پرستاری، ضمن تشکر از تلاش‌های آن‌ها، به دستاوردهای قابل توجه ایران در تربیت پرستاران اشاره کرد و گفت: ایران با تربیت سالانه حدود ۱۵ هزار پرستار در مقطع کارشناسی و هزار پرستار در مقطع کارشناسی ارشد، به یکی از قطب‌های آموزش پرستاری در منطقه تبدیل شده است.

معاون پرستاری وزارت بهداشت همچنین به اهمیت توسعه تحصیلات تکمیلی در رشته پرستاری اشاره کرد و افزود: در مقطع دکترا، وزارت بهداشت بزرگ‌ترین پذیرنده دانشجو در حوزه علوم پایه پرستاری است. همچنین، برنامه‌هایی برای توسعه دکترای بالینی پرستاری در دست اجراست تا بتوانیم از ظرفیت پرستاران در ارائه خدمات باکیفیت‌تر و پرهزینه‌تر بهره‌مند شویم.

عبادی با تأکید بر اهمیت هماهنگی برنامه‌های راهبردی دانشکده‌ها با اهداف کلان نظام سلامت، از مدیران پرستاری خواست تا با توجه به اهداف ۱۴گانه ابلاغی، برنامه‌های خود را تدوین کنند.

معاون پرستاری وزارت بهداشت گفت: از مدیران پرستاری انتظار می‌رود که در مسیر تدوین کریکولوم‌های آموزشی و نوسازی برنامه‌های درسی حتماً به این اهداف ۱۴گانه توجه و عنایت کافی داشته باشند.

وی، هوشمندسازی نظام سلامت و تحول دیجیتال را نخستین هدف کلی از اهداف ۱۴ گانه ابلاغی از سوی وزیر بهداشت در دولت چهاردهم عنوان کرد و گفت: هوشمندسازی نظام سلامت از ارکان مهم به شمار می‌رود که استارت آن بیش از یک دهه قبل آغاز شده و حتی در سه سال گذشته مطالعاتی به صورت پایلوت در سه بیمارستان انجام شده است. استفاده از ظرفیت‌های هوش مصنوعی و استفاده از این ظرفیت در عرصه پرستاری یکی از فعالیت‌ها و اهدافی است که تلاش داریم آن را به صورت یک اولویت مبنای کار خود قرار دهیم.

عبادی همچنین به استقرار کامل پزشکی خانواده و نظام ارجاع مبتنی بر تقویت نظام شبکه به عنوان دومین راهبرد و هدف کلی ۱۴گانه در عرصه پرستاری اشاره کرد و گفت: این موضوع مورد توجه و تاکید دکتر پزشکیان است و رئیس‌جمهور معتقد هستند استقرار کامل پزشک خانواده و تقویت این شبکه می‌تواند بر بسیاری از مشکلات غلبه کند.

معاون پرستاری وزارت بهداشت به ارتقای مستمر کیفیت مراقبت‌ها، خدمات و سواد سلامت به عنوان سومین هدف ۱۴گانه اشاره کرد و گفت: افزایش بهره‌مندی عادلانه مردم از خدمات پایه سلامت و همچنین ارتقای سلامت باروری و بارداری با تاکید بر ارتقای جوانی جمعیت را باید مبنای فعالیت و کارهای خود قرار دهیم و به دلیل این اهمیت، این موضوعات مورد ابلاغ وزیر بهداشت قرار گرفت.

عبادی همچنین حفاظت مالی مردم در برابر هزینه‌های سلامت و نیز تأمین منابع مالی پایدار بخش سلامت را از دیگر اهداف ۱۴گانه نظام پرستاری کشور که به تازگی از سوی وزیر بهداشت به دانشگاه‌های علوم پزشکی ابلاغ شده است، اشاره کرد و گفت: تأمین پایدار ذخایر راهبردی دارو و تجهیزات و تقویت توان تولید داخل و نیز توسعه کمی و کیفی نظام آموزش علوم پزشکی از دیگر راهبردهای ۱۴گانه نظام پرستاری در کشور است.

معاون پرستاری وزارت بهداشت اظهار کرد: ارتقای کارایی و اثربخشی تحقیقات و پژوهش با تاکید بر دستیابی به مرجعیت علمی و فناوری در منطقه و دسترسی مردم به غذای سالم و ایمن و همچنین افزایش هدفمند ضریب نفوذ و فراگیری فعالیت‌های فرهنگی و رفاهی دانشگاهیان از دیگر اهداف کلی ۱۴گانه در حوزه نظام پرستاری است.

وی بر لزوم استفاده حداکثری از ظرفیت نخبگانی و مشارکت‌های اجتماعی در بخش سلامت تاکید کرد و گفت: بهره‌مندی از ظرفیت نخبگان و استفاده از آن‌ها در عرصه مشارکت اجتماعی و در عرصه سلامت می‌تواند ما را به موفقیت‌های بزرگی برساند.

عبادی بر ضرورت تشکیل جامعه علمی پرستاری و همچنین تجمیع انجمن‌های علمی پرستاری در کشور تاکید کرد و گفت: در حال پیگیری این موضوعات هستیم و حتی مصوبه اولیه‌ای در دوره قبل در معاونت آموزشی داشتیم و امیدواریم این هدف به زودی محقق شود. همچنین یکی از مشکلات ما در نظام سلامت هدررفت منابع است و تلاش داریم در مسیر اصلاح این مسئله نیز با برنامه‌ریزی‌های دقیق، بر مشکلات غلبه کنیم.

کمبود نیرو چالش اصلی نظام سلامت است

احمد نجاتیان، رئیس سازمان نظام پرستاری نیز در ادامه این مراسم گفت: سه ضلع مهم علم پرستاری، حکمرانی پرستاری و حوزه حرفه‌ای پرستاری از ارکان اصلی به شمار می‌روند و از دست‌اندرکاران تشکیل این جلسه، به‌خصوص معاون پرستاری وزیر بهداشت، تشکر می‌کنم که با دعوت از مدیران پرستاری و تشکیل پنل‌های تخصصی در ارتقای سطح دانش مدیران گروه‌های پرستاری تلاش می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه فرصتی که دولت چهاردهم ایجاد کرده است و با دید وسیعی که دکتر ظفرقندی وزیر بهداشت نسبت به عرصه سلامت دارند و همچنین دید سیاست‌گذاری ایشان در وزارت بهداشت، قطعا می‌توانیم به اهداف مطلوبی دست یابیم.

به اعتقاد نجاتیان با تعامل و همگرایی بیشتر نهادهای پرستاری می‌توان در مسیر ارتقای کیفیت مراقبت‌های پرستاری و در نهایت رضایت‌مندی مردم گام‌های مضاعفی برداشت.

رئیس سازمان نظام پرستاری یاد آور شد: از ۸ هدف اصلی تشکیل سازمان نظام پرستاری که در قانون آمده است، تنها در یک بند به حفظ و تامین حقوق مادی و معنوی پرستاران اشاره شده است و ۷ هدف دیگر که از اهمیت زیادی برخوردار است به کیفیت مراقبت‌ها و رضایت‌مندی مردم، امور آموزش، پژوهش و امور فرهنگی اشاره شده است.

نجاتیان افزود: سازمان نظام پرستاری یکی از ابعاد هشت‌گانه‌اش، موضوع حفظ حقوق مادی و معنوی پرستاران است که در چند سال اخیر به دلیل اهمیت مطالبات پرستاران، این بعدش از اهمیت زیادی برخوردار است.

وی با بیان اینکه بدون حل ریشه‌ای و عمیق مسائل پرستاری پیشبرد اهداف نظام سلامت و اجرای درست برنامه‌ها و سیاست‌ها مانند سیاست‌های کلی سلامت و برنامه هفتم امکان‌پذیر نیست»، به اقدامات صورت گرفته از سوی دولت چهاردهم برای رسیدگی به مشکلات پرستاران اشاره کرد و گفت: در این مدت برای حل مشکلات جامعه پرستاری همه پای کار آمدند و تاکید کردند که خواسته‌های پرستاران بر حق است.

نجاتیان خاطرنشان کرد: سازمان نظام پرستاری به‌عنوان نماینده قانونی پرستاران در حدود ۵ ماه گذشته بیش از ۶۰ مکاتبه با نهادهای مختلف و بیش از ۲۵ جلسه در سطوح ملی برای پیگیری مطالبات پرستاران داشته است.

رئیس‌کل سازمان نظام پرستاری با بیان اینکه بزرگ‌ترین مسئله و چالش نظام سلامت کمبود نیروی انسانی است، گفت: تامین نیروی انسانی باید همواره یکی از اولویت‌های وزارت بهداشت باشد و خوشبختانه وزیر بهداشت نگاه وسیعی به این موضوع دارند. همچنین علاوه بر کمبود نیروی انسانی، میل به مهاجرت نیز بسیار زیاد است. با توجه به کمبود نیروی انسانی باید گفت تربیت نیروی پرستار حداقل چهار سال و تربیت یک پزشک متخصص حداقل ۱۲ سال زمان می‌برد.

نجاتیان با اشاره به برگزاری دوره‌های کوتاه‌مدت آموزشی و تربیت نیروهای حد واسط در نظام سلامت گفت: تربیت نیروهای حد واسط نیز که با هدف برطرف شدن کمبود پزشک در مناطق محروم انجام می‌شود به مناطق محروم بیشترین لطمه را وارد می‌کند.

وی گفت: از دولت چهاردهم انتظار می‌رود با همگرایی و تعامل بیشتر از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همچنین معاونت پرستاری و سازمان نظام پرستاری در مسیر رسیدن به اهداف مطلوب تلاش بیشتری شود.

نجاتیان به کمبود پرستار در کشور اشاره کرد و گفت: در مسیر رفع مشکل کمبود پرستار باید با برنامه‌ریزی وارد عمل شویم. چون قانون برنامه هفتم توسعه به افزایش آموزش پرستاران تاکید فراوانی کرده است، از این رو می‌بایست در مسیر رفع کمبود پرستار تلاش کنیم.

وی با اشاره به صحبتهایی که در مورد استفاده از نیروهای بهیار برای کمبود پرستاران می شود، اظهار کرد: به نظر می‌رسد این موضوع ما را از خط‌مشی کیفیت خدمات و جایگاه پرستاری ایران در سطح بین‌المللی دور می‌سازد. ما کشوری هستیم دارای نیروهای تحصیل‌کرده فراوان در عرصه پرستاری در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و جزو رتبه‌های برتر منطقه هستیم و از این رو باید در جایگاه اصلی باقی بمانیم.

وی گفت: پشنهاد من معاونت پرستاری این است که در مسیر بررسی کمبود پرستار، یک بار براساس آمایش سرزمینی، بررسی‌های لازم را انجام دهیم که بدانیم ریشه کمبود پرستاران چیست، آیا تعداد آموزش‌های ما و دانشکده‌های پرستاری ما در کشور کم است یا در جذب نیروهای پرستار مشکل داریم و یا مشکل در زیرساخت‌های رفاهی است که می‌توان با تکمیل و احداث پانسیون‌ها، این نقایص را مرتفع کنیم.

وی تصریح کرد: یاید ریشه این کمبودها را شناسایی کرد و سازمان نظام پرستاری این آمادگی را دارد با تعامل وزارت بهداشت در مسیر رشد و پیشرفت، حرکت‌های خوبی انجام دهد. توسعه دانشکده‌های پرستاری، افزایش میزان جذب یا ایجاد رشته‌های بین‌رشته‌ای که بتوان در تربیت پرستاران، نقش سا‌زنده‌ای ایفا کرد می‌تواند جزئی از راه حل‌ها برای رفع این مشکل باشد.

رییس کل سازمان نظام پرستاری در بخش دیگری از سخنان خود گفت: درخواست دیگری از وزارت بهداشت دارم و اینکه کمک شود تا برنامه پزشک خانواده که جزو اولویت‌های وزارت بهداشت و شخص رئیس جمهور است محقق شود. به هر حال نقش مراقبت‌های پرستاری از اهمیت خاصی برخوردار است و امروزه مراقبت در منزل به عنوان یک حلقه مهم ارائه خدمات در نظام چرخه ارجاع باید به جایگاه واقعی خود را پیدا کند.

رئیس سازمان نظام پرستاری گفت: در صورت آمادگی وزارت بهداشت و معاونت بهداشت، آمادگی داریم از نقش پرستاران در نظام ارجاع در قالب پرستار مراقب در منزل یا پرستار، بهره‌مندی بیشتری شود و نیز پرستاران متخصص را در شهرهایی که نیاز به نظام ارجاع و خط اولیه مراقبت دارد، معرفی و اعزام کنیم تا به نظام سلامت کشور کمک کنیم.

نجاتیان گفت: همچنین ما در سازمان نظام پرستاری این ظرفیت را در مجلس داریم که اگر مواردی در حوزه پرستاری وجود دارد که دولت محدودیت‌هایی در حوزه استخدام و دیگر موارد دارد را با تعامل و همگرایی مرتفع کنیم.

وی گفت: پرستاران و پزشکان باید دیدگاه نوآورانه و خلاقانه‌ای به مسائل حوزه سلامت داشته باشند و از سوی دیگر باید به آموزش‌های بین رشته‌ای توجه شود و افراد به صورت تک‌بعدی آموزش نبینند.

رئیس کل سازمان نظام پرستاری در پایان در تشریح اهداف این سازمان گفت: همکاری در تدوین برنامه و استانداردهای آموزشی پرستاران، تعیین تعداد و نحوه پذیرش دانشجویان پرستاری، تلاش به منظور ارتقای کیفی مهارت‌ها، کمک به گسترش زمینه‌های پژوهش در حوزه پرستاری و همکاری در راه تبادل علمی، تحقیقاتی و حرفه‌ای با نهادهای ملی و بین‌المللی به منظور ارتقای کیفیت آموزش خدمات از اهداف تشکیل سازمان نظام پرستاری است.

انتهای پیام/

source

لینک کوتاه : https://ofoghnews.ir/?p=426486

برچسب ها

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

آمار کرونا
[cov2019]