حدود ۲۰ درصد از زوجهای ایرانی نابارور هستند؛ یعنی تقریبا از هر ۵ زوج ایرانی، یک زوج مشکل ناباروری دارند و بعضی از اینها برای همیشه نابارور میمانند. البته آمار ناباروری در تمام دنیا بین ۱۵ تا ۲۰ درصد است و به گفته کارشناسان، آمار کشور ما خیلی از میانگین جهانی بالاتر نیست که نگرانکننده باشد.
اما با وجود پیشرفتهای چشمگیر علمی و پزشکی ایران در درمان ناباروری و با وجودِ فعالیت بیش از ۱۰۰ مرکز درمان ناباروری در کشور، چرا یکپنجم جمعیت تولید مثلی کشورمان دچار مشکل ناباروری هستند؟ متهم ردیف اول؛ ازدواج در سن بالا دکتر جلیل پاکروش، متخصص زنان و زایمان و نازایی در این خصوص به همشهریآنلاین میگوید: ۲۰ درصد جمعیت دارای شرایط تولید مثل کشور دچار ناباروری هستند که حدود ۲.۵ تا ۳ میلیون جمعیت کشور است.
دکتر پاکروش در پاسخ به این سؤال که با وجود این همه مرکز ناباروری در کشور و با توجه به پیشرفت ایران در درمان ناباروری آیا این آمار بالا نیست، میگوید: اولا این عدد مقدار خیلی کمی بالاتر از متوسط جهانی است و خیلی بالا محسوب نمیشود.
دوم این که ما الان در مراکز ناباروری داریم روی درمان این مساله داریم کار میکنیم. درحالیکه برای کاهش ناباروری لازم است که کارهایی برای پیشگیری انجام داد. مثلا ازدواجهای در سن بالا که آمارش در کشور کم نیست، یکی از مهمترین دلایل ناباروری است. هرچه سن زن بیشتر باشد، احتمال حاملگی هم کمتر میشود. درواقع لایف استایل و شرایط زندگی، عامل اصلی ناباروری در کشور است. این متخصص ناباروری با اشاره به این که آمار ناباروری سال به سال در سراسر دنیا بیشتر میشود و مختص ایران نیست، میگوید: غیر از عوامل ژنتیکی و برخی مشکلات جسمی، عوامل محیطی هم روی اسپرم و تخمک و درنتیجه بارداری بسیار تاثیرگذار است.
استرس، نوع تغذیه مثل فستفودها، آلودگی هوا، آلودگی آب و برخی موارد دیگر، همگی در شانس ناباروری تاثیر دارند.