۶۰ سال از زمانی که کریم آقاخان بوذرجمهری شهردار سالهای دور پایتخت فوت کرد، می گذرد.
وی پنجمین شهردار تهران است که با عمر ۱۰ سال و یک ماه طول مدیریت در رتبه اول در بین ۵۸ شهردار تهران قرار داشت و طولانی ترین مدیر در این پست بوده است.
بوذرجمهری در اواسط سال ۱۳۰۲ زمانی که رضاخان به سمت نخست وزیری رسید، به عنوان شهردار تهران منصوب شد.
نوسازی و آسفالت کشی های شهر تهران، شکل گیری خیابان های علاالدوله (فردوسی)، برق (امیرکبیر)، باب همایون، بوذرجمهری (۱۵خرداد) و مراکزی چون آتش نشانی، دارالمجانین و …، اقدامات دوره مدیریتی وی بوده است از سویی دروازه های تهران به عنوان هویت فرهنگی و معماری شهر نیز توسط وی تخریب و خندق ها پر شد تا شهر توسعه پیدا کند.
خانه این شهردار اکنون در خیابان ولیعصر، کوچه لقمان ادهم، کوچه بوذرجمهری با مساحتی بالغ بر ۱۹۰۰قرار دارد اما امروز به دو خانه در دوره های اواخر قاجار و پهلوی دوم تفکیک شده و بخش های شمالی عمارت بوذرجمهری نیز تخریب شده است. این خانه دارای دو بادگیر از پنج بادگیر منحصر به فرد تهرانی است و متاسفانه بخشی از بنا کارگاه ریسندگی و بخش دیگر متروکه است.
به تازگی در کنار این خانه ، شهرداری منطقه ۱۱ تهران بدون استعلام از اداره کل میراث فرهنگی استان تهران، اجازه ساخت یک مجتمع تجاری و اداری ۱۳ طبقه در کنار این بنا و در نبش خیابان ولیعصر به عنوان طولانی ترین خیابان خاورمیانه را صادر کرده است.
دلیل استعلام نکردن این شهرداری نبود هرگونه بنای تاریخی و یا حریم اثر تاریخی در مجاورت این خانه عنوان شده است درحالی که خیابان ولیعصر سال گذشته در فهرست میراث ملی ثبت شد.
از سوی دیگر خانه بوذرجمهری ثبت ملی نیست ولی بر اساس تبصره بند ۶ دویست و یکمین مصوبه شورای اسلامی شهر تهران(دوره سوم) درباره با “تعیین سیاستهای اقتصادی، جذب مشارکت بخش خصوصی در حفظ و احیای اماکن تاریخی”، تمام بناهای ارزشمند ثبت شده و یا نشده فاقد حریم شهر تهران به عمق یک پلاک به عنوان حریم موقت بنا محسوب می شود و نباید ارتفاع بنا در حال احداث از اثر موجود تجاوز کند.
خواهشمند است دستور فرمایید به منظور تنویر افکار عمومی نسبت به انعکاس پاسخ زیر اقدام لازم مبذول گردد. با تشکر
در خصوص انتشار خبری مبتنی بر قرار گرفتن خانه پنجمین شهردار تهران در معرض خطر تخریب احتمالی ناشی از ساخت و ساز در مجاورت این بنا که مجوز آن توسط شهرداری منطقه ۱۱ صادر شده است ؛ به استحضار می رساند:با توجه به اهمیت بناهای دارای ارزش تاریخی و فرهنگی و جدیت شهرداری منطقه ۱۱ در حفظ آن ،استعلامی طی نامه شماره ۱۱۹۰۰۲۴۷۹۶ مورخ ۲۹/۶/۹۰ از اداره کل میراث فرهنگی استان تهران به عنوان متولی این امر اخذ شد که پس ازدریافت پاسخ موافق آن اداره با شماره نامه های ۲۷۷۷۶/۱۲۶/۹۰۲مورخ ۱۴/۱۲/۹۰ و ۳۳۰۶/۱۲۶/۹۱۲ مورخ ۲۶/۲/۹۱ ؛ مبنی بر بلا مانع بودن صدور پروانه ، مجوز مذکور صادر شد.
روابط عمومی شهرداری منطقه ۱۱