هر چند گفته می شود که سیستان و بلوچستان تعداد کمی از این افراد را در خود جای داده است اما این استان ورودی افاغنه به کشور است و این افراد چه قانونی و چه غیر قانونی سعی می کنند از طریق راههای صعب العبور و مرزهای پهناور خود را به هر وسیله ای با ابداع روشهای گاه شگفت آور به سرزمین آرزوهایشان برسانند.
سفری تلخ به سرزمین آرزوها
در این میان چرخ اخراج و ورود دوباره افاغنه به کشور نیز از کار نمی افتد از طرفی نیروی انتظامی بنا به وظیفه ذاتی خود افاغنه را دستگیر و از کشور ترد می کند که در آخرین مورد در استان کرمان۱۹۶ نفر افغانی غیر مجاز در رودبار استان کرمان دستگیر و از کشور ترد شدند و چهار نفر نیز در این رابطه دستگیر شد اما از سوی دیگر ورود غیر مجاز افاغنه همچنان ادامه دارد و به دلیل استفاده از راههای خطرناک این مسیر غیر قانونی به عاقب خوبی نیز ختم نمی شود.
در حقیقت به دلیل تقاضای بالای اتباع بیگانه برای حضور غیر مجاز در کشور بسترهای غیر قانونی و افراد سوء استفاده گر نیز این فرصت را مغتنم شمرده اند، و سعی می کنند از این راه سودی به جیب بزنند.
عدم وجود قوانین محکم برای برخورد با فعالان در این اقتصاد غیر قانونی سبب شده است برخی از این افراد کار حمل و نقل اتباع بیگانه ای را که توانسته اند خود را از مرز عبور دهند انجام دهند.
راههای عجیب قاچاق انسان و عاقبت غیر قابل جبران
در حقیقت این افراد از راههای مختلف و بیشتر به صورت پیاده و راههای صعب العبور خود را به داخل مرزها می رسانند و بعد با پرداخت پولی هنگفت به قاچاقچیان انسان سعی می کنند به بازار کار ایران راه یابند.
تنها نگاهی به تیتر برخی خبرها خود بیانگر وضعیت موجود در این اقتصاد زیر زمینی است. اقتصادی که یک سرش اتباع بیگانه ای هستند که به هر دلیل از کشور جنگ زده شان ترد شده اند و پس از مدتی کار کردن و اندوختن پول یا خود روانه کشورشان می شوند و یا دستگیر و ترد می شوند و پولها را با خود می برند و دوباره با صرف هزینه ای بین دو تا سه میلیون تومان خود را به بازارهای کار ایران می رسانند و سر دیگرش شهروندان ایرانی هستند که تبعات حضور اتباع غیر مجاز را به دوش می کشند.
نمونه ای از حوادث تلخ در آینه رسانه ها
“دستگیری اتباع بیگانه غیر مجاز حین انتقال به استانهای مرکزی”، “سوختن ۱۸ تبعه افغانی در حین انتقال در شهرستان ریگان”، ” واژگونی یک خودرو حامل اتباع بیگانه غیر مجاز در ریگان ۲۱ کشته و زخمی برجای گذاشت”، ” قاچاق انسان در ریگان باعث کشته و زخمی شدن ۱۶ نفر شد” تمام این آمار مربوط به سال جاری است!
در نخستین حادثه قاچاقچیان انسان ۲۱ تبعه غیر مجاز خارجی را در یک دستگاه تویوتا جاسازی کرده بودند! که به دلیل بار سنگین و سرعت بالا و درنهایت ترکیدگی لاستیک ماشین خودرو واژگون می شود و مسافران غیر قانونیش کشته و زخمی می شوند.
اما بدترین حادثه ای که از ابتدا تا کنون برای افرادی که سعی دارند به صورت قاچاق وارد کشور شود در آتش سوختن ۱۵ افغانی غیر مجاز در جاده سیستان و بلوچستان به سمت کرمان و در محل پل ۸۰۰ متری ریگان بود.
در این حادثه در کمال تعجب قاچاقپیان ۱۵ نفر تبعه خارجی غیر مجاز را سوار یک دستگاه سمند کرده بودند که به دلیل سرعت زیاد و برخورد با یک خودروهای حامل سوخت قاچاق منفجر شد و ۱۸ نفر در این دو خودرو در آتش سوختند.
این حادثه که در نوع خود بی نظیر بود این افراد به طرز ماهرانه ای در خودروی سمند جاسازی شده بودند.
جاسازی انسان در خودرو
اما این آخرین دست از این حوادث نبود زیرا در اواخر هفته گذشته نیز یک دستگاه پژو که ۱۶ نفر را در این خودرو جای داده بود واژگون شد و ۱۶ نفر کشته و زخمی شدند این حادثه نیز در محور ریگان – ایرانشهر روی داده است.
گفته می شود در برخی موارد این خودروها بیش از ۵ برابر ظرفیت استاندارد خود را سوار می کنند که سود بیشتری به جیب بزنند.
از سوی دیگر اتباع بیگانه ای نیز که می توانند خود را به سلامت به استانهای مرکزی برسانند نیز موجب بروز مشکلات عدیده ای در شهرها می شوند.
بروز مشکلات متعدد امنیتی توسط این افراد که هیچ شناسنامه و مدرک معتبری ندارند از چالشهای اصلی امنیتی است که نمونه آن در یزد و کرمان بارها دیده شده است.
مردم کرمان خواستار ترد فوری اتباع بیگانه غیرمجاز هستند/ وعده هایی که عملی نمی شود
اما طرحهای ساماندهی اتباع بیگانه هیچ گاه نتوانسته است کارآمدی لازم را داشته باشد و این درحالی است که مردم بسیاری از مراکز تجمعی اتباع بیگانه غیر مجاز خواستار ترد فوری این افراد هستند که نمونه آن بارها از طریق رسانه ها منعکس شده اما توجهی در این خصوص صورت نگرفته است.
اشغال فرصتهای شغلی، افزایش بی رویه کرایه خانه، بروز مشکلات بهداشتی و معضلات اجتماعی از جمله مسائلی است که از سوی این افراد جامعه را تهدید می کند.
این درحالی است که ترکیب جمعیتی در برخی از مناطق استان کرمان تغییر کرده است و تعداد این افراد از ایرانیها نیز بیشتر شده که تبعات مختلفی را به همراه دارد تنها در بازار کار در حالی پیش از این افاغنه کارگر و ایرانیها کارفرما بودند که این روزها این ترکیب هم درحال برعکس شدن است.
وابسته شدن بازار کار کرمان به خصوص بازار کارهای سخت به نیروی کار بیگانه از دیگر مشکلاتی است که اقتصاد استان را تهدید می کند از سویی برخی صاحبان صنایع نیز ترجیح می دهند به دلیل کاری بودن این افراد و عدم پرداخت بیمه و حقوق و دستمزد کمتر به این بازار نیروی کار خارجی روی می آوردند.
این روند هر چند نیاز به تغییر و بهبود دارد اما گویی اسیر وعده و وعیدهایی شده است که درنهایت موجب تشدید حضور افاغنه شده است و هر روز بر مشکلات و معضلات این پدیده اجتماعی نیز افزوده است.
مهر