شکل پروپوزال بنا بر هدفی که از آن دارید و یا به مقتضای رشته تحصیلی شما می تواند قدری متغیر باشد. اما شکل بندی بنیادین آن ، همواره باید شامل عنوان بندی های مشابه و بخش های زیر باشد :
۱- موضوع تحقیق ( Project Title )
ذیل این عنوان می بایست عنوان دقیق تحقیق خود را ذکر کنید. برای مثال :
۲- توضیح موضوع و اهمیت آن ( Importance and Statement of Topic )
در این بخش می بایست جوانب موضوع ، چگونگی ارتباط آن با رشته تحصیلی مورد نظر ، و اهمیت موضوع به لحاظ علمی و کاربردی را توضیح دهید. روشن کنید چرا این موضوع باید برای استاد راهنمای بالقوه ی شما جذاب باشد؟ چه مشکل یا مساله ی جدیدی را می خواهید مطرح کنید؟ و چرا حل آن مهم است؟
۳- ادبیات تحقیق و پژوهش های مرتبط ( Review of Literature and Relevant Topics)
زیر این عنوان ، باید توضیح مختصر اما جامعی همراه با رفرنس دهی صحیح آکادمیک (استاندارد هاروارد) درباره پژوهش هایی که پیش از شما روی این موضوع و موضوعات نزدیک به آن انجام شده بدهید. در این بخش در واقع باید به ذکر پژوهش هایی بپردازید که شما قصد دارید یافته های آن ها را تکمیل کنید ، اشتباهات آن ها را رفع نمایید و یا نتایج آن ها را رد کنید. این قسمت باید به استاد راهنمای بالقوه ی شما اثبات کند که شما مطالعه و احاطه ی کافی به مطلبی که موضوع پژوهش است را دارید. بیشترین استفاده از منابع تحقیق (که در قسمت آخر می آیند)، چه کتاب باشند چه مقاله، نشریه، ویدئو یا هر مورد دیگر، در این قسمت انجام می شود.
۴- اهداف و فرضیه ها ( Aims and Hypothesizes )
در این بخش باید به ذکر نتایجی بپردازید که فکر می کنید از تحقیق خواهید گرفت. توضیح دهید که از انجام تحقیق چه هدفی دارید؟ به کدام سمت حرکت می کنید؟ و فکر می کنید به کجا خواهید رسید؟ چه گزاره هایی را ممکن است رد یا اثبات کنید؟ باز هم توضیح دهید پژوهش شما دقیقاً چه کارآیی (هایی) خواهد داشت.
۵- روش ها و ابزار های تحقیق ( Methodology )
در این قسمت توضیح دهید که در انجام پروژه از چه روش های علمی سود خواهید برد و چه ابزارهایی را برای رسیدن به اهداف تحقیق به خدمت خواهید گرفت. این ها می بایست روش های استاندارد تحقیق باشند که در مورد خاص تحقیق شما کاربرد دارند.
۶- منابع( References )
فهرستی از منابعی که در نوشتن پروپوزال از آنها استفاده کرده اید، پایه ی مطالعات قبلی شما هستند یا اینکه فکر می کنید از آن ها استفاده خواهید کرد را الفبایی و منظم کنید و در این بخش بیاورید. رفرنس دهی می بایست با استاندارد هاروارد منطبق باشد.
نکات مهم
۱- پروپوزال را با موضوع شروع نکنید، بلکه عنوانی مانند مثال زیر را در روی جلد بیاورید و بعد متن پروپوزال را بنویسید :
The Department of Gerontology
Faculty of Gerontology
University Putra Malaysia
Presented By : Maryam Mobini
۲- این نکات را در مورد انتخاب و نگارش تیتر پروژه رعایت کنید :
الف ) سعی کنید موضوع روشن و ساده باشد. از خوشگل کردن عنوان تحقیق خودداری کنید !
ب ) عنوان پروژه را به صورت خلاصه ای فشرده از آن چه در ذهن دارید در نظر بگیرید. سعی کنید با همان یک جمله عنوان پروژه بتوانید چارچوب کلی تحقیق و هدف هایتان را به خواننده منتقل کنید. عنوان کار شما باید کاملاً مشخص کند که شما می خواهید چه چیز را و در چه شرایطی مطالعه کنید.
پ ) در جمله بندی عنوان پروژه دقت کنید تا چیدمان آن طوری باشد که آن چه اصل موضوع تحقیق شماست از فرع آن قابل تشخیص باشد. به این دو مثال دقت کنید:
۱- Red-haired Musicians and Their Preferences for Music Style
۲- Music Style Preferences of Red-haired Musicians
در این جا هر دو جمله ظاهراً یک مفهوم را منتقل می کنند:”سلیقه موزیسین های مو قرمز در انتخاب سبک موسیقی” . اما عملاً تفاوتی بین این دو وجود دارد و آن هم این است که در جمله اول ، تعبیر خواننده این است که توجه بیشتر ما به موزیسین های مو قرمز است و ما اول موزیسین های مو قرمز را بررسی می کنیم و بعد به سلیقه موسیقیایی آن ها می پردازیم. اما در جمله دوم بر عکس ، اولویت به سبک های موسیقی و سلیقه موسیقیایی داده شده و موزیسین های مو قرمز در درجه دوم قرار دارند.
ت ) سعی کنید کلمات اضافی را از عنوان پروژه حذف کنید . دو مثال زیر در واقع یکی هستند ، اما شماره ۲ مقبولیت بیشتری دارد :
۱- The Systematic Development which has occurred during last 50 years and has Changed the face of Southeast Asia
۲- Changes and Development in Southeast Asia
ث) در هنگام انتخاب موضوع توجه کنید که موضوع تحقیق شما باید برای کسی که پروپوزال را بررسی می کند جذاب باشد و استفاده از بودجه ی دولتی جهت انجام آن پروژه معقول به نظر برسد. به عنوان مثال اگر موضوع تحقیق شما در مورد ایران باشد، برای دولت مالزی سرمایه گذاری روی شما به عنوان دانشجو هیچ گونه توجیهی ندارد. پس سعی کنید موضوعی انتخاب کنید که در مورد مسائل کلی یا در زمینه ی مسائل مربوط به کشور مالزی باشد.
۳- در مورد (۱)هدف هایی که از تحقیق دارید و (۲) ابژه ای که برای مطالعه انتخاب کرده اید (Objectives) حتماً دقت کنید که در رابطه کامل با هم باشند و در نگارش پروپوزال سعی کنید که این رابطه را به خوبی نمایش دهید.
۴- در زمینه چگونگی انتخاب روش تحقیق نیز ، وضع به همین ترتیب است. سعی کنید مناسب ترین ، عملی ترین ، علمی ترین و هم خوان ترین روش را برای پژوهش مورد نظرتان انتخاب کنید.
۵- پروپوزال را تمیز و با بخش بندی مناسب تحویل دهید. سعی کنید مرز بین عنوان ها مشخص باشد و مطالب را بر روی ۱ روی کاغذ A4 تایپ کنید.
۶- حجم پروپوزال میبایست برای دوره های کارشناسی ارشد حداقل ۵ صفحه و برای دکتری حداقل ۸ صفحه باشد. در این میان حداقل یک صفحه به ادبیات تحقیق و حداقل یک صفحه به منابع تحقیق اختصاص دهید. سعی کنید از منابع جدید و به روز (حداقل از سال ۲۰۰۰ به بعد) استفاده نمایید و همه ی منابع پروژه فارسی زبان نباشند. هم چنین توجه بفرمایید فونت استاندارد برای متن پروپوزالTimes and New Romans با سایز ۱۲ است.
۷- از نوشتن موارد اضافه در پروپوزال ، مثل عریضه نویسی برای استاد راهنما و غیره ، جداً خود داری کنید. از توضیح اضافه هم پرهیز کنید.
۸- در مورد نگارش انگلیسی ، حتماً درباره متن پروپوزال با یک مترجم و یا کسی که انگلیسی ادبی را به خوبی می داند مشورت کنید. متن پروپوزال می بایست به لحاظ علمی و ادبی هیچ غلطی نداشته باشد.
۹- پروپوزال را جدی بگیرید! سنجش علمی شما در واقع فقط از طریق پروپوزال میسر است . پس تمام تلاش و دانش خود را برای تنظیم آن به کار بگیرید.
پروپوزال مقدماتی
عنوان : تبیین رابطه سرمایه اجتماعی با هویت اجتماعی مهاجران –مطالعه موردی منطقه ۱۶ شهر تهران
بیان مساله :
یکی از عوامل موثر برفرآیند توسعه درجهان موضوع سرمایه اجتماعی ونرخ بهره مندی آن در کشورها می باشد.بدون شک در کشورهای جهان سوم وتوسعه نیافته موضوع سرمایه اجتماعی می تواند کاستی های منابع اقتصادی راتا حدی بپوشاند.به عبارتی به دلیل محدودیت منابع وسرمایه های اقتصادی در کشورهای جهان سوم ،سرمایه اجتماع می تواند جایگزین مطلوبی برای سرمایه مالی واقتصادی باشد.حتی تحقیقات میدانی نشان داده است که یک انحراف معیار افزایش در میزان اعتماد درسطح ملی ،سبب نیم انحراف معیار افزایش در رشد اقتصادی می شود.پاتنام وکلمن تاکید کرده اند که سرمایه اجتماعی بسیار کم هزینه است وثانیا پایان ناپذیر می باشد ومی تواند امنیت واطمینان وکاهش انحرافات اجتماعی رابرای جامعه به ارمغان بیاورد. اهمیت چنین پتانسیل هایی مثبت وکم هز ینه ضرورت شناسایی آنها را در صورت امکان باز تولید وبهره وری آنها را الزامی می کند.سرمایه اجتماعی، مجموعهای از منابع و ذخایر ارزشمندی است که به صورت ذاتی و نهفته در روابط اجتماعیِ گروههای نخستین، ثانوی و در سازمان اجتماعی جامعه (نهادهای رسمی و غیررسمی) وجود دارد. برخی از این ذخایر ارزشمند که گاه از آن به عنوان ارزشهای اجتماعی نیز یاد میشود، عبارتند از؛ صداقت، حسن تفاهم، سلامتی نفس، همدردی، دوستی، دلسوزی، همبستگی، فداکاری و. .. سرمایه اجتماعی از طریق این منابع، کنشهای کنشگران را در سطوح مختلف خرد، میانی و کلانِ جامعه، آسان، سریع، کمهزینه و مطمئن میسازد و بدین وسیله آنان را در رسیدن به اهداف مشترک اجتماعی کمک میکند.
نظریه سرمایه اجتماعی در ایران قدمت زیادی ندارد و لزوم شناسایی آن وچگونگی تاثیرسرمایه اجتماعی برانسجام و همبستگی اجتماعی و به حرکت در آوردن چرخ های توسعه از طریق ایجاد نهادهای مدنی و شبکه های اجتماعی ضرورت دارد چراکه این امر نقش مهمی در هویت یابی و انسجام های سطح میانی گروه ها وقومیت ها رادر پی دارد.
مبانی نظری تحقیق:
از سرمایه اجتماعی تعاریف مختلفی ارائه گردیده است . یکی از تعاریف مطرح اینست که سرمایه اجتماعی مجموعه هنجارهای موجود در سیستم های اجتماعی است که موجب ارتقای سطح همکاری اعضای آن جامعه گردیده و موجب پایین آمدن سطح هزینه های تبادلات و ارتباطات می گردد (فوکویاما ۱۹۹۹). سرمایه اجتماعی را می توان حاصل پدیده های ذیل در یک سیستم اجتماعی دانست .
اعتماد متقابل ; تعامل اجتماعی متقابل ; گروههای اجتماعی ; احساس هویت جمعی و گروهی ; احساس وجود تصویری مشترک از آینده ; کار گروهی .
یکی از مفاهیم مفید در تبیین مفهوم سرمایه اجتماعی ، (NETWORK OF TRUST) است . شبکه اعتماد عبارت از گروهی است که براساس اعتماد متقابل به یکدیگر، از اطلاعات ، هنجارها و ارزشهای یکسانی در تبادلات فیمابین خود استفاده می کنند. از اینرو، اعتماد فیمابین نقش زیادی در تسهیل فرایندها و کاهش هزینه های مربوط به اینگونه تبادلات دارد.شبکه اجتماعی (SOCIAL NETWORK) نیز به همین موضوع اشاره دارد. افراد وقتی در درون گروه ها قرار می گیرندبا گروه ها تعاملاتی دارندوبین آنها روابطی ایجاد می شود.شبکه ها نقش حیاتی در زندگی اجتماعی دارندو افراد می تواننداز وجود شبکه ها برای مشورت در حل مشکلات ،برای یافتن شغل ،پیشر فت های شغلی ،پیشرفت تحصیلی استفاده کنند.فوکویاما شبکه را گروهی از از عاملان انفرادی می داند که در هنجارها وارزش های فراتر از ارزش ها ی متداول بازار ،مشترک هستند.
مفهوم مفید بعدی (RADIUS OF TRUST) است . تمامی گروههای اجتماعی دارای میزان خاصی از شعاع اعتمادند که به مفهوم میزان گستردگی دایره همکاری و اعتماد متقابل اعضای یک گروه است . در یک نتیجه گیری می توان گفت که هرچه یک گروه اجتماعی دارای شعاع اعتماد بالاتری باشد، سرمایه اجتماعی بیشتری نیزخواهد داشت . چنانچه یک گروه اجتماعی برون گرایی مثبتی نسبت به اعضای گروههای دیگر نیز داشته باشد، شعاع اعتماد این گروه از حد داخلی آن نیز فراتر می رود
در میان جامعه شناسان کلاسیک امیل دورکیم نسبت به دیگر جامعه شناسان تاکید بیشتری بر انسجام وهمبستگی اجتماعی دارد.ونقش محوری برای این مفهوم در تحلیل های نظری خود قائل است.بوردیو در دوران معاصر نخستین کسی است که سرمایه اجتماعی را در چارچوب تفکر نئومارکسیسم مفهوم بندی می کند. از دید وی سرمایه اجتماعی باید در ارتباط با میزان دسترسی به منابع قدرت در جامعه تفسیر شود.شاید مهمترین فردی که نام سرمایه اجتماعی بانام او پیوند خورده است رابرت پانتام است.وی به کارکردهای اعتماد وهنجارهای اجتماعی در شکل گیری مبادلات و تعاملات اجتماعی توجه تام دارد.فوکویاما از طریق ربط دادن این مفهوم با مفهوم اعتماد وتعریف آن در چارچوب کاملا اقتصادی بحث می کند.وی تلاش می کند تا تفاوت عملکرد اقتصادی کشورها رابر حسب تفاوت میزان یرمایه اجتماعی را توضیح می دهد. بر اساس نتایج مبانی و چهارچوب نظری تحقیق که با الهام از نظرات کلمن (۱۹۸۸)، پوتنام (۱۹۹۵) و فوکویاما (۱۹۹۹) به صورت ترکیبی شکل گرفته است، به منظور سنجش سرمایه اجتماعی، برای آن سه شاخص در نظر گرفته شده است. این سه شاخص عبارتند از؛ اعتماد اجتماعی، احساس تعهد اجتماعی و احساس تعلق اجتماعی. میزان سرمایه اجتماعی مجموع نمراتی است که از ترکیب نمرات این سه شاخص به دست آمده است. متغیر وابستهی تحقیق، هویت اجتماعی است. چهارچوب نظری متغیر وابسته براساس دیدگاه کنش متقابل نمادی و به ویژه عقاید روزنبرک در تعریف خودِ اجتماعی یا «برداشت از خود» تنظیم گردیده است.
ادبیات تحقیق:
پروژه های سنجش سرمایه اجتماعی در ایران بسیار محدود اجرا شده است.علی سرزعیم وحامد قدوسی در یک پروژه پیمایشی در پنج شهر منتخب ایران (یزد،تبریز،اهواز،مشهد وتهران) به بررسی شاخص های سرمایه اجتماعی پرداخته اند(مرکز مطالعات،۱۳۸۴) مسقطیان در یک تحقیق میدانی به بررسی تحولات فرهنگی با رویکردسرمایه اجتماعی در استان مازندران می پردازدو شاخص های مهم سرمایه اجتماعی رامورد تحلیل قرار می دهد.حسین ملا حسینی در پژوهشی روی دانش آموزان سال سوم دبیرستان استان گلستان به بررسی ارتباط متقابل دو متغیر دین و سرمایه اجتماعی پرداخته است.یافته های او نشان میدهد که بین میزان سرمایه اجتماعی ونوع دینداری رابطه وجود دارد. یعنی دینداران سنتی وقومیت گرا وتکثرگرا دارای همبستگی مثبت ومعناداری با متغیر سرمایه اجتماعی هستند.
االشوکی نیز در یک پیمایش میدانی به بررسی عوامل موثر برمشارکت اجتماعی شهروندان در اداره امور شهر(مورد منطقه ۶تهران) در سال ۱۳۸۳ می پردازد.(الشوکی،۱۳۸۳)
از مهمترین تحقیقات خارجی می توان به کار یزرگ رابرت پاتنام برای تبیین کارامدی نهادی وسیاسی در شمال وجنوب ایتالیا در سال ۱۹۹۳برحسب میزان برخورداری این مناطق از سرمایه اجتماعی اشاره کرد.جیمز کلمن هم در سال ۱۹۸۸ در یکی از مطالغات خود به بررسی نقش واهمیت سرمایه اجتماعی در داخل خانواده وتاثیر آن برسرمایه ارتقا انسانی وآموزش کودکان پرداخته و نقش سرمایه اجتماعی را در روابط بین والدین وفرزندان برجسته ساخته است.
مرکز آمار استرالیا برای اندازه گیری سرمایه اجتماعی در پنج ایالت این کشور از ۱۲۰۰ نفر مصاحبه حضوری رااجرامی کند.دانشگاه میشیگان نیز پیمایش ارزش های جهانی را بامولفه های مهمی چون:اعتماد، رضایت از زندگی ،مسائل اجتماعی… را انجام ونتایج آن را منتشر کرده است.
اهداف :
هدف کلی: هدف کلی پژوهش آن است که از طریق بررسی پیمایشی، ضمن تعیین میزان برخورداری مهاجران از سرمایه اجتماعی (متغیر مستقل)، نوع همبستگی آن را از نظر شدت و جهت با نحوهی تعریف و برداشت افراد از هویت اجتماعی خود (متغیر وابسته) مورد بررسی قرار دهد.
اهداف اختصاصی:
برخی ازاهداف اختصاصی تحقیق به شرح ذیل می باشد:
– نقش سرمایه اجتماعی در بهبود موقعیت اجتماعی مهاجران
– تاثیر سرمایه اجتماعی در رونق اقتصادی و بهبود معیشتی مهاجران
– میزان همبستگی مهاجران در همکاری ومشارکت متقابل
– ارزیابی احساس اعتماد وامنیت بین مهاجران
-بررسی رابطه طبقه اجتماعی ساکنان با هویت اجتماعی آنان
– ارزیابی ارتقای کیفیت زندگی مهاجران با تاکید برمولفه های سرمایه اجتماعی
فرضیه تحقیق :
از آنجا که هدف این تحقیق تبیین رابطه سرمایه اجتماعی وهویت اجتماعی می باشد فرضیات ذیل مطرح است:
۱- آیا بین میزان برخورداری مهاجران از سرمایه اجتماعی با نحوهی تعریف و برداشت آنان از هویت اجتماعی خود همبستگی قوی، مستقیم و معناداری وجود دارد. ؟ به عبارت دیگر آیا رشد سرمایه اجتماعی مهاجران در نحوهی تعریف و برداشت آنان از هویت اجتماعی خود نقش موثری داشته و به نحوهی بروز آن در اشکال مختلف اجتماعی مانند خانوادگی، ملی و مذهبی کمک میکند؟
۲- آیا بین اعتماد اجتماعی وهویت اجتماعی رابطه وجود دارد؟
۳- آیا بین پایگاه اجتماعی فرد ومشارکت اجتماعی
۴- آیا بین میزان تحصیلات افراد دردارا بودن سرمایه اجتماعی با هویت اجتماعی آنان رابطه وجود دارد؟
۵- آیا بین خویشاوند گرایی ساکنان منطقه برهویت اجتماعی آنان رابطه وجود دارد؟
۶- آیا بین میزان اعتماد اجتماعی جامعه هدف به نهادها وموسسات دولتی با هویت اجتماعی مهاجران رابطه وجود دارد؟
متغیرها (مهمترین متغیرهای مستقل، وابسته):
در این تحقیق سرمایه اجتماعی متغیر مستقل و متغیر وابستهی تحقیق، هویت اجتماعی است.
متدلوژی:
جمعیت هدف(جامعه آماری): جمعیت هدف ، مهاجران ( داخلی) ساکن درناحیه ۲ منطقه ۱۶ شهرداری شهر تهران است، که حدود ۱۳۰۰ خانوار می باشد. بافت مسکونی این مناطق را قومیت های خاصی در برمی گیرد که تجانس قومیتی مبنای تعیین جمعیت هدف می باشد.
واحد آماری:
واحد آماری تحقیق افراد سرپرست خانواردر نظر گرفته شده است. به دلیل اینکه یکی از متغیرهای کلیدی این تحقیق مشارکت اجتماعی (به عنوان یکی از مولفه های اصلی سرمایه اجتماعی )استکه چنین مشارکتی بیشترتوسط افراد سرپرست خانوار صورت می گیرد وترجیح آن است که واحد آماری سرپرست خانوار باشد.
روش نمونه گیری: نمونه گیری این تحقیق به روش تصادفی ساده و حجم نمونه از فرمول کوکران بدست می آید.
روش جمع آوری داده ها :
روش تحقیق حاضر، تلفیقی است از روشهای کمی ،تطبیقی وکیفی است. درروش کمی از نمونه گیری تصادفی ومصاحبه های ساختاریافته استفاده می شود. درمطالعه تطبیقی شاخص های رفاه اقتصادی مهاجران مورد ارزیابی قرار می گیرد.ودر مطالعه کیفی از روش های نمونه گیری وابزارهایی مانند نمونه کاوی، مطالعه اسناد ومصاحبه ومشاهده استفاده می شود. در روش جمع آوری داده ها،از تکنیک پرسشنامه که با توجه به متغیرهای مورد نظر و معرف های مربوط به آن از آزمون های سنجش نگرش از طریق طیف لیکرت استفاده می شود.جهت حصول اطمینان از روایی اعتبار سوالات وگزینه ها ی پرسشنامه تعدادی محدود در مرحله پیش آزمون pre-test پرسشنامه را تکمیل می کنند. جهت و شدت همبستگی میان میزان سرمایه اجتماعی مهاجران با نحوهی تعریف و برداشت آنان از هویت اجتماعی خود بررسی خواهدشد.
روش تجزیه وتحلیل :
برای سنجش متغیرهای تحقیق از نرم افزار SPSS وبا استفاده از آمار توصیفی واستنباطیاستفاده خواهد شد.بررسی رابطه متغیرها از طریق آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، CHI_SQUREوتحلیل واریانس (آزمون (F انجام خواهدشد.
نام ونام خانوادگی مجری پژوهش: ابراهیم معظمی گودرزی
آدرس/تلفن/email:تهران –خیابان دکتر فاطمی – مرکز آمار ایران- طبقه پنجم-تلفن:۸۸۹۶۴۴۷۵
Email:imggoodarzi@yahoo.com
منابع:
– سرزعیم،علی، قدوسی ،حامد،پیمایش سرمایه اجتماعی در شهرهای منتخب ایران، ۱۳۸۴مرکز مطالعات وتحقیقات سازمان های جامعه مدنی ،تهران
– الشوکی ،سید یحیی ،بررسی عوامل موثر برمشارکت اجتماعی شهروندان در اداره امورشهر مورد منطقه ۶ تهران ، ۱۳۸۳، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران
– اکبری،امین ،بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی برمشارکت سیاسی اجتماعی (مطالعه موردی در روستای فارسینج شهرستان سنقر) ۱۳۸۲، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران
– اونق ناز،محمد، بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی وکیفیت زندگی ،۱۳۸۴، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران
– اداره آمار استرالیا،Social capital survey 2002
مثلا از مطالب یک کتاب استفاده کرده ایید ، باید نام کتاب و نام نویسنده و سال انتشارش رو ذکر کنید .