سایت رادیو فردا(Radio Farda) نوشت: «پلیس ترکیه، جمعه دهم خرداد، با گاز اشکآور و آبپاش به معترضان به تخریب فضای سبز که در پارکی در مرکز استانبول تجمع کرده بودند، حمله و چندین نفر را زخمی کرد.»
خبرگزاری رویترز نوشته است حال یکی از زخمیشدگان وخیم بود. بنابر گزارشها رقم اولیه زخمیها ۱۲ نفر است که در میان آنها یک سیاستمدار و یک خبرنگار هم هستند.
معترضان نمیخواهند که ساخت و سازی در این پارک و فضای سبز اطراف میدان تقسیم انجام شود؛ آنچه مسئولان در پی انجام آناند و دلیلش را آسان کردن رفت و آمد در اطراف “تقسیم” عنوان کردهاند. در این ساخت و سازها، طرح ایجاد یک مرکز تجاری به جای فضای سبز موجود نیز وجود دارد.
معترضان میگویند در شهر استانبول فضای سبز چندانی باقی نمانده است و همین امر موجب تجمع چند روزه آنها در این پارک شده است. آنچه پس از چند روز با دخالت پلیس به خشونت کشیده شد.
اما رسانهها و خبرگزاریها میگویند تجمع اولیه در حمایت از محیط زیست در استانبول، عملا به تظاهرات علیه دولت اردوغان تبدیل شد؛ به ویژه که این اعتراضات به آنکارا و چند شهر دیگر هم کشیده شده است. معترضان، شعارهایی علیه دولت ترکیه سر دادهاند. خبرگزاری رویترز از متن یکی از پلاکاردهایی که در دست معترضان بود آورده است که “ما دولت نداریم، بلکه رجب طیب اردوغان داریم.”
یکی دیگر از معترضان که پس از شنیدن خبر حمله پلیس برای همراهی با دیگران به خیابان آمده بود، به این خبرگزاری میگوید: «موضوع تنها دار درخت نیست؛ موضوع اینست که ما زیر فشار این دولت به ستوه آمدهایم. ما از مسیری که کشور در آن افتاده راضی نیستیم.»
به نوشته بی بی سی فارسی، روزنامه حریت که از منتقدان دولت رجب طیب اردوغان و حزب او “عدالت و توسعه” است، گزارش داده که ۷ نفر از مجروحان، صدمه جدی خوردهاند و از جمله پای یکی از این معترضان، شکسته و سر یکی دیگر از آنان مجروح شده است. گزارش شده است که جهانگردان و شهروندان خارجی و هم در بین مجروحان بودهاند.
سازمان عفو بینالملل واکنش پلیس ترکیه به این اعتراضات را محکوم کرده است. وزارت کشور ترکیه میگوید در مور رفتار پلیس تحقیق میکند.
اردوغان، نخست وزیر ترکیه، هنوز از تصمیم دولت برای اجرای طرح میدان تقسیم عقب ننشسته است و میگوید آن را انجام میدهد. اما دادگاهی در آن شهر حکم داده که فعلا قطع درختان در میدان تقسیم و اطراف آن معلق شود.
برخی از تصاویر و نوشتههایی که شهروندان ترکیهای در شبکههای اجتماعی مانند توئیتر یا فیسبوک گذاشتهاند، نشان میدهد که اعتراضات همچنان تا نیمههای شب ادامه داشته است.
این نخستین بار نیست که طی ماههای گذشته اعتراضاتی در ترکیه به خشونت کشیده میشود. در روز جهانی کارگر، اعتراضات در استانبول با برخورد پلیس آن کشور روبهرو شد. اما برخی رسانهها میگویند اعتراضات میدان تقسیم، انواع گروههای معترض شرکتکننده در آن، که از سوسیالیستها تا بخشی از گروههای اسلامی را هم در بر میگیرد و نیز کشیده شدن آن به شهرهای دیگر، حکایت از گستردگی آن دارند.