سرویس ورزشی «فردا»- این روزها فدراسیون فوتبال کشور از سطح ریاست و مدیران این مجموعه گرفته تا تیم های بزرگسالان و پایه، بیشترین اخبار ورزشی را به خود اختصاص داده اند و رئیس همیشه خنده روی این فدراسیون نیز به دلیل مشغله زیاد کاری، این روزها کمتر می خندد.
بعد از آنکه اردوی تیم ملی بزرگسالان کشور در پرتغال به دلیل آنچه که تحت عنوان بی پولی مطرح شد، لغو و کارلوس کی روش را عصبانی و روانه کشورش ساخت، حالا این روزها گویا خبرهای خوشی در زمینه مسائل مالی به گوش می رسد و از احتمال بازگشت پول های بلوکه شده گرفته تا عقد قرارداد با اسپانسر مالی، سبب شده تا فدراسیون فوتبال تا حدی از نظر مسائل مالی خیالش راحت شود.
مدتی قبل، زمانی که مجمع کنفدراسیون فوتبال آسیا شکل گرفت تا رییس فوتبال آسیا انتخاب شود، کفاشیان از فرصت حضور بلاتر در مقر AFC استفاده کرد و در مقابل روسای فدراسیونهای فوتبال آسیا پیغام یا همان خواستهاش را به گوش رییس فیفا رساند اما در همان موقع هم با اینکه کار رسانهای زیادی روی این خواسته انجام شد اما میشد حدس زد که اتفاق خاصی نمیافتد تا جایی که حتی بلاتر هم عنوان کرد این موضوع، یک مساله فراورزشی است و اتفاقهایی در بیرون از فضای فوتبال مانع برگرداندن این پول به ایران میشود.
البته ماجرای پول بلوکه شده فدراسیون فوتبال ایران در بانک استاندارد چارترز آمریکا، بحث امروز نیست. ماجرا مربوط به مرحله مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۰ است و هشت بازی که کنفدراسیون فوتبال آسیا باید بابت هر کدامشان، ۱۲۵ هزار دلار به فدراسیون ایران پرداخت کند که مجموعش یک میلیون دلار میشود. مدتهاست که فدراسیون فوتبال ایران در هنگام مشکلات مالی چشم امیدش به این پول بوده و به شکلی از اعتبار این مبلغ مایه گذاشته اما میبینیم که در عمل اتفاقی نیفتاده و همین باعث شده تا حالا که بحث حضور بلاتر در ایران مطرح میشود، باز هم بحث زنده کردن این یک میلیون دلار زنده شود.
بی پولی و نارضایتی کی روش
مسائل مالی فدراسیون فوتبال و بیپولی که گریبانگیرش شده، فقط به تیم ملی فوتبال اختصاص ندارد و به عنوان نمونه تیمهایی مثل فوتبال ساحلی و زیر ۱۷ سالهها نیز در مسیر حضور در جام جهانی، با مشکلات عدیدهای مواجه شدهاند. دوستیمهر بازیهای تدارکاتی لازم را نداشته و فوتبال ساحلی هم با این مساله درگیر شده و جالب است که مربی خارجی این تیم، منشا به وجود آمدن این مشکل را در تحریمهای سیاسی ایران دانسته است.
سرمربی تیم ملی فوتبال ساحلی در حالی با فدراسیون فوتبال رفتار مسالمت آمیزی دارد که علی دوستی مهر هم با وجود تمام مشکلاتی که برای یافتن حریفان تدارکاتی داشته، طوری واکنش نشان میدهد که انگار قصد ندارد ایرادی به فدراسیون بگیرد و در اصل این مشکلات را درک کرده است. با این حساب، اگر چه کار تیم ملی بزرگسالان با تیمهای زیر ۱۷ سال و تیم ملی ساحلی، متفاوت است اما فدراسیون حداقل این شانس را آورده که از سوی مربیان این تیمها برایش دردسری درست نمیشود. این در حالی است که سرمربی تیم ملی فوتبال کشورمان ایران را به دلیل همین مشکلات مالی ترک کرده و حتی خبرهایی مبنی بر احتمال عدم بازگشت این مربی پرتغالی شنیده می شود.
مالدیو حریف تدارکاتی ایران می شود؟
فدراسیون فوتبال به دنبال حریف تدارکاتی برای تیم ملی پیش از بازی با تایلند است اما هنوز هیچ تیمی از شرق آسیا حاضر نشده به ایران بیاید و همین باعث شده تا حتی احتمال بازی با کره شمالی هم مطرح شود.
این در حالی است که سرمربی تیم ملی اعلام کرده بود که تیم ملی ۱۸ یا ۱۹ مهر با تیمی از شرق آسیا در تهران بازی تدارکاتی داشته باشد اما با توجه به اینکه بسیاری از تیمها ۲۳ مهر بازیهای رسمی و غیررسمی دارند، امکان فراهم آوردن مسافرت طولانی در این مقطع برایشان امکانپذیر نیست.
بعد از تمام این پاسخهای منفی، فدراسیون از اندونزی و کرهشمالی برای انجام بازی تدارکاتی درخواست کرد که اندونزی به دلیل بازی با چین در ۱۵ اکتبر نمیتواند به ایران سفر کند. با این شرایط فقط کرهشمالی مانده که هنوز پاسخ رسمی ارائه نکرده اما محدودیتهای مسافرتی تعیین شده از سوی دولت این کشور برای تیمهای ملیاش، بعید نیست که پاسخ مسوولان فدراسیون کره شمالی را هم منفی کند. البته مالدیو و چند تیم آفریقایی برای حضور در ایران و انجام بازی تدارکاتی در آن مقطع مشکلی ندارند اما این به نظر کروش بستگی دارد. در هر حال فدراسیون همچنان در تلاش است تا حریفی از شرق آسیا را برای بازی تدارکاتی تیم ملی مهیا کند که فعلا اتفاق امیدوارکنندهای نیفتاده است.
احتمال کاهش سهمیه آسیایی
بازرسان کنفدراسیون فوتبال آسیا طبق برنامه از پیش تعیین شده قرار است روز ۱۵ مهرماه به ایران سفر کنند و حدود ۱۰ روز امکانات باشگاههای لیگ برتری را مورد ارزیابی قرار دهند. حضور بازرسان AFC برخلاف سالهای گذشته محدود به تعیین تعداد سهمیه ایران برای حضور در مسابقات لیگ قهرمانان آسیا نیست. همانطور که فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ هم در سالهای گذشته بارها اعلام کرده بودند، کنفدراسیون فوتبال آسیا امسال بحث اعطای مجوز یا پروانه حرفهای به باشگاههای آسیایی را هم دنبال میکند. به این ترتیب باشگاههای ایران علاوه بر رعایت ملاکهای کسب سهمیه آسیا که هر سال بر کیفیت آن افزوده میشود، باید در بحث پروانه حرفهای هم نمرات لازم و مد نظر کنفدراسیون فوتبال آسیا را کسب کنند.
تجاری ساختن باشگاهها، شفافیت مالی، سودده بودن و خصوصی بودن آنها هم از دیگر ملاکهای کنفدراسیون فوتبال آسیا برای صدور مجوز حرفهای و کسب سهمیه آسیایی است. با وجود باشگاههای دولتی مثل استقلال و پرسپولیس و سودده نبودن آنها، احتمال میرود ایران نتواند حداکثر امتیازها را کسب کند و همین امر سبب کاهش تعداد سهمیه های آسیایی نمایندگان ایران در لیگ قهرمانان آسیا می شود.