به نقل از رویترز، در حالی که کمتر از دو هفته به برگزاری دور بعدی مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ در وین زمان باقی مانده است٬ دیپلماتهای ارشد شش قدرت جهانی روز چهارشنبه برای تدارک دور جدید گفتوگوها با ایران٬ در بلژیک با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند.
سانتریفیوژها چالش اساسی مذاکرات پیش رو/ اشتون: نشست ۱+۵ “مفید” بود
دیپلماتهای ارشد شش قدرت جهانی روز چهارشنبه برای تدارک دور جدید گفتوگوها با ایران٬ در بلژیک با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند.
دیپلماتهای ارشد آمریکا٬ روسیه٬ چین٬ فرانسه٬ بریتانیا و آلمان در بروکسل٬ پایتخت بلژیک با یکدیگر گفتوگو کردند. جزئیات این دیدار منتشر نشده و تنها کاترین اشتون٬ رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است که این مذاکرات «مفید» بوده است.
این دیدار در حالی صورت گرفته که قرار است دور بعدی مذاکرات هستهای میان ایران و شش قدرت جهانی روز ۲۳ اردیبهشت در وین آغاز شود که حدود یکماه بعد با یک دیدار دیگر در وین دنبال میشود.
ایران و ۱+۵ در نظر دارند تا پیش از پایان یافتن توافق موقت هستهای ژنو که تا ۲۹ تیرماه اعتبار دارد٬ به توافقی جامع و نهایی دست یابند. به گفته رویترز طرفین قرار است اواسط ماه مه میلادی (اواخر اردیبهشتماه) تنظیم این توافق نهایی را آغاز کنند.
یکی از مسائل اساسی در مذکرات هستهای٬ توافق بر سر تعداد سانتریفوژهای فعال در ایران است. بنا بر اعلام جمهوری اسلامی٬ ایران در حال حاضر حدود ۱۰ هزار سانتریفیوژ فعال دارد که احتمال میرود طرف غربی خواهان کاهش آنها به چند هزار دستگاه باشند.
یکی از مذاکره کنندگان که نخواست نامش فاش شود در این خصوص به رویترز گفته که راضی کردن ایران به کاهش تعداد سانتریفوژهایش تا این اندازه٬ یک چالش بزرگ است و افزوده است: «این همان سوال یک میلیارد دلاری است که باید ۲۸ تیرماه (یک روز مانده به پایان یافتن توافق موقت هستهای) در مورد آن تصمیمگیری شود.»
دیپلماتهای هر دو طرف از زمان برگزاری نشستها پس از توافق ژنو٬ از روند این مذاکرات ابراز رضایت کردهاند.
طرف غربی قصد دارد از خلال این مذاکرات اطمینان حاصل کند که توانایی ساخت بمب هستهای از سوی ایران به شدت کاهش یافته است و تهران نیز به دنبال پایان یافتن تحریمهای بینالمللی علیه خود است.
لینک کوتاه : https://ofoghnews.ir/?p=126899